Dünyadaki ilk hidrojen treni Almanya'da hizmete açıldı

TAKİP ET

Alstom'un geliştirdiği ve dünyanın hidrojenle çalışan ilk treni Corodia iLint, Almanya'da kullanıma başladı.

Reklam
Reklam

Fransız enerji ve taşımacılık şirketi Alstom'un geliştirdiği dünyanın hidrojenle çalışan ilk treni Coradia iLint, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru testleri Fransa'da gerçekleşmişti. Söz konusu bu tren, daha önce Almanya, Hollanda ve İsveç'te de olduğu gibi Fransa'da da yapılan testlerden geçmeyi başarmıştı.

Almanya'da hizmete açıldı

Dünyanın ilk hidrojen ile çalışan yolcu treni uzun test süreçlerinden başarı ile geçerek hizmete başladı. Almanya'da hizmete başlayan tren yıl sonuna kadar başkaları da eklenmesi planlanıyor.

Hidrojen temelli tenleri mevcut dizel trenleri ile değiştirmeyi hedefleyen Almanya, bu kapsamda beş tane Corodia iLint trenleri bu hafta içinde Almanya'nın aşağı Saksonya bölgesinde faaliyete başlattı.

Corodia iLint, hidrojen yakıt hücresi ile çalışan dünyanın ilk yolcu treni olarak kaydedildi. Sıfır emisyonlu hafif tren, bir elektrikli tren kadar sessiz çalışıyor, sadece su buharı basıyor. Trenin en önemli özelliklerinden bir diğeri de elekrikli rayların olmadığı bölgelerde çalışabilmesi. Böylelikle Corodia iLint, çok rahat bir şekilde fosil yakıt kullanan trenlerin yerine geçebilecek.

Siemens geliştiriyor

Almanya devlet demiryolları Deutsche Bahn ile teknoloji devi Siemens, 2050 yılında emisyonu sıfıra indirebilme konusunda yaptığı olanlar ile hidrojen ile çalışan teen geliştirdiklerini geçtiğimiz yıl aktarmıştı. Bir yıl boyunca deneme sürüşleri gerçekleşecek olan tren 2024'te raylara inerek, yılda yaklaşık 330 ton CO2 tasarrufu sağlayarak saatte 160 kilometre azami hıza ulaşacağı belirtilmişti.