Egzersiz yapmak akneye yardımcı olur mu? Uzmanlar ne diyor

TAKİP ET

Spor yapmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Düzenli egzersiz, kilonuzu kontrol etmenize, gücü ve esnekliği artırmanıza, kalp sağlığını iyileştirmenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Faydaların listesi uzun!

Reklam
Reklam

Dermatolog John Anthony, MD, egzersizin akne üzerindeki etkilerinin o kadar net olmadığını söylüyor. “Her insanın akneyi tetikleyen veya önleyen farklı faktörleri vardır” diyor. "Egzersizin birinin cildini nasıl etkilediği büyük ölçüde değişebilir."

Akne neden olur?

Akne, cildinizin kıl köklerinde veya gözeneklerinde gelişir. Gözeneklerinizin içindeki bezler, cildinizi ve saçınızı nemli tutmaya yardımcı olan yağlı bir madde olan sebum üretir. Sebum, bakteri ve ölü deri hücreleri gözeneklerinizi tıkayabilir ve sivilcelere neden olabilir.

Dr. Anthony, “Bu tıkaçlar gerçekten kir değil” diyor. “Akne cildinizin, hormonlarınızın ve genetiğinizin bir özelliğidir. Stres, ilaçlar ve diyet gibi dış faktörler de katkıda bulunabilir. Bazı insanlar bu tıkaçları ovalayarak temizleyebileceğinize inanıyor, ancak genellikle durum böyle değil.”

Siyah nokta ve beyaz noktalardan daha iltihaplı nodüllere ve kistlere kadar birçok sivilce türü vardır. Sivilceler en çok gençlik yıllarında görülür, ancak neredeyse herkes bir noktada sivilce yaşar. Bazı insanlar hala yetişkinliğe kadar akne alırlar.

Egzersiz akneye yardımcı olabilir mi?

Belki, diyor Dr. Anthony. "Bütün insanlar egzersizin sivilcelerini iyileştirdiğini düşünmüyor."

Ancak egzersizin yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Örneğin, yakın tarihli bir araştırma, haftada sekiz saatten fazla egzersiz yapan seçkin sporcuların cilt sağlığına baktı. Araştırmacılar, bu sporcuların daha az saat egzersiz yapan eğlence amaçlı sporculara göre daha az sivilce ve diğer cilt sorunlarına sahip olduğunu buldular.

Başka bir çalışma, katılımcılara sivilce hakkında ne fark ettiklerini sordu. %40'tan fazlası egzersizin iyileşmeye yol açtığını hissetti.

Sınırlı veri olmasına rağmen, egzersiz akneyi şu yollarla etkileyebilir:

Azaltılmış inflamasyon .

Cildinize artan kan akışı.

Daha düşük stres seviyeleri.

Spor yapmak sivilce yapar mı?

Bazı insanlar için egzersiz sivilceleri daha da kötüleştirir. Bu etki, gözenekleri tıkayan ciltte artan ter ve yağdan kaynaklanıyor olabilir.

Androjenleri veya testosteronu artıran egzersiz takviyeleri de sivilce alevlenmesine neden olabilir. Testosteron içeren androjenler, üreme sağlığına ve gelişimine yardımcı olan bir hormon grubudur. İnsanlar kas kütlesini artırmak için androjenik takviyeler alırlar. Dr. Anthony, daha temiz bir cilt için bu takviyelerden kaçınılmasını önerir.

“İyi haber şu ki, egzersiz yapmak sivilcenizi şiddetlendiriyor gibi hissetseniz bile, bunu yönetmenin yolları var” diye belirtiyor.

Antrenmandan sonra cilt bakımı

Akneye meyilli bir cildiniz varsa, cilt bakım rejiminiz günde iki kez temizlemeyi ve gerektiğinde komedojenik olmayan bir nemlendirici uygulamayı içermelidir. Gün boyunca dışarıda olacaksanız güneş kremi de önemlidir.

Kullandığınız ürünlerin komedojenik olmadığından emin olun, yani gözeneklerinizi tıkamazlar.

Antrenmandan sonra Dr. Anthony cildinizi hemen temizlemenizi önerir. “Reçeteniz varsa ilaçlı bir temizleyici kullanın” diyor. "Aksi takdirde, salisilik asit veya benzoil peroksit içeren reçetesiz satılan bir temizleyiciyi deneyin."

Egzersiz sonrası diğer öneriler şunları içerir:

Antrenmanınız bitene kadar topikal ilaçları kullanmayı bırakın.

Sırtınızda veya göğsünüzde sivilce varsa nemi emen giysiler giyin.

Sivilce hakkında bir sağlık uzmanıyla ne zaman konuşulmalı?

Dr. Anthony, aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızla veya dermatoloğunuzla konuşmanızı önerir:

İyileşmeyen sivilce: Farklı ürünler veya stratejiler denediyseniz ve sivilceleriniz devam ediyorsa, bir sağlık uzmanı durumunuza yönelik tedaviyi hedeflemenize yardımcı olabilir.

Hormonal akne: Bu tip akne, vücudunuzdaki değişen hormon seviyelerinden kaynaklanır. Hormonal akneniz olabileceğine dair işaretler arasında sivilce ve düzensiz adet döngüleri veya beklemediğiniz yerlerde saç büyümesi sayılabilir. Polikistik over sendromu (PCOS) genellikle hormonal akne ile ilişkilidir.

Nodüller veya kistler dahil inflamatuar akne: Nodüler ve kistik akne yara izlerine neden olabileceğinden, özellikle reçetesiz satılan ürünler hızlı bir şekilde etkili değilse, erken tıbbi yardım almayı düşünün. Erken tedavi, benlik saygınızı ve sağlığınızı etkileyebilecek cildinizde kalıcı hasarı önleyebilir.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları sivilceleri nasıl tedavi eder?

Bazıları diğerlerinden daha etkili olan birçok reçetesiz tedavi ve ev ilaçları vardır. Bir tedavinin etkinliği genellikle sahip olduğunuz akne tipine bağlıdır. Örneğin, kistik akne, reçetesiz satılan ilaçlara yanıt vermez.

Reçetesiz satılan ürünleri başarılı bir şekilde denediyseniz, daha güçlü reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Sağlık uzmanınız şunları yazabilir:

Topikal ilaçlar: Retinoidler, antibiyotikler ve antiinflamatuar ilaçlar.

Oral ilaçlar: Antibiyotikler, oral kontraseptifler ve izotretinoin.

Diğer tedaviler: Büyük nodüllere steroid enjeksiyonları.

Aktif olmak önemlidir ve akne egzersiz rutininize müdahale etmemelidir. Egzersiz yaptığınızda sivilcelerinizin kötüleştiğini fark ederseniz, bir sağlık uzmanına başvurun. Spor salonuna, sahaya veya patikaya girerken rahat hissetmeniz için durumunuzu tedavi etmek için çeşitli araçlara sahiptirler.