Dünyanın en güçlü ülkeleri

TAKİP ET

İnsanlık tarihinde her zaman dünya gücü sayılan ülkeler olmuştur. Bunlar, kendi sınırlarının çok ötesine uzanan bir etkiye sahip ülkelerdir. Bu tür bir güç ve güç, bölgelerin fethi ve teknolojik ilerlemeler de dahil olmak üzere birçok şekilde kendini göstermektedir. Bugün hangi ülke gerçekten en güçlü ülke? Neden en güçlü ülke olarak kabul ediliyorlar?

Reklam
Reklam

Size dünyanın en güçlü ülkesinin hangisi olduğunu söyleyeceğiz ve ayrıca 2022 yılında dünyaya hakim olan dünya güçlerini de anlatacağız. Dünyanın en gelişmiş ve güçlü ülkelerinin hangileri olduğunu keşfetmek istiyorsanız bu harika listeyi kaçırmayın.
 

2021'de dünya güçleri


Bugün bir ulusun gücü öncelikle ekonomik, siyasi ve askeri gücüne dayanmaktadır. Temmuz 2019 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü ulusu olarak kaldı. Onu, eski Sovyetler Birliği'ne ait bir ülke olan Rusya yakından takip ediyor. Bu, muazzam silah cephaneliği, 2 milyondan fazla askerden oluşan bir ordusu ve en geniş petrol rezervleri gibi doğal kaynakları sayesinde oldu.
Amerika Birleşik Devletleri
Rusya
Çin
Almanya
Birleşik Krallık
Fransa
Japonya
İsrail
Suudi Arabistan
Birleşik Arap Emirlikleri
 

Mevcut 10 dünya gücü


Amerika Birleşik Devletleri, askeri gücü, ekonomik istikrarı ve teknolojik ilerlemeleri sayesinde gezegendeki en güçlü ülkeler listesinin başında yer alıyor. Çeşitli sosyal araştırmalar, kişi başına düşen GSYİH, dünya üzerindeki siyasi etki, uluslararası ticarette finansal kapasite, askeri güç ve müttefikleriyle ilişkiler gibi değişkenleri dikkate alarak günümüzün en güçlü 10 ülkesinin aşağıdaki listesini oluşturur:
Amerika Birleşik Devletleri
Rusya
Çin
Almanya
Birleşik Krallık
Fransa
Japonya
İsrail
Suudi Arabistan
Güney Kore
Gördüğünüz gibi, sadece bir değişiklik oldu ve bu listede on numara şu anda Güney Kore'yi bulabiliyoruz.
 

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri hangileridir?


Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin değerlendiği ilerleme faktörleri sağlık, eğitim ve refah seviyeleridir. Norveç, 2009'dan bu yana listenin zirvesinde yer alıyor ve en yüksek insani gelişme endeksi 0,944 ile. Buna karşılık Norveç, dünyada yaşanabilecek en huzurlu ve en güvenli ülke ve 68 bin dolardan fazla kişi başına düşen GSYİH'si Avrupa'da en yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor.
İşte size dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinin listesini sunuyoruz:
Norveç
Avustralya
İsviçre
Hollanda
Amerika Birleşik Devletleri
Almanya
Yeni Zelanda
Kanada
Singapur
Danimarka
 

Avrupa'nın en güçlü ülkeleri hangileri?


Bu listenin hazırlanmasında her ülkenin mali ve siyasi gücü dikkate alındı. Doğal kaynaklara ve kişi başına düşen GSYİH'ya ek olarak askeri ağırlığını ve diğer bölgelerle diplomatik ittifaklarını da değerlendirdik. İşte bugün Avrupa'nın en güçlü 10 ülkesi:
Rusya
Almanya
Birleşik Krallık
Fransa
İsviçre
İtalya
İsveç
İspanya
Belçika
Norveç
Rusya, hizmet sektörü GSYİH'sının yarısından fazlasını oluşturan küreselleşmiş bir ekonomiye sahiptir. Bunu GSYİH'sının %40'ı ile sanayi ve %5'i ile tarım izlemektedir. Rus nüfusunun %32'si endüstride son derece gelişmiş kimya, otomotiv ve elektronik şirketleri ile çalışmaktadır.

Rusya'nın çalışan nüfusunun %9'undan biraz fazlası tarım işinde çalışıyor. Çelik ve alüminyum sektöründe Rusya dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca, kitle imha silahlarını da içeren çok büyük bir askeri güce sahip dünyanın en büyük ülkesidir. Buna karşılık, büyük miktarda petrol ve doğal gaz rezervlerinin yanı sıra, kendisine büyük bir ekonomik destek sağlayan devasa maden kaynakları yataklarına sahiptir. Bu nedenle, Rusya dünyadaki en güçlü ikinci ülkedir.