Dünya İyilik Günü nedir, neden kutlanır, ne zaman? En güzel Dünya İyilik Günü sözleri ve mesajları

TAKİP ET

Dünya İyilik Günü kimi kaynaklarda 6 Ocak olarak gösterilse de asıl tarih 13 Kasım'dır. 13 Kasım Dünya İyilik Günü olarak kutlanmaktadır. Peki Dünya İyilik Günü nedir, neden kutlanır, ne zaman? En güzel Dünya İyilik Günü sözleri ve mesajları...

Reklam
Reklam

13 Kasım Dünya İyilik Günü’nün ne olduğu, ne zamandır kutlandığı ve kutlanma amacı merak ediliyor. Peki Dünya İyilik Günü nedir? Neden kutlanır? İşte konuya ilişkin detaylar…

Dünya İyilik Hareketi, 1988 senesinde ulusların iyiliksever STK’larının bir koalisyonu tarafından tanıtılmıştır. Bunun ardından tüm dünyada 13 Kasım Dünya İyilik Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu haberimizde sizlere Dünya İyilik Gününe dair daha detaylı bilgiler verirken bu güne özel sözler de paylaştık.

Dünya İyilik Günü ne zaman?

Bu gün her sene 13 Kasım günü tüm dünyada kutlanmaktadır. 1998 yılında, ulusların iyiliksever STK'larının bir koalisyonu olan Dünya İyilik Hareketi tarafından tanıtıldı. Bu gün, Kanada, Avustralya, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkede kutlanmaktadır.

Dünya İyilik Günü nedir?

Her yıl 13 Kasım tarihinde kutlanan Dünya İyilik Günü’nün okul takvimlerine yerleşmesi için 2010 senesinde Michael Lloyd-White'ın talebi üzerine, NSW Federasyonu Ebeveynler ve Vatandaşlar Derneği, NSW Eğitim Bakanlığı'na bir mektup yazarak talebini belirtti.

2012 senesinde, Dünya İyilik Avustralya Başkanı'nın talebi doğrultusunda, Dünya İyilik Günü Federal Okul Takvimine ve onun sonrasında Okul Eğitimi, Erken Çocukluk ve Gençlik Bakanı'na eklendi. Sayın Peter Garrett, Avustralya Dünya İyiliğine Destek Bildirgesi sundu ve Dünya İyilik Günü'nü 9000'den fazla okul için Ulusal Okul Takvimi'ne ekledi.

Dünya üzerinde birçok okulun takvimine yerleşen Dünya İyilik Günü her sene kutlanıyor. Bunun yanı sıra ABD'deki Be Kind People Projesi ve Life Vest Inside gibi yerel STK'larla beraber yürütülüyor. Dünya İyilik Günü kutlamaları kapsamında 2021 senesinde Avustralya’da, Yeni Güney Galler Valisi Marie Bashir, Hükümet Konağı içinde ilk defa kutlamalara ev sahipliği yaptı. Bunun yanı sıra 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden İyi Olmak İçin Havalı Ödülü’ne layık görüldü. 1,3 milyondan fazla sakini temsil eden Avustralya Konseyleri, Dünya İyilik Günü'nü Konsey Etkinlik Takvimi'ne yerleştiren Avustralya Dünya İyiliğine Destek Bildirgeleri'ni de imzaladı.

Yukarıda bahsettiğimiz etkinliğin yanı sıra ABD’de Orly Wahba önderliğinde New York’ta koca ekranlara taşınan etkinlikler de düzenlendi. Bu görüntüler 33 farklı şehirde yayınlanırken etkinliklerde The BIG HUG, Kindness Cards, Globa Flashmob yer alıyordu. Kanada ise The Kindness Concert kutlayarak 2009 senesinde Singapur’da 45 bin sarı çiçek dağıttı. Gönüllü kuruluşlardan biri olan Humanitarcek tarafından ise 2017 senesinde Randomize İyilik projesinin bir parçası olarak düzenlenen Slovenya'da Dünya İyilik günü kutlandı.

Dünya İyilik Günü’nün amacı nedir?

Dünya İyilik Günü, dünya üzerinde nezaketin, iyiliğin, ayrımcılık yapmamanın, hoşgörülü olmanın, erdemli olmanın önemini vurgulamaya çalışmaktadır. Bu gün nezaket eylemlerinin yapılmasını istenenler tarafından talep edilerek ortaya atılmıştır. Gulf New’e bu gün şöyle tanımlanmaktadır:

"Bireyleri sınırları, ırkı ve dini gözden kaçırmaya teşvik eden bir gün."

Dünya İyilik Günü sözleri

Dünyayı iyilik değiştirecek!

İyilik, insanları birbirlerine bağlayacak altın zincirdir.

İyilik, herkese iyi gelecek.

İnsanlara karşı sevecen ve anlayışlı olun. Pozitif ve olumlu olun.

İyilik yapmaya devam et. Karşındaki o iyiliğe layık değilse bile sen o iyiliğe layıksın.

Şimdi elinden gelirken iyilik yap. Yoksa yarın kefeni yırtıp da elini çıkaramazsın.

Dünyada yapılacak en büyük iyilik, korku içinde yaşayan bir insanın güvenliğini sağlamaktır.

İyilik yapan, iyilik bulur.

Karşılığında kötülük göreceğinizi hiç düşünmeden, iyilik ediniz.

13 Kasım Dünya İyilik Günü kutlu olsun.

İyiye giden yol, çok güç görünüyorsa da bulunabilecek bir yoldur. / B. Spinoza

İyilik aradın mı insanda, kötülük kalmaz. / Mevlana

Karşılığında kötülük göreceğinizi hiç düşünmeden, iyilik ediniz.

İyilik düşünmek, bizi cesaretle yaşatır. / Wolfgang Van Goethe

Dünyada yapılacak en büyük iyilik, korku içinde yaşayan bir insanın güvenliğini sağlamaktır. / Beydeba

İyiliğinize inanılmasını istiyorsanız, ondan hiç söz etmeyin. / Blaise Pascal

İyi insan olacağınıza, öyle bir yere götürün ki dünyayı iyilik beklenmesin. / Bertolt Brecht

İyilik iyilikten, kötülük kötülükten doğar. / Budha

dünyai̇yilikgünü 13kasımdünyai̇yilikgünü dünyai̇yilikgününedir