E-beyanname nedir ? E-beyanname nasıl hazırlanır?

TAKİP ET

Günümüzde artan teknoloji kullanımı sonrası elektronik ortamda vergi beyannamesi verilmesini de sağlamaktadır. Bu uygulama E-beyanname olarak bilinmektedir. E-beyanname nedir? E-beyannameye ilişkin detaylar araştırılmaktadır. E-beyanname nasıl hazırlanır? Bu haberimizde E-beyannameye ilişkin detayları sizler için derledik. İşte E-beyanname detayları...

Reklam
Reklam

Vergi dairesine  fiziki ortamda uygulanmasından ziyade elektronik ortamda beyan edilmesi gereken belgelerin beyanıdır. Ticari faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların vergi beyannamesi vermeleri yetkileri dahilindedir. Ancak günümüz koşullarında teknolojik gelişmeler nedeniyle tüm fotoğrafik işlemler dijital ortama aktarılmaktadır. Beyanname uygulamasının E-beyannameye dönüştürülmesi de bu sürecin bir parçasıdır. Başvurular halen fiziki ortamda yapılabilse de E-beyanname uygulaması sunduğu kolaylık ile çok daha fazla tercih edilen bir uygulamadır.

E-beyanname

Elektronik Beyanname; Vergi dairesine beyan edilmesi gereken belgelerin fiziki olarak değil elektronik ortamda beyan edilmesi gerekmektedir. zaman ve mekandan bağımsız olarak gerçekleştirilebilir.Hukuki anlamda bir fark yoktur.

E-beyanname avantajları

Bunu web üzerinde bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlarınız ile kolaylıkla yapabilirsiniz.   E beyannamesini hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz için zamandan tasarruf etmiş olursunuz.  doğrulama mekanizması sayesinde yanlış iddia oluşturma olasılığı minimumdur.  Daha önceki beyanlarınıza istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.  Yöneticiler için rapor oluşturmada büyük kolaylık sağlar.

E-beyanname başvuru

e-Beyanname uygulamasına başvurabilmeniz için öncelikle kullanacağınız elektronik beyanname programını indirmeniz gerekmektedir. İndirmiş olduğunuz program üzerinden vergi dairelerine elektronik beyanname verebilirsiniz. Ancak tüm bu adımlardan önce vergi dairesine talepte bulunmanız gerekmektedir. Gerçek ve tüzel kişilerin bu talebi elektronik beyanname formunu doldurarak ve Aracılık Yetkilendirmesi Başvuru Formu'nu doldurarak ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na ibraz ederek iletmeleri önemlidir. Tüzel kişi iseniz, yasal temsilciniz olarak hareket etmelisiniz.   Başvuruyu gönderdikten sonra Gelir Değiştirme programı olan uygulamalardan birini Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde indirebilirsiniz. İstediğiniz elektronik beyanname programını cihazınıza yükleme prosedürü İnternet Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer almaktadır.

E-beyanname nasıl hazırlanır?

Gerekli programı bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra elektronik beyanname hazırlama işlemine başlayabilirsiniz.Elektronik beyanname hazırlama aşamasında internet kullanımı gerekmediğinden bu hazırlığa bilgisayarınızda bir dosyadan başlayabilirsiniz. bilgisayar. Ancak program üzerindeki işlemleri baştan sona gerçekleştirmek istiyorsanız gerçekleştirmiş olduğunuz adımları siteye yüklemeniz gerekmektedir.Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı kullanıcı adınızı girerek ve parolayı   siteye giriş yapabilir. sisteme bağlı, hazırlamış olduğunuz dosyaları buradan yükleyebilirsiniz.   İndirme işlemi tamamlandıktan sonra yetkili vergi dairesi hazırlamış olduğunuz elektronik beyannameyi inceleyecek ve hatasız olduğunu düşünüyorsa kabul edecektir.Ancak elektronik beyannamede bir hata varsa vergi dairesi  bu durumu ilgilisine bildirir ve düzeltilmesini ister. Elektronik beyanname kabul edilip onaylandıktan sonra mükellefe online ortamda ilgili makbuz gönderilir.

E-beyannameyi kullanan kurumlar

Katma Bütçeli İdareler

İl Özel İdareleri

Yeminli Mali Müşavirler, Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler

Kamu İktisadi Teşebbüsleri

Belediyeler ile buna bağlı iktisadi iş yerleri

Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri

Özerk Kuruluşlar

Döner Sermayeli İşletmeler

Diğer Kamu Kurumları

Avukatlar

Noterler

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri

Bir işletmeye bağlı şekilde çalışan ve 3568 sayılı Kanun gereğince ruhsata sahip olan meslek mensuplarınca muhasebeye ilişkin işlemleri yapan mükellefler

Bir sınırlamaya dahil olmaksızın Yeminli Müşavirler ile tam tasdik protokolü imzalamış olan mükellefler

E-beyanname iletişim adresleri

444 0 435 numaralı çağrı merkezinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://ebeyanname.gib.gov.tr/index.html

E-beyanname E-beyanname nasıl kullanılır?