EGM özel plaka ve boş plaka sorgulama işlemleri

TAKİP ET

Araç sahiplerin ya da yeni araç satın alacakların başvurduğu uygulamalardan olan boş plaka sorgulaması sıklıkla yapılmaya başladı. Boş plaka sorgulama neden ve nasıl yapılır soruları ise sıklıkla sorulmaya başlandı. Herkes kendine özel plaka satın almak istemesiyle ortaya çıkan bu uygulamanın detayları haberimizde

Reklam
Reklam

Özle plaka ve boş plaka sorgulama işlemleri internet üzerinden sorgulanmaktadır. İnternetten EGM üzerinden gerçekleştirilen bu sorgulamalar oldukça kolay hale getirildi. Fakat özel bir plakaya sahip olmak isterseniz bağış yapmak zorunda kalırsınız. Tabi ki de bu bağış karşılığında dekont verilerek işlem resmileştiriliyor.
Sorgulama yöntemleri ise şu şekildedir;

EGM, EGM internet sitesi ya da Trafik Tescil Şube Müdürlükleri

SMS ile plaka sorgulama

SBMBoş plaka sorgulaması nasıl yapılır?
Araç alınırken sıklıkla yapılan bu sorgulama işlemi kendi için anlamı büyük olan ya da başka nedenlerle plakasını özel yaptırmak isteyenlerdir. Özel plaka almak isteyenler ise plakayı almadan önce istedikleri plakayı sorgulatarak başka araç da olup olunmadığına bakılır.
Özel plaka sorgulama nasıl yapılır?
Plaka alma işlemi yapılmadan önce alınacak olan plakanın başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek gerekir. Sıfır araç alımlarında aracın alındığı galeri veya bayiden plaka sorgulama işlemi talep edilebilir. 2. el araç alımlarımda böyle bir imkan bulunmadığı için kişi kendisi araç plakalarını sorgulamalıdır. Bunun için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunur.
Özel plaka bağışı ne kadar?
Özel plakaya sahip olmak isteyenler aratma işlemini gerçekleştirdikten sonra belli bir oranda bağış yapması gerekmektedir. Bu konusu geçen bağış miktarı ise 1.000 TL ve 10.000 TL aralığında olması beklenmektedir.
EGM Özel plaka sorgulama
Plaka sorgulaması yapmak için internet üzerinin yanı sıra en yakın emniyet müdürlüğüne gidilerek de işlem gerçekleştirilebilir. İstediğiniz plakanın olup olmamasının dışında plaka üzerine hasar kaydı olup olmadığına da bakılmaktadır. Trafik cezalarını öğrenmek için ise e devletten TC kimlik ve şifre ile giriş yapmak yeterlidir.

Ankara.pol.tr

İstanbul.pol.tr

İzmir.pol.tr

Antalya.pol.tr

Kocaeli.pol.trYukarıda görüldüğü gibi şehir adı yazıldıktan sonra .pol.tr yazılarak işlem tamamlanır.

SMS ile özel plaka sorgulama nasıl yapılır?
Bildiğiniz üzere araba satın alacağımız zaman, arabanın üzerindeki bilgileri ve özellikle hasar kaydını öğrenmek için bazı sorgulamalar yapılıyor. Bu sorgulamalar “Hasar Kaydı Sorgulama” olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bu yöntemi kullanarak, bir plakanın boşta olup olmadığını öğrenebiliriz.
Ancak çok fazla maliyetli bir işlem olabilir. Deneme yanılma yöntemi gibi olduğundan, 5664‘e SMS göndererek plakanın boşta olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Plakayı yazdığınızda plaka hakkında bilgiler ve hasar kaydı bilgisi geliyorsa, bu plaka tahsis edilmiş demektir. Eğer plaka hakkında herhangi bir SMS gelmiyorsa, bu plakanın boşta olduğu rahatlıkla söylenebilir. Fakat bu SMS fiyatı ise 8.75 TL’dir.
E-devletten boş plaka sorgulama
İşlemlerin internet üzerinden yapılması gün geçtikçe artarak vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır. E devlete TC kimlik ve şifreyle girilerek arama butonuna boş plaka sorgulama yazılması yeterli olacaktır. Fakat bu işlem kötü niyetli kullanılmaya başladığından beri E-devlet üzerinden işlem yapılmamaktadır.
İstanbul boş plaka sorgulama
İstanbul da boş plaka sorgulama işlemi EGM’nin internet sitesi üzerinden yapılmamaktadır. Bundan dolayı EGM’ye gidilerek işlem yapılmaktadır. Bunun yanı sıra 0212 635 00 00 numarayı arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Ankara boş plaka sorgulama
Ankara da EGM internet üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Fakat site üzerinde yenilikler ve çalışmalar yapıldığından şuan da site devre dışı bırakılmıştır. Yapılandırmak işlemi bittikten sonra online işlemler ve plaka tahsis butonuna basılarak kolaylıkla işlem gerçekleşir.
Antalya boş plaka sorgulama
Antalya’da EGM internet sitesi üzerinden bu işlemi kabul etmemektedir. Bu nedenle EGM ‘ye gidilerek istenilen işlem gerçekleşir. 0242 227 96 00 numaralı hat aranarak bilgi alınması da mümkün.
Özel plaka nasıl alınır?
Özel plaka sorgulama işlemi kadar, özel plakayı nasıl alabileceğiniz de çok önemli. Şöyle ki, özel plaka aslında sadece tercihe göre veriliyor. Yani siz talep etmeden, size bir özel plaka tahsis edilmesi mümkün değil. Talep etmeniz, istediğiniz her plakayı alabileceğiniz anlama da gelmiyor. Belirlenen standartlara uygun olan plakalar, boşta olması durumunda tahsis edilebiliyor.
Özel plaka almak için, özel plakayı çıkaracağınız adreste ikamet etmeniz gerekiyor. İkamet adresiniz Ankara iken, 34 plaka özel plaka almanız mümkün değil. Şöyle ki, adres tutmadığı durumlarda da işlem yapılabiliyor. Bu da, ikinci el araç satışlarında mümkün. İkinci el araç aldığınızda, eğer plaka değişikliği talep etmiyorsanız, mevcut plaka adresinizden farklı olsa bile kullanabilirsiniz.
Özel plaka sorgulama ve çıkarma şartı

Kayıtlı adrese plaka talep edilir

Plakanın uygunluğu EGM tarafından incelenir

Plaka başvurusun da bağış mecburi

Plakaya göre bağış tutarında değişiklik olur

Bağıştan sonra dekont alınır

plaka sorgulama özel plaka sorgulama boş plaka sorgulama