E-Arşiv fatura itirazı nasıl yapılır? Fatura itiraz süresi kaç gündür?

TAKİP ET

Tüm vatandaşları ilgilendiren fatura itiraz süresi merak edilen konular arasında yer almaktadır. Faturalarına itiraz etmek isteyen vatandaşlar fatura itirazının nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Peki E-Arşiv fatura itirazı nasıl yapılır? Fatura itiraz süresi kaç gündür? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Tüm vatandaşları ilgilendiren fatura itiraz süresi merak edilen konular arasında yer almaktadır. Faturalarına itiraz etmek isteyen vatandaşlar fatura itirazının nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Türk Ticaret Kanunu’nun 21. Maddesi 2. Fıkrasına göre fatura alan kişinin aldığı tarihten itibaren 8 günlük süre içinde faturaya itiraz etme hakkına sahiptir fakat 8 gün içerisinde itiraz etmeyen kişi faturasını kabul etmiş sayılır. Fatura itirazının belirtilen süre içinde noter aracılığı ile taahhütlü mektup, telgraf ya da güvenli elektronik imza kullanılarak yapılması mümkündür. Fatura itirazı süresi boyunca itiraz edilecek faturanın kişinin kullanımı dışında oluşması ya da farklı bilgilerle yansıtılması halinde her vatandaş bu haktan yararlanabilir. Vatandaşlar faturalarının tamamına ya da bir kısmına itiraz edilebilir. 

E-Fatura itiraz süresi kaç gündür?
E-Fatura itiraz süreside aynı normal faturalar gibi 8 gündür. 8 gün geçtikten sonra itiraz edilmemişse kişi faturayı kabul etmiş sayılır ve itiraz edilmez. Ticari fatura şeklinde düzenlenmiş olan faturalara yönelik yapılan bu sistemde belirlenen süreyi kullanmak oldukça önemlidir. Vatandaşlar bazı dönemlerde bu tarz kullanım dışı elektrik kapsamında oluşan faturaları ödemek zorunda kalabilmektedir bu yüzden vatandaşlar itiraz süresi içinde itiraz yaptığı taktirde ciddi sorunlar yaşamak zorunda kalmazlar. Çünkü bu durumlarda yüksek faturalar geldiği için kişinin ekonomik bütçesini sarsabilir bu yüzden vatandaşlar 8 günlük itiraz süresini doğru bir şekilde kullanmalıdır. 

E-Fatura sistemine geçmek zorunlu mu?
E-Fatura sistemine geçmek zorunlu değildir. İsteyen vatandaşlar e-fatura sistemine geçebilir. E-fatura sistemine isteyen kişiler kısa bir sürede talep oluşturarak sisteme geçebilirler. E-fatura sisteminin birçok avantajı da bulunmaktadır. E-Fatura sisteminin avantajları şunlardır:

Kişinin kullandığı tüketime yönelik yanlış çıkan faturaya daha hızlı itiraz edebilmesi

Kolay ödeme ile kullanılması 

Ekonomik ve çevreci olmasıYukarıda yazdığımız avantajlar hem tedarik şirketler için avantajlı olurken hem de tüketim kapsamında vatandaşların haklarını daha net bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktadır. Bu yüzden zorunluluktan değil ama her vatandaşın e-fatura sistemine geçmesi avantajlı olacaktır. 
E-fatura giriş adresine tıklayarak her vatandaş adına çıkan tüketim faturalarını görebilir ve detayları inceleyebilir. Bu sayede daha kolay bir ödeme şekli, güven ve itiraz hakkını da kullanabilir. E-fatura sistemi her bakımdan güvenli olmasının yanı sıra kâğıt faturaların kaybolması gibi sorunlarla da karşılaşması engellenmektedir. E-fatura sistemine giriş yaparak hem faturalara bakılabilir hem de karşılaştırma ve doğruluğunu kıyaslama gibi detaylara bakılabilir. E-fatura sistemine https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinden giriş yapabilirsiniz. 

fatura itirazı nasıl yapılır E-fatura fatura itiraz süresi kaç gündür