Egzama nedir, belirtileri nelerdir? Egzamaya iyi gelen yöntemler nelerdir?

TAKİP ET

Ciddi yüz hastalıklarından birisi olan egzama hakkında bilgi edinmek isteyen insanlar internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki egzama nedir, belirtileri nelerdir? Egzamaya iyi gelen yöntemler nelerdir? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Toplumda sık rastlanan fakat hafife alınan hastalıklardan birisi egzamadır. Ciddi yüz hastalıklarından birisi olan egzamanın erken fark edilmesi tıpkı kanser hastalıklarında olduğu gibi oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Egzama hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen insanlar ise arama motorları üzerinden yaptığı araştırmalara tüm hızıyla devam ediyor. Peki egzama nedir, belirtileri nelerdir? Egzamaya iyi gelen yöntemler nelerdir?
Egzama Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Tıp dilinde ‘’atopik dermatit’’ olarak adlandırılmış olan egzama vücut derisi üzerinde oluşan iltihaplanma olarak tanımlanmaktadır. En çok bilinen belirtileri deri üzerindeki kuruluk ve sonrasında oluşan kabarcıklar ile kaşıntılardır. Deri üzerinde oluşan bu kabarmalar sebebiyle bir çok mikrobun bu bölgelere ulaşması daha kolay olur ve bu durum enfeksiyon riskini de beraberinde getirir. 
Egzama hastalığı genç veya yaşlı farketmeksizin her yaştan bireyde görülebilmektedir. Fakat araştırmalara göre en sık görüldüğü kesim 6-18 yaş arasıdır. Egzama hastalığı genellikle vücudun baş, dirsek, bacak, kalça ve el kısımlarında daha sık görülmektedir. Egzama hastalığı bazı durumlarda alerjiyle beraber de kendisini gösterebilmektedir. İşte uzmanlara göre egzamanın en sık görülen belirtileri:
Kabarcıklar
Kaşıntı hissiyatı
Saç derisinde kepeklilik hali
Deride pullanma, döküntü ve kabuklanma
İltihap
Ciltte kuruluk
Deride çatlamalar
Yukarıda görülen belirtileri taşıyan kişiler yüksek ihtimalle egzama hastalığına yakalanmış olabilirler. Egzama hastalığı yapılan son araştırmalara göre bulaşıcı bir hastalık değildir. 
Egzama Türleri Nelerdir?

Sık rastlanan cilt hastalıklarından birisi olan egzamanın tıp literatüründe pek çok türü bulunmaktadır. Işte bilinen egzama türlerinden bazıları:
Atopik egzama: Bu tür egzamalar genetik, çevresel ve alerjik faktörleri temelinde barındırmaktadır. Bebeklerde çokça görüldüğünden bebek egzaması olarak da bilinmektedir.
Seboreik dermatit: Bu egzama türünün sebebi tam olarak tespit edilememekler birlikte kronik özellikte olan seboreik dermatit cildin yağlı özellikte bulunan kısımlarında kulak arkası ve içi, burun kenarları, sakal dipleri, kaşlar, yanaklar göğsün ortası, saçlı deri gibi kısımlarda kendisine oluşma ortamı bulmaktadır.
Asteatotik egzama: İleri yaş düzeyindeki insanlarda genel olarak sıklıkla meydana gelen bir egzama çeşididir. Sıkça yapılan banyolar neticesinde deri üzerindeki yağ oranının azalmasıyla ortaya çıkar.
Kontakt egzama: Vücudumuzu çepeçevre saran deri üzerinde duyarlılık bulunan maddelerin alınmasıyla reaksiyon oluşarak ortaya çıkan akut veya kronik özellikte egzamalardır. Ciltte olması gereken koruyucu özellikli yağları sekteye uğratan maddeler sürekli olarak maruz kalınmasıyla kontakt egzama oluşmaya başlamaktadır.
Numuler egzama: Genel olarak diğer egzama türlerine nazaran el, kol ve bacaklarda ortaya çıkan egzamalardır. Büyüklük olarak madeni para boyutunda kaşıntılı ve yuvarlak lezyonlar olarak meydana gelmektedir.
Gravitasyonel egzama: Yaşlı insanlar ve sürekli olarak ayakta bulunarak çalışan insanlarda ortaya çıkan egzama türüdür. Bu egzama türü varis ve dolaşım bozukluğu hastalıklarıyla birlikte devam eder. Ayakta çalışan kişilerde ve yaşlı kimselerde sıklıkla görülen egzama çeşididir.
Egzamaya İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

Ciddi cilt hastalıklarından birisi olarak görülen egzamanın erken teşhis edilmesi hayati bir önem arz etmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre egzama hastalığının iyileşmesinde kullanılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte egzama iyi gelen yöntemlerden bazıları:
- Ev ortamının sık sık olacak şekilde havalandırılması
- Deriye zarar verecek olan sert kese ve lif ürünlerinin kullanımından vazgeçilmesi
- Sık sık banyo yapılmaması
- Banyo yapıldıktan sonra vücuda nemlendirici kremlerle bakım yapılması
- Kimyasal maddelerle yapılan temizlik sırasında mutlaka eldiven kullanılması
- Temizlik yaparken eldiven kullanılası
- Doktorların verdiği egzama diyetinin harfiyen uygulanması
- Tedaviler aşırıya kaçılmaması
- Aşırı kimyasal madde içeren ürünlerden uzak durulması
Yukarıda belirtilen tedaviler dışında doktor kontrolünde kullanılacak olan şampuan ve kremler de egzama hastalığından kurtulma konusunda kişilere oldukça olumlu sonuçlar verebilmektedir. İlaç, krem ve şampuan tedavisinin dışında yabani fıstık ve menengiç yağı içeren sabunlar da doktorların egzama tedavisi için tavsiye ettiği ürünler arasında yer almaktadır. Az bilinen ve fakat etkili olan bir yöntem de tuzlu sudur. Bir çok araştırmaya göre hafif ve orta derecede egzama hastalığı taşıyan kişilerde uygulanan tuzlu su, güneşle birleştirildiğinde pek çok ilacın vermediği kadar olumlu etkiler vermektedir. Fakat her tedavide olduğu tuzlu su tedavisinde de aşırıya kaçmamak kişiler için oldukça önemlidir. Çünkü tuzlu su tedavilerinde aşırıya kaçılması halinde tedavi sürecindeki olumlu sonuçlar bir anda ters tepebilir ve kişi eskisinden daha ağır bir egzama hastalığıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için tedavi her ne kadar doğal ürünlerle yapılıyor olsa mutlaka alanında uzman bir doktorun tavsiyesi alınmalıdır. Doktorlar hali hazırda doğru ve dikkatli yapılan egzama tedavilerinin her birisine onay verecektir. 

egzama egzama belirtileri egzama tedavileri cilt hastalıkları