E Serbest meslek makbuzu ne için kullanılır? E-smm örneği

TAKİP ET

İşlemler sonucunda kesilen makbuzların arasında sıklıkla araştırılan E serbest meslek nedir ve ne için kullanılır soruları sıklıkla araştırılmaktadır. Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir ve nereden alınır sorularının detayları haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Serbest meslek erbaplarının internet üzerinden kesmek zorunda olduğu serbest meslek makbuzu sunumu için iki yol mevcuttur. Elle doldurulan ve elektronik ortamlarda gerçekleştirilen makbuzun çeşitlilikleri de vardır. İşte E serbest meslek makbuzu hakkında detaylar 

E Serbest meslek makbuzu nedir?
Serbest meslek üzerine çalışanlar işlem sırasında yaptığı tahsilatlar üzerine serbest meslek makbuzu kesmek zorundadır. gerçekleşen işin kesinleştirilmesi ve kanıtı olabilmesi için bu makbuz kesimi yapılır. Serbest meslek makbuzu hukuk üzerinde de geçerlilik sağlamaktadır. 2 adet düzenlenen makbuz da biri müşteriye verilirken bir diğeri ise işlem sahibinde kalmaktadır. 

E Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
Kişilere kolaylık olan elektronik işlemler gün geçtikçe gelişirken birçok makbuzlarda bilgisiyar üzerinden elde edilmektedir. öncelerde kurumlara gidilmesi gerekirken şimdi kolaylıkla sahip olunmaktadır.E smm belgesine sahip olmak ve saklamak elektronik şekilde mümkündür. 
1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e serbest meslek makbuzu başvuru kabul etmeye başlamıştır. Devletin zorunlu kıldığı bu işlemden ötürü mağdur olmak istemeyen ve dijitalleşmeye geçmek isteyen firmalar bu tarihten önce geçiş işlemlerini tamamlamıştır. 


E Serbest meslek makbuzu GİB
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından izin ile alınan serbest meslek makbuzu erbaşlar bu makbuzu elektronik şekilde sahip olabilirler. Serbest meslek makbuzu mükellefler arasında düzenlenir ve tahsilat için verilen serbest meslek makbuzu sorgulama işlemini GİB üzerinden gerçekleşir. 
GİB üzerinden yapılan sorgulamalarda makbuzun üzerinde barkod ya da karekod bulunmaktadır. Makbuz üzerinde bulunan barkod olmadığı takdirde geçersiz sayılacaktır.

E serbest meslek makbuzu üzerinde yer alan bilgiler:

Belge numarası,

Düzenlenme tarihi (saat ve dakika olarak),

Müşterinin adı,

Soyadı,

Ünvanı,

Vergi mükellefiyse verdi dairesi,

Adresi,

T.C. kimlik veya vergi kimlik numarası,

Serbest meslek erbabının adı,

Soyadı,

Vergi veya T.C kimlik numarası,

Vergi mükellefiyse verdi dairesi,

Alınan paranın miktarı gibi bilgiler detaylı olarak yer alır. 

E-smm Serbest meslek makbuzu nedir Serbest meslek makbuzu örneği