E-Haciz sorgulama nasıl yapılır? E-Haciz nasıl kaldırılır? SGK E Haciz sorgulama nasıl yapılır?

TAKİP ET

E-haciz sorgulama işlemi vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Hesaplara konulan elektronik haciz sorgulama işleminin nasıl yapıldığı merak ediliyor. SGK prim borçları nedeni ile banka hesabındaki haczin nasıl öğrenileceği hakkında merak edilenler araştırılıyor. Peki, E-Haciz sorgulama nasıl yapılır? E-Haciz nasıl kaldırılır? SGK E Haciz sorgulama nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

E-Haciz sorgulama işlemi birçok kişi tarafından merak edilen konular arasında yerini almaktadır. E-Haciz işlemi 6183 sayılı kanun gereğince borçlu olarak kabul edilen vatandaşların banka hesaplarına uygulanan bir haciz uygulamasıdır. E-Haciz yani elektronik haciz, sadece devlete karşı yapılmış olan borçlar yani vergi borçları dolayısıyla kişinin maaşına ya da banka hesabına uygulanan bir haciz sistemidir. Kısaca e-haciz hisse senedi, para, altın, fon gibi bankada tutulabilen yatırım araçlarına elektronik ortamlarda el konulması anlamına gelmektedir. Peki, E-Haciz sorgulama nasıl yapılır? E-Haciz nasıl kaldırılır? SGK E Haciz sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

 

E- Haciz Nedir?

E-Haciz işleminin uygulanabilmesi için 6183 sayılı kanunun 55. Maddesi gereğince haczi gerçekleştirecek kurumun haciz işlemine başlamadan önce uyması gerekli olan bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan en mühim olanı borçlu kişiye ödeme emrinin iletilmesidir. Ödeme emri iletilen kişi eğer 15 gün içinde borcunu ödemez veya yapılandırma yapmazsa haciz işlemi başlatılabilir. 

E-Haciz işlemlerinin uygulandığı durumlar genellikle şu şekildedir; trafik cezası borçları, motorlu taşıt vergisi borçları, kira gelir vergisine bağlı borçlar ve maliye borçları. Vatandaşlar kendilerine ait banka hesaplarında haciz olup olmadığını www.turkiye.gov.tr sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web adresi üzerinden öğrenebilmektedirler.

 

E-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet elektronik haciz sorgulamasını, eğer trafik cezası borçları, motorlu taşıt vergisi borçları, kira gelir vergisine bağlı borçlar ve maliye borçları gibi borçlara sahipseniz banka hesabınıza bloke konulup konulmadığını öğrenmek için E-Devlet kapısı sistemi ya da GİB adresi üzerinden yapabilirsiniz. 

 

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haciz uygulaması ile yalnızca banka hesabına bloke koyulabilmektedir. Yani haczi uygulayan kurum bankada yüklü miktarda paraya sahip olsanız da bu parayı çekememekte yalnızca hesaba bloke uygulayabilmektedir. E-haciz sorgulama işlemi yaptığınızda da paranızın aynı şekilde hesabınızda kaldığını, bankanın yalnızca bloke uyguladığını görüntüleyebilirsiniz.

 

E-Haciz Sorgulama ile Hangi Borçlar Öğrenilir?

E-Devlet sistemi üzerinden ve GİB adresi üzerinden yapılabilen E-Haciz sorgulamaları, yalnızca Maliye Bakanlığı dahilindedir. Bundan dolayı bankaya dair borçlar, özel kurumlara dair borçlar ile diğer borçlar E-Haciz kapsamına girmemektedir. Özel ve diğer durumlar yüzünden üzerinizde haciz olup olmadığını öğrenebilmek için bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilir veya banka hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Anlaşılacağı üzere özel hacizlere dair sorgulamalar E-Devlet üzerinden yapılamamaktadır.

 

Elektronik Haciz İşlemi Tapulara Uygulanabilir Mi?

Bilindiği üzere kurumu ve kuruluşlar banka hesabına veya araçlara bazen haciz işlemi uygulayamamaktadır. Böyle durumlarda taşınmaz mal varlıkları arasında yer alan tapuya yani taşınmazlara uygulanan e-haciz işlemi uygulanmaktadır. 

 

Ev Üzerine Haciz Gelir Mi?

E-Haciz konusu ile ilgisi olmayan ”Eve gönderilen haciz’‘ banka hesaplarına uygulanan haciz işlemi sonucu evinize haciz gelmesi söz konusu değildir. Bahsedilen yöntem borcunuzu ödemeyi hızlandırmaya yönelik yapılan bir işlemdir. Borç ödeme işlemi yapılmadan kesinlikle elektronik haciz kalkmayacaktır. E-haciz kaldırmak için tek yöntem borcunuzu ödemektir. Borç ödendikten sonra banka hesaplarına konulan bloke kaldırılacaktır.

 

Aile Borcundan Dolayı Çocuklara e-Haciz Gelir Mi?

Baba, anne veya kardeş borcundan dolayı haciz gelmesi söz konusu değildir. Aile üyelerinden herhangi biri hayatta ise ve kurumlara veya devlete olan borcundan dolayı tahsilat, takip işlemleri kendisinin üzerine yapılmaktadır. Eğer ki aile üyelerinden baba vefat etmişse, borcun çocuklara aktarılması yapılmaktadır. Eğer ki babadan kalan mirasının kabul edilmemesi durumunda borçta red edilmiş sayılacaktır.

 

E Devlet Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Öncelikle E-Devlet üzerinden e-haciz sorgulama işlemi yapılamamaktadır. E-devlet üzerinden icralık borçlarınızın sorgulaması yapabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek içim e-devlet sistemine giriş yapmanız ve “İcra Dava Dosyası Sorgulama” modülüne tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayfadan öğreneceğiniz bilgiler şu şekildedir;

İcra takip kontrolü

İcranın Başlama Tarihi

Toplam Borç Miktarı

Borcun Nereye Olduğu

Dava Numarası

 

SGK E Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tahsil edilmemiş SGK borçlarını e-haciz yönetim ile tahsil edilme işlemine tabi olacaktır.  SGK prim borçları tahsil etmek için e-haciz uygulanmakta olup borçlarınızı bu yöntemle tahsil edilecektir. SGK prim borçları sebebi ile banka hesabınıza uygulanan e-haciz sorgulaması yapmak için e-devlet veya gelir vergisi internet şubesi üzerinden giriş yapabilirsiniz

E-Haciz sorgulama nasıl yapılır E-Haciz nasıl kaldırılır SGK E Haciz sorgulama nasıl yapılır E- Haciz