E-İmza nedir? E-imza ne işe yaramaktadır?

TAKİP ET

E-imza birçok alanda kullanılmaktadır. İnsanlar E-imzanın ne olduğunu araştırmaktadır. E-imza nedir? E-imzanın hangi alanlarda kullanıldığı ve ne işe yaradığı merak ediliyor. E-imza ne işe yaramaktadır? Bu haberimizde E-imza ile ilgili detayları sizler için derledik. İşte E-imza hakkında merak edilen detaylar...

Reklam
Reklam

Elektronik imza (e-İmza) hayatı kolaylaştıran bir çözümdür, ıslak imza ile aynı amaca hizmet eden bir imzadır, tek farkı fiziksel olarak değil elektronik ortamda oluşturulmuş olmasıdır. Elektronik imzaların ıslak imzalar gibi tek bir formu olmayıp, imzalayanın kimliğiyle örtüşen belirli karakter, harf veya sembollerden oluşan veriler vardır. E-imza nasıl alınır?

E-imza

"Elektronik imza" veya "dijital imza", başka bir elektronik veriye eklenen veya mantıksal olarak bağlantılı olan ve doğrulama amacıyla kullanılan elektronik verilerdir. "Elektronik imza" olarak da bilinir. Elektronik ortamda imza yerine kullanılabilen meşru bir kimlik doğrulama sistemidir.

Elektronik imza, elektronik belgeye girilen bir ad kadar basit olabilir. Dijital imzalar, kriptografik olarak korunan bir şekilde elektronik imzalar elde etmek için e-ticarette giderek daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle güvenli e-ticaretin artan önemi nedeniyle giderek daha önemli hale geliyor.

https://pttkep.gov.tr/basvuru-merkezleri-2/

https://www.btk.gov.tr/elektronik-sertifika-hizmet-saglayicilari

E-devlet ve E-imza

21 Aralık 2021 tarihinden itibaren e-İmza başvuruları e-Devlet hizmeti üzerinden yapılabilecektir. Ayrıca elektronik imza için TC kimlik kartları kullanılabilir.

e-İmza TR Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, Türkiye'de 5 milyonu aşkın e-imza kullanıcısı olduğunu ve her geçen gün arttığını belirterek, "E-imza işlemini 15 dakikada tamamlasak da vatandaşlarımız başvurumuza gelsin. yüz yüze kimlik doğrulama zorunluluğundan dolayı bizzat merkezde olmaları gerekmektedir.Bu durum elektronik imza almak isteyen vatandaşlarımız için büyük bir zaman kaybı oluşturmaktadır.Bilişim Teknolojileri tarafından belirlenen direktiflerde değişiklik yapılmıştır. ve Haberleşme Kurumu (BTK) Yapılan değişikliklerle, 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren kimlik doğrulama işlemi artık uzaktan yapılabilecek.

Kılıç, "Vatandaşlarımız günün her saatinde, bulundukları her ortamda, herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın e-devlet üzerinden e-imza başvurusunda bulunabilirler. e-imza tamamlandıktan sonra özel kurye ile teslim edilecektir. 1 veya 2 gün içinde adresinize ulaşır. Kılıç, artık Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının güvenli elektronik imza oluşturmak için kullanılabileceğini belirterek, "Ayrıca Elektronik İmza Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin esaslar uyarınca, Gazete kimlik sahipleri yani çipli kimlik kartlı vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, kimliğine elektronik imza yükleyebilecektir.Bu, kimlik erişim cihazı üzerinden yapılacaktır.TC kimlik kartına elektronik imza yüklemek isteyen vatandaşlar, kimlik erişim cihazını kullanarak dakikalar içerisinde elektronik imzayı TC kimlik kartına yükleyebilir.

e-imza için gereken belgeler

e-imza başvuru formu 

İmza sirküleri

Kimlik numarasının olduğu bir belge

E-imza ne işe yarar?

Kimlik doğrulama işlemi bir el sıkışma olarak bilinmektedir.. Söz konusu kimliğin gerçekliğini teyit ederek sisteme giriş yapmak isteyen kullanıcının doğru kimliğini tespit eder ve elektronik imza bilgilerin doğruluğunu teyit eder. Okunan mesajın yanlışlıkla veya kasıtlı olarak değiştirilmediğini kanıtlar. Teknik açıdan, elektronik imza, imzalanmış belgenin karmasını içerir. İçerikte yapılan herhangi bir değişiklik, hash değerini de değiştirerek imzanın geçerliliğini sona erdirir. Reddetmeme, size daha sonraki bir tarihte işleme kimin dahil olduğunu kanıtlama fırsatı verir. İletim anında, imzalı mesajı gönderen, mesajı gönderdiğini inkar edemez veya almadığını iddia edemez. Basit bir ifadeyle, inkar etmeme, yazılı bir belgedeki imzaların bağlanmasına benzer şekilde, bilgilerin reddedilemeyeceği anlamına gelir.

E-imza E-imza ne işe yarar E-imza nedir?