Egzama neden olur, çeşitleri nelerdir? Egzama nasıl geçer?

TAKİP ET

Halk arasında sıkça görülen deri rahatsızlıklarından biri olan egzama neden olur, çeşitleri nelerdir oldukça merak ediliyor. Haberimizde egzama nasıl geçer ve egzama tedavisinde kullanılacak yöntemleri araştırdık.

Reklam
Reklam

Egzama kişinin derisinin pul pul görünmesine neden olan, kaşıntı ve rahatsızlık veren bir deri hastalığıdır. Egzamanın oluşumunda birçok farklı neden bulunmaktadır. Bu hastalık genellikle ellerde, bacaklarda ve saç derisinde görülse de ayaklarda da gözlemlenmektedir. Egzama hastalığı kendi içinde görüldüğü bölgeye göre farklı kategorilere ayrılmaktadır.

Egzama nasıl geçer?
Egzama hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle kişilerin kendini egzamadan koruması ve doktor tarafından önerilen tedavinin düzenli uygulanması gerekir. Egzama tedavisinde ilaçlar, ıslak tedavi pansumanları, egzama eldivenleri ve egzama şampuanları kullanılmaktadır.

Egzamaya ne iyi gelir?
-Egzama hastasının yaşadığı ev sık sık havalandırılmalıdır.
-Derinizde tahrişe neden olacak sert keseler ve lifler kullanılmamalıdır.
-Egzaması olan kişinin sık sık banyo yapmaması gerekir. 
-Duştan hemen sonra nemlendirici krem kullanılmalıdır.
-Temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
-Doktorun tavsiye ettiği egzama diyeti uygulanmalıdır. 

Egzama için krem ve şampuan kullanılır mı?
Egzama hastalığının tedavisinde medikal şampuanlar ve kremlerden faydalanılmaktadır. Doktor tarafından önerilen kortikosteroid içeren ilaç, krem ve şampuanlar alerji engelleyici olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında hastalığın en rahatsız edici belirtisi olan kaşıntı ve kızarıklık için de özel jel ve kremler tercih edilmektedir.

Egzama bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Egzama hastalığı halk arasında bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlansa da, yapılan araştırmalar sonucu bulaşıcı bir hastalık olmadığı ortaya çıkmıştır.

Saç, el ve ayakta egzama görülür mü?
Egzama hastalığı, saçlı deride de oluşmaktadır. Kronik özelliklerde olan saç egzaması kendisini saçlı deride kabuklanmalar ve pul pul döküntülerle göstermektedir. Belirtiler yaz aylarında azalırken, kış aylarında yoğun kaşıntı ile kendini göstermektedir. Egzamanın sedef hastalığıyla karıştırılmaması gerekir. Ayrıca egzama el, diz arkaları, ayak ve bacaklarda da görülmektedir. 

Egzama belirtileri nelerdir?
Egzama, hemen hemen her yaştan insanda yaygın şekilde görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık genel olarak kişilerde benzer belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:
-Kabarcıklar,
-Kaşıntı hissiyatı,
-Saç derisinde kepeklilik hali,
-Deride pullanma, döküntü ve kabuklanma,
-İltihap,
-Ciltte kuruluk,
-Deride çatlamalar.

Egzama nedir?
Atopik dermatit adı verilen bu hastalık, deri üzerinde oluşan ve temelinde iltihap olan rahatsızlıklardan biridir. En belirgin belirtileri arasında ciltte kuruluk, kabarcık ve kaşıntılar yer alır. Deri üzerinde yer alan bu kabarcıklar zamanla çatlayarak mikroplara açık hale gelir. Bu nedenle egzama hastalığı olan kişilerde enfeksiyon özellikli hastalıklar görülmektedir. Hastalık her yaştan kişide görülebildiği gibi bebeklerde de görülür. Hastalık genel olarak saçlı ve sakallı deri üzerinde, dirseklerde, bacaklarda, ellerde ve kalçada kendine uygun oluşma ortamı bulur. Egzama, tahriş, stres, alerji ile dolaşım sistemi rahatsızlıkları nedeniyle oluşabilmektedir.

Egzama neden olur?
Egzama, genellikle cildin dış etkenlere verdiği tepkiler sonucu meydana gelir. Söz konusu etkenler iç ya da dış etkenli olabilmektedir. Lastik temelli maddelerden üretilen giyim eşyaları ile parfüm, sabun, deterjan gibi kimyasal içeren ürünler de egzamaya neden olur. Alerji sebepli egzamalar, uyaranlar içeren besinlerin alınmasıyla ortaya çıkabilir. Bu etkenlerin dışında yoğun stres ve dolaşım sistemi hastalıkları da egzamaya neden olan sebeplerdendir.

Egzama çeşitleri nelerdir?
Atopik egzama:
Atopik egzama genetik, çevresel ve alerjik faktörleri temelinde barındırmaktadır. Bebeklerde sık görüldüğü için bebek egzaması olarak da bilinir.
Seboreik dermatit: Bu egzama türünün nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kronik özellikte olan seboreik dermatit, cildin yağlı özellikte bulunan kısımlarında kulak arkası ve içi, burun kenarları, sakal dipleri, kaşlar, yanaklar, göğsün ortası ve saçlı deri gibi kısımlarda kendisini gösterir.
Kontakt egzama: Kontakt egzama, vücudumuzu saran deri üzerinde duyarlılık bulunan maddelerin alınmasıyla reaksiyon oluşarak ortaya çıkan akut ya da kronik özellikte egzamalardır. Ciltte bulunması gereken koruyucu özellikli yağları sekteye uğratan maddelere sıkça maruz kalınmasıyla kontakt egzama oluşur.
Asteatotik egzama: ileri yaşlardaki kişilerde meydana gelen bir egzama türüdür. Sık banyo yapmak nedeniyle deri üzerindeki yağ oranının azalmasıyla ortaya çıkar.
Numuler egzama: Genel olarak el, kol ve bacaklarda ortaya çıkan egzamalardır. Büyüklük olarak madeni para boyutunda kaşıntılı ve yuvarlak lezyonlar olarak meydana gelir.
Gravitasyonel egzama: Yaşlı insanlar ve sürekli ayakta çalışan kişilerde görülen egzama türüdür. Bu egzama türü, varis ve dolaşım bozukluğu hastalıklarını da beraberinde getirir. 

Hangi gıdalar egzamayı tetikler?
Çocuklarda yumurta, süt, buğday, yer fıstığı, fındık, soya, balık ve kabuklu deniz ürünlerinin egzamayı tetiklediği bilinmektedir. Ayrıca yoğun baharatlı yiyecekler de egzama kaşıntısına ve yanmalara neden olur. Duygu ve stres atopik dermatite yol açmaz ancak kaşıntıya neden olabilir.

Egzama tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?
Egzamanın tedavisi egzama türüne göre değişiklik gösterse de tedavide genel olarak nemlendiriciler, kortizon içeren kremler, antihistaminik haplar kullanılır. Ayrıca şiddetli egzama tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılmaktadır.

Egzamaya hangi sabun iyi gelir?
Egzama tedavisinde bazı doğal sabunlar da tercih edilmektedir. Bu hastalıkta genellikle bıttım sabunu kullanılmaktadır. Bıttım sabununun saçkırana, egzamaya ve mantara iyi geldiği bilinmektedir.

egzama neden olur egzama hastalığı