E- haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır? E- Haciz nasıl kalkar? E-Haciz ile haciz aynı şeyler mi?

TAKİP ET

Üzerinde haciz işlemi bulunan kişiler üzerinde bulunan haczin nasıl kaldırılacağını araştırıyor. E-Haciz kaldırma elektronik ortamda gerçekleşen bir işlem olduğu için vatandaşlar tarafından çokça merak edilmektedir. E- Haciz kaldırma işleminin nasıl olduğunu merak edenler internette araştırma yapmaya başladı. Peki, E- haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır? E- Haciz nasıl kalkar? E-Haciz ile haciz aynı şeyler mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

Reklam
Reklam

E- Haciz kaldırma işlemi elektronik ortam üzerinden yapılan işlemlere denilmektedir. Devlete olan SGK ve vergi borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlarımızın başına çok sık gelmektedir. Eğer ki böyle bir durumla karşılaşırsanız, hesaptaki paranıza bloke konulacağı için kullanamayacaksınız. Eğer hesabınızdaki parayı kullanmak isterseniz E- Haciz kaldırma işlemi yapmanız gerekmektedir. E- Haciz işlemini kaldırmak isteyen kişiler nasıl yapılacağını, ne yapması gerektiğini araştırmaktadır. Peki, E- haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır? E- Haciz nasıl kalkar? E-Haciz ile haciz aynı şeyler mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

E Haciz Nedir, Nasıl Kalkar?

E-Haciz bir diğer adıyla elektronik haciz, devlete olan borçlardan dolayı uygulanan bir haciz türüdür. E-haciz kaldırma; Devlet kurumlara olan vergi borçlarından dolayı maaş üzerine uygulanan dijital haciz yöntemidir. Borcun türüne ve miktarına göre kişinin arabası, evi, ofisi gibi menkullerine de E-Haciz uygulanabilir.

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 55. maddesine göre E-Haciz işlemi uygulanmaktadır. Vergi Dairesi Otomasyon Programı (VEDOP) üzerinden borç durumu Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) iletilir. GİB gelen bu bilgiyi bankalara iletir ve E-Haciz işlemi uygulanır.

 

E- Haciz ile Haciz Aynı Şeyler mi?

E- Haciz işlemi vergi daireleri aracılığı ile online yapılırken, haciz işlemi icra dairesi üzerinden mahkemeler ve memurlar tarafından yapılmaktadır. Uygulanma ve süreçler arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır.

 

E- Haciz Uygulanan Borç Türleri Nelerdir?

Üzerinde E- Haciz işlemi bulunan kişiler bu haciz işleminin hangi durumlarda yapıldığını merak etmektedir. E-Haciz uygulanan borç türleri aşağıdaki gibidir;

İdari para cezaları

Trafik cezaları

Kredi ve Yurtlar Kurumu borcu

MTV borçları

Mahkeme cezaları

Yargılama giderleri

Vergi borçları

 

E- Haciz Taksitlendirme Olur mu?

E-Haciz taksitlendirme olur mu sorusu çok merak edilmektedir. E-Haciz işlemi öncesi borçluya durum tebliğ edilir ve 15 gün içinde ödeme yapması istenir. 15 gün içerisinde ödeme yapılmaması durumunda E-Haciz işlemi uygulanır. E-Haciz uygulanmadan önce borç taksitlendirme işlemi yapılabilir fakat E-Haciz uygulandıktan sonra borcun tamamını faizleri ile beraber ödemeniz gerekmektedir.

 

E- Haciz Kaldırma Nasıl Yapılır?

E-Haciz nasıl kaldırılır sorusunun cevaplarsak eğer; E-Haciz uygulanan borcun ödenmesi ardından ilgili kuruma borcun ödendiğini bildirmeniz gerekmektedir. Borcun ödenmesi sonrası 2-4 gün arasında hesaplarınıza, menkul değerlerinize uygulanan E-Haciz işlemi kaldırılmaktadır.

 

E- Haciz Kaldırma Yöntemi Nedir?

Üzerindeki E- Haciz işlemini kaldırmak isteyen kişiler nasıl yapılacağıyla ilgili araştırma yapmaktadır. E- Haciz kaldırma işlemi için neler yapılması gerektiğini sizler için araştırdık. E-Haciz kaldırma yöntemleri şu şekildedir;

Tebliğ edilen borcu 15 gün içinde ödeyerek E-Haciz işlemini engelleyebilirsiniz

Amme borçlusu vergi borcuna dava açarak itiraz edebilir

Borç durumuna itiraz ederek yürütmeyi durdurabilirsiniz

Tebliğ edilen borcu kurum ile taksitlendirip ilk taksiti ödeyerek E-Haciz işlemini engelleyebilirsiniz.

 

E Haciz Kaldırma Dilekçesi Örneği

E- Haciz işlemini kaldırmak isteyen kişiler E- haciz dilekçesinin nasıl yazılacağını merak etmektedir. Bu işlem için neler yapması gerektiğini araştıran kişiler için dilekçe örneğini paylaştık. Aşağıdan e haciz kaldırma dilekçesi örneğini inceleyebilirsiniz. İsterseniz Word sayfasında aşağıda verilen dilekçeyi düzenleyebilir ve bu şekilde verilmesi gereken yerlere teslim edebilirsiniz.

TÜRKİYE YAPIKREDİ BANKASI / YAPIKREDİ

İSTANBUL Şubesi Müdürlüğüne 

09/09/2021 – 

Müşteri Numaranız: 000000000000000 (müşteri numaranızı bu alana yazmalısınız)

Bağlı bulunduğum İstanbul Vergi Dairesi’nin (Bağlı bulunduğunuz vergi dairenizi yazınız.) “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun” uygulamasına yönelik, 30.06.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Seri A Sıra 1 Nolu Tahsilat Genel Tebliğinin “Amme Alacaklarının Korunması” Başlıklı ikinci bölümünün “İhtiyati Haciz” başlıklı 2. bendi altında 9. madde uyarınca, gönderdiği tarihli yazıya istinaden 09.09.2021 tarihinde şubeniz nezdindeki 0000000000 no’lu hesabımdan İstanbul Vergi Dairesine (Bağlı bulunduğunuz vergi dairenizi yazınız..) 50.000 TL ödeme yapılmıştır.
 

E-Haciz E-Haciz kaldırma E- haciz kaldırma işlemi nasıl yapılır