e-Devlet Doğum Bildirimi başvuru işlemleri

TAKİP ET

Doğum bildirimi başvuruları için kurumlara gitmeye gerek kalmadan e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Doğum bildirim başvurusu nedir, nasıl yapılır soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. E-devlet üzerinden başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar haberimizde..

Reklam
Reklam



Doğum bildirim başvurularının e-devlet üzerinden yapılacağı İçişleri Bakanlığı tarafından duyuruldu. Kurumlara gitmeden kolaylık sağlanan bu uygulama şimdiden yoğun ilgi görmeye başladı. Anne ve baba adayları yeni doğacak bebekler için doğum başvurusunun nasıl yapılacağını ve nereden olacağını araştırmaya başladı.
Doğum bildirim başvurusu nedir?
2018 yılında yürürlüğe giren bu uygulama e-doğum şeklinde kamu sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve ebeveynler tarafından nüfus müdürlüğüne gidilmeden doğumun gerçekleştiğine dair beyan internet üzerinden yapılmaktadır.
Doğum bildirim başvurusu ile birlikte 81 ilde kamu sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğumların tescili bu uygulama ile gerçekleştirildi. Yapılan bu başvuru ile birlikte yeni doğan bebeğin TC kimlik kartı ev adresine ücretsiz şekilde gönderilmektedir.
E-devlet doğum bildirimi nasıl yapılır?

Doğum bildirimi çocuğun doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sistem üzerinden yapılabilecek,

Başvuruda bulunan anne veya baba tarafından e­-Devlet sistemi üzerinde, çocuğun adı, dini, baba adı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nı (TCKK) teslim alacak kişi bilgilerinin girilmesi ve çocuğun kaydedileceği adresin seçilmesinin ardından başvuru, elektronik imza ile imzalanacak,

Doğum bildirimlerine ilişkin e­-Devlet sistemi üzerinden elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilen başvurular, başvuruda bulunanın yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer ilçe nüfus müdürlüğü tarafından kontrol edilecek,

Nüfus kaydında mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmaması halinde doğum olayı nüfus kayıtlarına tescil edilecek ve sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilecek,

Doğum bildiriminde mevzuata aykırı herhangi bir durumun tespit edilmesi ve başvurunun reddedilmesi halinde ise başvurunun reddedildiğine dair sistem tarafından başvuruda bulunan kişiye bilgi verilerek, kişinin nüfus müdürlüğüne müracaat etmesi gerekecektir. Doğum bildirimi yapılmazsa ne olur?
Devletin uygulamalarından olan doğum bildirim başvurusu yapılmakla yükümlüdür. Doğum gerçekleştikten 30 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu süre zarfında bildirim yapılmazsa 30 TL TC kimlik kartı için ücret ödenmektedir. Bu ücret ise nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar tarafından yatırılmaktadır.
 

doğum bildirimi nedir doğum bildirim başvurusu nasıl yapılır doğum başvurusu ücretli mi