Ehliyet sahibi olanlar dikkat! Eğer yapmazsanız geçersiz olacak. Son başvuru tarihi...

TAKİP ET

Ehliyet sahibi olanlar dikkat! Milyonlarca ehliyet sahibi olanları ilgilendiren ehliyet yenileme işlemi hakkında son başvuru tarihi duyuruldu. Eğer o tarihe kadar yenileme işlemi gerçekleştirilmezse ehliyetler işlemi gerçekleştirmeyenlerin ehliyetleri geçersiz olacak. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanlığı’nın ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikle ehliyet sahibi olan vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar yeni çipli ehliyete geçmesi gerekmektedir. Eğer 31 Aralık 2022 tarihine kadar ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilmezse idari para cezası uygulanacaktır. 


Ehliyet yenileme işlemi için yapılması gerekenler... 

Kayıp ve çalıntı 
Ehliyeti çalınan ve kaybeden kişilerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gererek sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor. 


Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar? 

Eski tip ehliyet yenileme: 15 TL 
Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 345 TL 

İlk kez ehliyet alacaklar için kayıt ücreti sınıfına göre şöyle: 
A, F, engelli A: 715 TL 
B, engelli B: 1.461 TL 
C, E: 2 bin 208 TL 


Ehliyet yenileme süreci 

1-Randevu 
İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 çağrı merkezinden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden randevu oluşturuyor. 

2- Değişim ücreti 
Randevunun ardından 15 TL'lik değişim ücretini (değerli kağıt bedeli) başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, ‘ivd.gib.gov.tr’ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmak gerekli. 

3- Başvuru 
Gerekli belgelerle randevu alındığı gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işlemine başlanır. 

4- Gerekli belgeler 
Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi, ‘Sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu. Sağlık raporu temin edilmesi gereken tarihten itibaren iki yıl içinde ehliyeti almak ya da yenilemek gerekli. 

5- Teslim tarihi 
Yeni ehliyetiniz başvurunun ardından 1 hafta içinde adrese teslim ediliyor. 

sürücü belgesi ehliyet yenileme ehliyet yenileme son başvuru tarihi ehliyet 31 Aralık 2022