Dünyanın en güvenli ülkeleri hangileridir?

TAKİP ET

Bir ülkenin güvenliğinden bahsettiğimizde, bir vatandaşın veya yabancının o bölgede yaşarken nasıl hissettiğini kastederiz. Fikir, suç, yolsuzluk ve terörün yanı sıra sosyal ve sağlık güvenliğiyle yakından bağlantılı. Peki Dünyanın en güvenli ülkeleri hangileridir?

Reklam
Reklam

Dünyanın en güvenli ülkeleri hangileri biliyor musunuz? Bir tatil mi planlıyorsunuz, ancak hangi ülkeyi ziyaret etmek için en güvenli olduğunu bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, 2022'de dünyadaki en güvenli ülkenin hangisi olduğunu açıklıyoruz ve size en iyi yaşam kalitesine sahip olanların tam listesini gösteriyoruz.
 

Dünyanın en güvenli ülkesi hangisidir?


2019-2020 sonunda İzlanda, bir önceki yıldan bu yana birinciliği koruyarak dünyanın en güvenli ve en dost ülkesi olarak ilan edildi. İzlanda, 400.000'den az nüfusu ve 100.000 km2'nin biraz üzerinde bir coğrafi alanı olan kuzeybatı Avrupa'da yer alan bir ülkedir.
Bu küçük ülke, diğer şeylerin yanı sıra, cinsiyet eşitliği mücadelesinde bir mihenk taşı olmasıyla öne çıkıyor. Bunu, şirketlerin kadın ve erkek arasındaki maaş ve koşulların dengeli olduğunu göstermek zorunda olmaları gerçeğinden görebiliriz.
BM, güvenlik politikaları ve çevreye yaptığı katkılarda olduğu gibi, İzlanda'nın da dünyadaki en iyi halk sağlığı koşullarından bazılarına sahip olduğunu düşünüyor. İzlanda'da, neredeyse tüm enerji, ülkenin sürekli gelişiminin ve ilerlemesinin bir işareti olan yenilenebilir kaynaklardan geliyor. İzlanda'nın ordusu olmayan tek Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkesi olduğunu belirtmekte fayda var.
 

Dünyanın en güvenli ülkeleri listesi


Aşağıdaki liste Küresel Barış Endeksi tarafından sağlanmıştır ve 2021'de dünyanın en güvenli ülkelerini artan sırada gösterir. Her ülkenin yanında görebileceğiniz sayısal endeks, her bölgenin elde ettiği puanı temsil eder. Endeks ne kadar düşükse, ülke o kadar güvenlidir. 2021'de yaşamak ve seyahat etmek için dünyanın en güvenli ülkeleri şunlardır:
İzlanda - 1096
Yeni Zelanda - 1192
Avusturya - 1274
Portekiz - 1318
Danimarka - 1.353
Kanada - 1.372
Çek Cumhuriyeti - 1.381
Singapur - 1382
Japonya - 1391
İrlanda - 1393
Slovenya - 1.396
İsviçre - 1407
Avustralya - 1453
İsveç - 1502
Finlandiya - 1506
Norveç - 1519
Almanya - 1531
Macaristan - 1531
Butan - 1545
Mauritius - 1548
İlginç bir şekilde ve dünyanın en güvenli 10 ülkesi arasında olmamasına rağmen Finlandiya dünyanın en mutlu ülkesi olarak kabul ediliyor.
 

Dünyanın en güvensiz ülkeleri

Dünyanın en güvensiz ülkelerinin listelerinin de mevcut olduğunu belirtmekte fayda var. Dolayısıyla, yaşamak ve seyahat etmek için en güvenli ülkelerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız, hangilerinden (şu an için) kaçınmanız gerektiğini de bilmek isteyebilirsiniz.
Ekonomi ve Barış Enstitüsü bize dünyanın en güvensiz ülkelerinin güncellenmiş bir listesini sunuyor. Her ülkedeki çatışmaları ölçmek için kullanılan değişkenler şunları içerir: terörizm, cinayetler, iç politika, uyuşturucu kaçakçılığı vb. 2019-2020'de dünyada yaşamak için en güvensiz ülkelerin listesi:
Suriye
Afganistan
Güney Sudan
Irak
Somali
Sudan
Orta Afrika Cumhuriyeti
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Pakistan
Kuzey Kore
Rusya
Nijerya
Kolombiya
İsrail
Zimbabve
Yemen
Lübnan
Gine-Bissau
Hindistan
Listenin başında bu enstitünün dünyanın en tehlikeli ülkesi olarak gördüğü Suriye Arap Cumhuriyeti yer alıyor. Bu, şu anda ve 2011'den beri Suriye'nin devam eden şiddetli ve acımasız bir silahlı çatışma yaşadığı gerçeğiyle yakından ilgilidir. Bu çatışma boyunca 200.000'den fazla sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bütün bunlar bir insani kriz yarattı ve Suriye nüfusunun yarısından fazlasının bölgedeki diğer ülkelere veya başka ülkelere göç etmesine neden oldu.