e-Devlet kredi notu sorgulama nasıl yapılmaktadır?

TAKİP ET

Kredi almadan önce insanlar, kredi notlarını bilmeleri gerekmektedir. İnsanlar ,kredi notlarına göre kredi alabilmektedirler. Kredi notunun nereden öğrenildiği merak konusu oldu. Kredi notu sorgulama nasıl yapılmaktadır? Bu haberimizde kredi notu ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

KKB aracılığıyla bankalar kişinin finansal geçmişi hakkında bilgi vermektedir. Finansal durum hakkında referans not vermektedir. Kişilerin kredi notu riskli, az riskli ve risksiz olarak gruplanmaktadır. Kredi için ilk olarak kredi notuna bakılmaktadır. Kredi notu yüksek olan kişiler kolayca kredi alırken ,kredi puanı düşük olan kişilerin kredi başvuruları olumsuzlukla sonuçlanabilmektedir.

Kredi notunuzu ,kredi kartı ya da kredi borcunuzu yapılandırarak kredi notunuzu yükseltme imkanınız vardır.

Ekstralarınızı düzenli olarak ödediğiniz zaman kredi notunuz yükselebilir.

Düzenli olarak ödediğiniz faturaları kredi kartlarına otomatik ödeme talimatı verdiğinizde kredi notunuz yükselebilir.

Vadeli veya vadesiz hesabınıza yüksek tutarda mevduat yatırdığınızda kredi notunuz yüksek çıkabilir.

Risk merkezi raporu

Risk merkezi raporunda ,borç bilgileri ,banka ve finansal bilgiler yer almaktadır. e-devlet üzerinden de bazı bilgilere ulaşabilirsiniz. e-devlet üzerinden ;

Olan bütün borçlar

Vadesi olan borçlar, ödenmemiş faiz ve komisyon bilgileri

Var ise ödenmemiş faiz ve komisyon tutarı

Bankaların tüm kredi ile kredi kartları limitleri

Son 2 sene içerisinde banka ya da finansal kuruluşlar tarafından yasal takibin açık veya kapalı durumdaki borçları öğrenebilmektesiniz.

Kredi notu sorgulama

e-devlet üzerinden ücretsiz olarak  ayda 1 kereye mahsus  sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Kimlik numaranızla  sms üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sms’in ücreti 14 TL’dir. Kimlik numaranızı yazdıktan sonra boşluk bırakarak 1122’ye göndererek kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz.

e- devlet üzerinden kredi notu sorgulama

İlk olarak e-devlet sistemine girmeniz gerekmektedir.  Risk merkezi raporu başvurusu seçeneğinden kredi limit ve borç bilgileri butonuna tıklamanız gerekmektedir.

Gelen pencereden yeni başvuru butonuna tıklayınız.  Bilgilerinizin olduğu ekran açılacak. Buradan bilgilerinizin güncelliğini kontrol edin.  Eğer bilgiler doğruysa başvur seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Risk merkezi, telefonunuza mesaj yollayacaktır. Mesajda şifre yer alacaktır.

Gelen şifreyi ,e-devlette yer alan rapor şifresine giriniz. Daha sonra raporu görüntüle butonuna tıklayınız.

Karşınıza bir görsel açılacak ve buradan raporu görüntüle ile işleme devam edin .

Tekrar telefonunuza gelen şifreyi girerek  gönder seçeneğine tıklayın .

Bu şekilde ekrana kredi ve kredi kartı borçlarınız gelecektir.

Bu işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde 2 yıl içerisindeki tüm finansal işlemlere ulaşabilirsiniz. fakat bu işlemi ayda 1 kere yapabilmektesiniz. Bundan dolayı telefonunuza gelen şifreyi kaybetmemeniz gerekmektedir.

Bankalar üzerinden ücretli olarak da kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz. Findeks sistemi 12 TL karşılığında kredi sorgulaması yapmaktadır. BKM Ekspress üzerinden de 1 TL karşılığında sorgulama yapabilirsiniz. GSM operatörleri üzerinden de 9 TL karşılığında kredi notunuzu sorgulayabilirsiniz.

 

 

e-devlet kredi notu sorgulama e devlet kredi notu sorgulama ekşi tc ile kredi notu sorgulama e-devlet