e-tebligat başvurusu nasıl yapılır? E-tebligat başvuru işlemleri

TAKİP ET

Elektronik ortamda tebligat belgesi oluşturmak isteyen kişiler, e-tebligat başvurusunun nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olmak istiyor. Haberimizin devamında e-tebligat başvuru işlemlerine dair bilgileri bulabilirsiniz.

Reklam
Reklam

e-tebligat, bir kurum için gerekli fotoğraflı bildirimlerin elektronik ortamda hazırlanıp gönderilmesidir. E-tebligat, talep yapan birimlerce düzenlenmektedir.

e-tebligat nedir?
e-tebligat, bir kurum için gerekli fotoğraflı bilgilendirmelerin fiziki ortam yerine elektronik ortamda oluşturulup gönderilmesi işlemidir. Elektronik tebligat, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde bulunan açıklamalar ve 213 sayılı kanun hükümlerinin gerektirdiği belgelerin, e-tebligat sistemiyle mükelleflerin e-posta adreslerine tebliğ edilmesi biçiminde gerçekleştirilmektedir. Elektronik ortamda oluşturulan tebligat ile fiziki ortamda yapılan tebligatın koşulları eşittir.
E-tebligat, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi aracılığıyla alıcılara gönderilmektedir. E-tebligat sistemine yapılan başvurular iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar tüzel kişi ve kamu kurum ve kuruluşları için yapılan başvurular ve bireysel olarak yapılan başvurulardır.
e-tebligat oluşturma zorunluluğu olan kişi ve kurumlar için başvurular, bu zorunluluğun oluştuğu tarihten itibaren 1 ay içerisinde gerekli kurumlar tarafından PTT’ye yapılmaktadır.

e-tebligat başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
e-tebligat başvurusu yapabilmek için talep edilen belgeler şöyle sıralanır:
-Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi’ne (DETSİS) kaydı olmayanlar için tabi oldukları sisteme ait bilgiler, kamu kurumları ile birlikler için ise DETSİS’de yer alan kuruma özel numara ve sistem bilgileri,
-Başvuru T.C. vatandaşı olan gerçek kişiler tarafından gerçekleştiriliyorsa, gerekli kimlik bilgileri ve T.C. kimlik numarası; yabancı gerçek kişiler tarafından gerçekleştiriliyorsa yabancı kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri,
-MERSİS’e kayıtlı tüzel kişilerin MERSİS numarası ile sisteme ait bilgileri, MERSİS kaydı bulunmayan tüzel kişilerin ise tabi oldukları sisteme ait bilgiler,
-PTT’nin talep etmeyi uygun gördüğü diğer bilgi ve belgeler. 

Bireysel e-tebligat başvurusu nasıl yapılır?
Bireysel e-tebligat başvurusu, internet üzerinden ya da PTT şubelerinden yapılabilmektedir. Bireysel e-tebligat başvuru, ön başvuru ve asıl başvuru adımlarından oluşmaktadır.
Ön başvuru:
Ön başvuru işlemleri, PTT’ye gitmeden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi içerisinde yer alan ön müracaat monitörü vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bunu sadece gerçek kişiler yapabilir. Ön başvuru ekranından alınan ön başvuru numarası ve başvuru sırasında gerekli olan kimlik bilgileriyle PTT merkezlerine başvuru yapılmalıdır.
Online başvuru:
Online başvuru, sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir. PTT merkezine gitmeye gerek kalmadan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi içerisinde bulunan müracaat monitöründen elektronik imza, e-devlet ya da mobil imzayla online hesap açabilirsiniz.
PTT merkezinden başvuru:
Gerçek kişilerle tebligatı elektronik ortamda yapma zorunluluğu olmayan tüzel kişiler, e-tebligat adresi almak için PTT merkezine başvuru yapmalıdır. PTT’nin başvuru sahibinden talep edeceği belgeler şunlardır:
-Başvuru sahibi T.C. vatandaşı ise T.C. kimlik numarası ile T.C. kimlik kartı ya da pasaport,
-Kanuni olarak kinlik yerine geçen fotoğraflı bir belge ya da elektronik imza,
-Başvuru sahibinin T.C. vatandaşı olmaması durumunda yabancı kimlik numarası,
-Mavi Kart numarası,
-Pasaport ya da elektronik imza.
Başvuru sahibi, tüzel kişi ise bu kişinin tabi olduğu sistem bilgileri bildirilir. Tüzel kişiler, müracaat esnasında işlemler için yetkilendirdikleri kişilerin kimlik bilgilerini içeren belgeleri PTT’ye iletilir.

e-tebligat başvuru süresi nedir?
e-tebligat başvuru işlemi esnasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerin işe başladıkları tarihi takip eden 15 gün içerisinde e-tebligat talep bildirimini, kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine verilmelidir. 
Yeni mükellefiyet kazanarak elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleriyse mükellefiyetin oluştuğu sırada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir ya da İnternet Vergi Dairesi vasıtası ile Elektronik Tebligat Talep Bildirimi yapabilirler.

e-tebligat kimler için düzenlenir?
-4458 sayılı kanuna göre gümrük yükümlülüğü bulunan kişiler,
-Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tebliğ için uygun olan elektronik adres kullanma mecburiyeti getirilenler,
-Kendi isteğiyle elektronik tebligat yapılmasını talep edenler, Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden elektronik tebligat adresi alarak e-tebligat sistemini kullanabilirler.
-Bunun yanında tüzel kişilik bünyesindeki ya da bünyesinde olmayan tüm gümrük müşavirleri de e-tebligat sistemini kullanmalıdır. 

e-tebligat sisteminin yararları nelerdir?
e-tebligat sisteminin diğer sisteme göre birçok yararı bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
-Kişisel verileri koruyarak bilgi güvenliği sağlar.
-Hizmet kalitesinin iyileşmesini olumlu etkiler.
-Tebligat işlemi fiziki ortamda uzun sürerken, elektronik ortamda saniyeler içinde gerçekleştirilebilir.
-Belgeler üstünde herhangi bir değişikliğin yapılmasının önüne geçer,
-E-tebligat sisteminde tebligat tarihi, gönderen ve alan kişilerin bilgiler, gönderilen tebligata ait bilgilerin görüntülenebilir olması oluşabilecek sorunları engeller.
-Fiziki ortamda oluşturulan tebligat masraflı olurken elektronik tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmamaktadır. 

e-tebligat nasıl görüntülenir?
e-tebligatı görüntülemek için e-devlet sistemi kullanılmaktadır. E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden e-tebligat görüntüleme seçeneği seçilir ve böylece oluşturduğunuz elektronik tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-tebligat sistemine e-imza, e-devlet şifresi ya da şifre ile giriş yaparak yine elektronik tebligatınızı görebilirsiniz.
 

e-tebligat e-tebligat başvurusu