E-Devlet adli sicil kaydı sorgulama ve doğrulama işlemleri

TAKİP ET

Adli sicil sorgulaması yapmak isteyenlerin araştırdığı E-Devlet üzerinden adli sicil kaydı sorgulama ve doğrulama işlemlerinin nasıl yapıldığı merak ediliyor. E-Devlet adli sicil kaydı sorgulama işlemleri nasıl yapılır? E-Devlet adli sicil kaydı doğrulama nasıl yapılır? Soruları araştırılıyor. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Reklam
Reklam

Adalet Bakanlığı hizmetleri arasında yer alan adli sicil sorgulama işlemlere e-devlet şifresi olan herkesin kolayca ulaşabileceği bir yöntemdir. E-Devlet adli sicil kaydı sorgulama işlemleri nasıl yapılır? E-Devlet adli sicil kaydı doğrulama nasıl yapılır? Sorularının yanıtlarını sizler için bir araya getirdik. Merak edilen detaylar haberimizde…
T.C. Kimlik numarası ile PTT’den alabileceğiniz E- Devlet şifresi günlük hayatta ihtiyaç duyulan birçok işlemi yapmanıza yardımcı olacaktır.  Adalet Bakanlığı tarafından takip ve kontrol edilen online işlemler içinde en çok aranan başlıklar “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” ve “Adli Sicil Kaydı Doğrulama” işlemleridir. Bu belgeleri aynı gün içerisinde yani 24 saat içinde 4 kez oluşturulabilirsiniz. Oluşturulan belgeler çok sayıda doküman olabilir veya orijinal belge üzerinden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Kişiye özel dokümanlar istenen kurumlarda kullanılabilir.

Adli Sicil Kaydı Nedir?
Vatandaşların haklarındaki suç kayıtlarının devlet tarafından tutulması adli sicil olarak tanımlanır. Toplum içinde “Sabıka Kaydı” olarak da dilinen bu belge aslında Adli Sicil Kaydıdır. Sadece kesinleşmiş mahkeme kararları “Adli Sicil” olarak sisteme işlenir. Kesinleşmemiş mahkeme kararları “Adli Sicil” kayıtlarına girmez.
Adli Sicil Kaydı: Kesinleşmiş mahkeme kararlarına dayandırılarak kişiler hakkında verilen ceza veya güvenlik tedbirlerinin sistemde kayıt altına alınmasıdır. Sadece mahkeme kararı kesinleştirilen suçlar adli sicile kaydedilir.
Mahkemenin hükmün açıklanmasını geri bırakması (HAGB) halinde alınan karar adli sicile işlenmez. HAGB teknik olarak mahkûmiyet olarak açıklanmayan sonuç ile ilgili alınan karar ayrı bir sistemde kayıt altına alınır.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?
Adli Sicil Kaydı e-devlet kapısı üzerinden alınabilir. E-devlet üzerinden alınan güvenlik barkod numaralı belgeyi temin etme işlemi dakikalar içinde tamamlanır. Alınan belgenin çıktısı resmi kurumlarla paylaşılabilir. Kurum yetkilileri T.C. kimlik numarası ve barkod numarasını kendi sistemlerine girerek adli sicil kaydının aslını görüntüleyebilirler.

E-devlet üzerinden adli sicil kaydı alan kişiler “belgenin neden verileceği” alanının seçimi konusunda dikkat etmeliler. E-devlet üzerinden belge alabilmek için e-devlet kullanıcısı olmak gerekir. Alınan belge ile ilgili tereddüde düşülmesi durumunda Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapabilirler.
Adli sicil kaydı bulunmayanlar sorgulama sonucunu akmak isteyenler;

Almanca

İngilizce

Fransızca

İtalyanca

İspanyolca

Flemenkçe

Danca ve

Portekizce dillerine tercüme edilmiş belge alabilirler.
Adli Sicil Kaydı Kanunu
Adli sicil kaydı ile yapılacak bütün işlemler 25.05.2005 tarihli 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu esasına uygun olarak yapılır.

Kanun; kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerini, mahkûmiyete ilişkin belgeleri otomatik olarak sistemde toplar, sınıflandırır, değerlendirir, muhafaza eder ve gerektiğinde bilgilere ulaşılmasını düzenler.
Adli sicil kaydına işlenen bilgiler arasında; Hapis cezası gerektiren mahkumiyet kararı, koşullu salıverilme, koşullu salıverilme denetim süresi, koşullu salıverilme geri alınması, hapis cezasının infazının tamamlanması, hapis cezasının ertelenmesi, adli para cezası hükümleri, kısa süreli hapis cezası, belli hakları kullanmaktan geri bırakılma, ceza zamanaşımının olduğunun tespiti, genel ve özel affa ilişkin kanun, Askeri Ceza Kanununa göre verilmiş mahkumiyet kararları sayılabilir.
Adli sicil kaydına işlenmeyen bilgiler arasında; Disiplin suçlarına ve askeri suçlara ilişkin hükümler, disiplin ve tazyik hapsine ilişkin kararlar, idari para cezasına ilişkin kararlar sayılabilir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması durumu; Kamu davasının açılması ertelenmişse veya hükmün açıklanması geri bırakılmışsa bu bilgiler adli sicil kaydı dışında bir bölüme işlenir. Standart bir adli sicil kaydında bu bilgiler görülmez.

E-Devlet Adli Sicil Kaydı Sorgulama
E-devlet hizmeti almak için siteye girdikten sonra arama kısmına “Adli Sicil Kaydı Sorgulama” yazarak ilgili alana geçilebilir. İş alımları olmak üzere pek çok yerde istenen belgelere ulaşmak çok kolaydır.
Sabıka kaydı sorgulama adımları şu şekildedir;

İlgili adrese girilerek kimlik doğrulama işlemi başarıyla tamamlanmalıdır.

Sistem giriş yapıldıktan önünüze gelen bilgilendirme ekranının okunması ve kutucuğun işaretlenmesiyle işleme devam edilir.

Açılan ekrana nüfus bilgileri girilir. Kurum türü, Belgenin neden istendiği ve Belgenin nereye verileceği sorularına yanıt verilir.

Sorgula kutusuna basılır.

Adli sicil kaydı bulunmayanlar için ekrana “Yukarıda Kimlik Bilgileri Bulunan Şahsın Adli Sicil Kaydı Yoktur” ibaresi gelir.

Sicil kaydı olanlar için detaylara yer verilmiştir.

Dosyayı İndir butonuna basarak belge yazdırılabilir veya ekran görüntüsü alınabilir.

E-devlet üzerinden alınan barkotlu adli sicil kaydı sorgulama belgesi resmi kurum ve kuruluşlarda sadece amacına uygun olarak kullanılabilir.
Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?
Adli sicil kaydı silmek isteyen kişiler için Adli Sicil Kanunu hükümlerince belirlenmiş karar bulunmaktadır.  Tereddüt yaşayan kişiler Yargıtay içtihatlarına bu konu için başvuruda bulunabilir.

Adli Sicil Kaydı silinme şartları arasında;

Ceza ve güvenlik tedbiri infazının tamamlanması

Cezanın adli para cezası olması halinde paranın ödenmesi

Ceza mahkûmiyetine ilişkin şikâyetten vazgeçilmesi veya etkin pişmanlık hali

Cezanın zamanaşımına uğraması

Genel af kararı

Kişinin ölmesi sayılabilir.Adli sicil kaydı silinmesi ile ilgili mağduriyet yaşanması durumunda hükümlünün alanında uzman bir ceza hukuku avukatıyla görüşmesi gerekmektedir. Yaşanan hak kayıpları bu şekilde önlenebilir.

Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı birbirinden ayrı işlemlerdir. Mahkûmiyet hükümleri önce adli sicil kaydına geçer. Belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda kayıtlar silinerek arşive taşınır. Arşive tanınan kayıtların silinme süresi ise 5 yıldır.

Arşiv kaydına alınan hükümler, cezanın infazının ardından hükümlünün başvuru yapması durumunda mahkemenin “Memnu Hakların İadesi” kararı vermesiyle arşive alınan kayıtlar 15 yıl sonrasında silinir. Memnu hakların iadesi kararının verilmediği durumlarda ise belirli koşulların oluştuğu tarih itibariyle 30 yıl geçmesi beklenir. Ceza mahkumiyeti kayıtlarının hemen hemen tamamı 15 ile 30 yıl arasında bulunan arşiv kayıtlarında görülür. Hükümlünün ölmesi durumunda ise suç arşiv kaydından kalkar.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği
Adli sicil kaydı koşulların gerçekleşmesi durumunda otomatik olarak silinir. Sicil kaydında mahkûmiyetin görülmesi halinde başvuru için yetkili kurum “Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüdür”. Kuruma verilecek olan dilekçeyi isteyen kişiler elden verebilir. Bunun dışında PTT aracılığıyla da belgeler adrese gönderilebilir.
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü adres ve iletişim bilgileri şu şekildedir;
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü adresi: Devlet Mahallesi, Vekâletler Caddesi 06420 Çankaya/Ankara.
Kurum iletişim bilgisi 0312 549 50 50’dir.
Mail adresi adlisicil@adalet.gov.tr dir.

Adli Sicil Kaydı Örneği almak isteyenler şunları yapmalıdır;
Adli sicil kaydı sildirmek için dilekçe yazan kişilerin dilekçede hitap edecekleri kurum; T.C. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’dür
Dilekçede;
Belge isteğinde bulunan kişinin kimlik bilgilerine
Konu başlığına
Talep detayına
Varsa belgelere
Sonuç kısmına yer verilmelidir.
Belge isteğinde bulunan kişinin ıslak imzası dilekçe altında yer almalıdır. Sabıka kaydı ve nüfus cüzdanı fotokopisi ilave edilen dilekçe aynı gün ve tarihte elden teslim edilmeli veya postalanmalıdır.
 

adli sicil adli sicil kaydı sorgulama adli sicil nedir adli sicil kaydıadli sicil kaydı silme