E-fatura nedir, nasıl kesilir? 2021 E-fatura sorgulama işlemi

TAKİP ET

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kesilmesi zorunlu olan E-fatura'nın ne olduğunu ve nasıl kesildiğini merak eden kişiler internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki E-fatura nedir, nasıl kesilir?2021 E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte tüm soruların yanıtları...

Reklam
Reklam

Günümüzde teknolojinin iyiden iyiye gelişmesiyle birlikte pek çok işlem dijital ortama taşındı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından konulan E-fatura işlemi de bu işlemlerden birisi oldu. E-fatura uygulaması hakkında bilgi elde edinmek isteyen insanlar arama motorları üzerinden yaptığı araştırmaya hız vermiş durumda. Peki E-fatura nedir, nasıl kesilir? 2021 E-fatura sorgulama işlemi nasıl yapılır?
E-fatura Nedir, Nasıl Kesilir?

F-fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tüm kişi ve kurumlar için zorunlu hale getirilen bir fatura kesme uygulamasıdır. E-faturanın kesilmesi kanunlara uygun şekilde yapılmak zorundadır. E-faturanın kesilme koşulları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.
2020 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilen E-fatura uygulaması gerekli şartları taşıyan tüm kişi, kurum ve kuruluşlar için tanımlanabilmektedir. 
2021 E-fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İşletmelerin güvenli bir şekilde satış yapması için kullandıkları E-fatura uygulamasıyla yapılan fatura sorgulama işlemlerinin sorgulanması mümkündür. Sorgulama işlemleri genellikle kişi veya kurumların E-fatura veya E-arşiv fatura mükellefi olup olmadığının öğrenilmesi amacıyla yapılmaktadır. Sorgulama işlemlerini yapmak isteyen kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın içerisinde yer alan E-belge sayfasına giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için gereken adımlar ise şu şekilde:
- Fatura düzenleme işlemini yapan tarafın T.C. Kimlik numarası veya vergi kimlik numarasını girilmesi, Faturanın üstünde yer alan fatura numarasının doğru olduğundan emin olunması,
- Fatura üstünde yer alan tutar bilgisi ve kuruş hanesinin doğruluğundan emin olunması,
- Ekranda yer alan güvenlik kodu bilgisini doğru ve eksiksiz bir şekilde girilmesiyle beraber E-fatura sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. 
E-fatura Başvuru Şartları Nelerdir?
F-fatura uygulamasına dahil olmak isteyen kişi veya kurumların gerekli bazı şartları karşılaması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın zorunlu hale getirdiği E-fatura uygulaması için gerekli şartları karşılamayan kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. İşte E-fatura başvuru şartları:
- 2018 yılı ve sonraki dönemde brüt satış hasılatı 5 000 000 TL ve üstünde olan iş yerleri,
- 2020 yılı veya takip eden dönemde brüt satış hasılatı 5 000 000 TL ve üstünde olan iş yerleri,
- 4760 sayılı Kanun’un 1 sayılı ekinde yer alan listedeki malların ithal, imal ve teslim edilmesi gibi faaliyetleri nedeni ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans almış olanlar,
- Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 3 sayılı ekinde yer alan listede bulunan malları inşa, imal ve ithal edenler,
- 5957 sayılı kanun kapsamında komisyoncu ya da tüccar olarak görev alıp meyve ve sebze ticareti yapanlar,
- 6563 sayılı kanun kapsamında tanımlanmış olan hizmet aracıları,
- Elektronik irsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu olup e-Fatura uygulaması kullanacak olanlar E-fatura uygulamasından yararlanmaya hak kazanacaklardır. 
E-fatura Nasıl Kesilir?
Vergi Usul Kanunu’nda göre E-fatura bir işletmenin sahip olduğu mal veya hizmetlerin karşılığında hizmet verilen müşterilerin işletmeye ödemesi gereken bedelin belge olarak tespit edildiği bir uygulamadır. Yasa ve idari düzenlemelerin belirttiği şartlar dışında kişi, kurum ve kuruluşların kendi başına E-fatura kesmesi yasaktır. Bu durum 104 Sayılı Kanun kapsamında güvence altına alınmıştır. 

E-fatura E-fatura nedir Gelir İdaresi Başkanlığı