Ehliyet için alınan sağlık raporunun şart ve koşulları

TAKİP ET

Binlerce sürücü adayı ehliyet için alınan sağlık raporunun şart ve koşulları nelerdir sorusuna yanıt arıyor. Ehliyet almak için gerekli rapor hangi kurumlardan alınmalıdır ve ücreti ne kadardır sorularının yanıtı...

Reklam
Reklam

Ehliyet almak isteyenler gerekli olan şartlar nedir ve nasıl alınır gibi soruları sıklıkla araştırıyor. Bu konulardan birisi de sağlık raporu şart mı sorusu.  Ehliyet almak için hangi belgeler gereklidir ve ne kadardır sorularının yanıtı haberimizde.

Ehliyet sağlık raporu nedir, almak zorunlu mu?

Ehliyet almak için gerekli olan prosedürlerin içinde sağlık raporu zorunluluğu da yer almaktadır. Bu rapor kişinin sağlığının araç kullanmaya elverişli olup olmadığına dair bir kanıt niteliği taşır. Raporun olmaması halinde ehliyet alınamamaktadır. Raporun amacı kişinin sağlık taramasıyla kendisinin bile farkında olmadığı rahatsızlıklarının ortaya çıkarmaktır. Bu sayede araç kullanımı esnasında sabit ve engelleyici bir rahatsızlıktan kaynaklı kaza oluşumuna engel olmaktır.

Ehliyet sağlık raporu için gerekli belgeler

Kişinin ehliyet sağlık raporu almak için başvuru esnasında kimlik numarası ve biyometrik fotoğraf fotokopisi gereklidir. Ehliyet yenileme işlemi için de bu kural geçerlidir. Aşağıda belirtilenlerin tamamlanması halinde kişi sağlık raporunu alabilir;

Kişisel bilgiler

Fiziksel bilgiler (boy, kilo)

Kan grubu bilgisi

Aile bireylerinin sağlık bilgisi

Kalp, damar, sinir sistemi, kas ve iskelet, sindirim raporu

Enfeksiyon durum bilgisi,

Psikolojik rahatsızlıklar,

Hormonal rahatsızlık bilgisi,

Kan hastalıkları bilgisi,

Genito üriner sistem rahatsızlığı bilgileri başvuru formuna yazılmak durumundadır.

Yukarıda belirtilen raporların alınmasının ardından kişi göz muayenesine alınacaktır. İki göz toplamda 20 üzerinden 12’nin altında olmalıdır. Kişinin günlük yaşamda gözlük takması bilgisi dahi ehliyet için önemlidir. Doktorun uygun görmesi halinde sürücü olabilir bölümü işaretlenir ve kişi sağlık kontrolünü tamamlamış olur.

Sağlık raporu yenilenme süresi ne kadar?

M,A,B ve F sınıfı ve alt sınıflarına sahip ehliyetler için sağlık raporu yenileme süresi 10 yıldır. C,D,G sınıfına mensup ehliyetler için sağlık raporu yenilenme süresi 5 yılda birdir.

Aile hekimi ehliyet için sağlık raporu verebilir mi?

Aile hekimi ehliyet sağlık raporu verme yetkisine sahiptir. Kişi kendi beyanını verir ve ardından aile hekimi uygun görürse raporu verir. Aile hekiminin uzmanın tabip görmeli demesi halinde kişi hastane raporu almalıdır.

Ehliyet almak isteyene zekâ testi gerekiyor mu?

Kişi rapor aldığı doktor tarafından ruhsal bozukluk ya da zekâ kıtlığı tanısı ile karşılaşırsa zekâ testine girmesi gerekir. Böyle bir tanısı olmayanların zekâ testine ihtiyacı yoktur.

Ehliyet için alınacak sağlık raporu ücreti ne kadar?

Aile hekiminden alınacak sağlık raporu ücretsiz alınabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı, devlet hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde ehliyet için sağlık raporu ücretini 2022 yılı için; Tek Hekim 55 TL, 2 Hekim 82 TL, Sağlık Kurulu ise 136 TL olarak belirledi.

 

Not : Fiyatlar belli dönemlerde değişiklik gösterebiliyor.

ehliyet için sağlık raporu ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır ehliyet için sağlık raporu nereden alınır ehliyet için sağlık raporu örneği ehliyet için sağlık raporu formu