Dünyaca ünlü ekonomist Türkiye ekonomisini değerlendirdi! Çarpıcı yorumlar

TAKİP ET

Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks, Türkiye'nin son 5 yıldaki ekonomisini değerlendirdi. Çarpıcı verileri de paylaşan Brooks, Türkiye ekonomisi için yapılması gerekenleri de tek tek sıraladı.

Reklam
Reklam

Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomisti Robin Brooks, son dönemlerde ekonomik kriz ve enflasyonla boğuşan Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında iyi bir yere sahi olduğunu belirterek, küresel ekonomide başarılı olması ve yüksek ihracat rakamları için şartların fazlasıyla var olduğunu dile getirdi. Sosyal medya hesabından da bir grafik paylaşan Brooks, çarpıcı yorumları ile dikkat çekti.

Türkiye ekonomisi patlama yapabilir

Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks, sosyal medya hesabından yaptığı grafikli paylaşımda son 5 yıl içinde gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’nin benzersiz bir patlama yaşadığını dile getirdi. Türkiye’nin ilerlemesi için rekabet gücü anlamında gereken şartların var olduğunu belirten Brooks, makro alanda istikrarın sağlanması haline beklenen patlamanın da gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Haziran ayında ihracat rekoru

Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye, Haziran ayında aylık bazda ihracat rekoru kırdı. Türkiye’nin 6 aylık ihracatı 125.8 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 246.2 milyar dolara yükseldi. Ayrıca Türkiye’de ekonominin şah damarı olan sanayi sektörü de lokomotif olmaya devam etti.

Savunma ve havacılıkta ihracat artıyor

2022 yılının ilk 6 aylık verileri de ortaya çıkarken en yüksek artışın savunma ve havacılıkta olması dikkat çekti. İlk 6 aylık dönemde savunma ve havacılık alanında ihracat artışı 47.9 oldu. Kimyevi mekadeller ve mamulleri de 39.8 ihracat artışı ile ikinci sırada yer aldı.

Avrupa’ya ihracat artıyor

Özellikle 2022 yılında sanayi alanında rekor kıran kalemlere Avrupa’dan da talep arttı. Yılın ilk yarısında en çok ihracat yapılan Avrupa ülkesi ise Almanya oldu. Almanya’ya en gazla ihracat ise hazır giyim ve konfeksiyon 1 milyar 884 milyon TL ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı oldu.