E-fatura nasıl kullanılır ? E-fatura avantajları nelerdir?

TAKİP ET

Firmalarda ve birçok işletmenin kullandığı e-faturaların nasıl kullanıldığı ve düzenlemeleri araştırılmaya başlandı. E-fatura işlemlerinde her şeyin elektronik ortamda yapılmasının ardından e-faturanın özellikleri merak konusu oldu. İşte e-fatura hakkında detaylar haberimizde ..

Reklam
Reklam

Gelir İdaresi Başkanlığı'na kayıt yaptırılarak sahip olunan e-faturaların işlemleri kişiler tarafından araştırılmaktadır. işletmelerde karşılıklı gerekli olması zorunlu olmayan e-faturalarda müşteri kullanmadığı takdir de e-arşive geçiş yapılabilir. E-faturanın detayları şöyledir;
E-fatura nedir, e-fatura nasıl düzenlenir e-arşiv arasındaki fark nedir?
e-fatura ve e-arşiv birbirine karıştırılması üzerine arasındaki farklar araştırılmaya başlandı. E-fatura, GİB üzerinden kayıtlı olunup mükellef olunan kişilere verilirken e-arşiv, GİB tarafından mükellef olunmayan kişilere verilmektedir. 

Kimler e-fatura kullanabilir?
isteyen herkes e-faturaya sahip olabilir. şirket ve firma fark etmeden GİB üzerinden kayıtlı olan herkes kullanabilir. Fakat bunun yanı sıra e-fatura kullanabilmek için belli başlı şartlar yerine getirilmelidir.  Düzenlemeler her sektörde farklılık göstermektedir. e-Fatura üzerinden gerçekleşen düzenlemelerin sebebi daha çok şirketin e-Fatura kullanımı zorunlu kırmak ve tüm fatura akışının elektronik ortam üzerinden yürütülmesi sağlamaktır.

E-fatura ve e-arşiv kullanmanın avantajları nedir?

Matbaadan fatura bastırmanız gerekmez. Bu maliyetten kurtulursunuz.

Yazıcı sarf malzemesi maliyetinden kurtulursunuz

Faturalarınız elektronik ortamda saklı kalır.

Zaman ve uğraşıdan tasarruf sağlarsınız.

Tüm işlemleri bilgisayarınız ya da telefonlarınızdan kolayca takip edebilirsiniz.

Sizi müşterileriniz nezdinde daha kurumsal gösterir.Nasıl e-fatura mükellefi olurum?
Şahıslar şirketlerinde e-fatura kullanmak istemeleri üzerine kolaylık bu fırsattan yararlanabilirler. Öncelikle GİB resmi sitesinden e-fatura formu doldurulmalıdır. Sonrasında ise Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunuzun onaylanması ve Mali mührünüzün çıkmasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığını arayın ve e-Faturanızı aktifleştirin.

E-faturaya geçmesi zorunlu işletmeler
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisansına sahip olan firmalardan mal alışverişi gerçekleştiren firmaların, işletmelerin 2014 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 25 Milyon TL’nin üzerindeyse ve bununla birlikte kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün gibi ürünler üreten ya da ithal eden firmalardan mal alışverişi gerçekleştiren ve 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL’nin üzerinde olan firmaların e-Fatura kullanıma geçmesi zorunludur.

e fatura e fatura nedir e fatura kullanımı