Ek9 10 günden fazla başvuru, ödeme, ve çıkış işlemleri nasıl yapılır?

TAKİP ET

Ek 9 10 günden çok Ev hizmetlerinde çalıştırmış olduğunuz hizmetçi, bekçi v.s. gibi işçiniz eğer ay içerisinde 75 saatten yani 10 günden fazla çalışıyorsa bu kişileri ev hizmetleri diğer bir deyiş ile SGK Ek9 10 günden çok çalışanlar kapsamında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmeniz gerekiyor. Ek9 10 günden fazla başvuru işlemleri, sigorta prim teşviklerinden faydalanma koşulları, sgk 10 günden fazla ödeme ve ek9 10 günden fazla işten çıkarma hakkında bilgiler

Reklam
Reklam

Ek 9 10 günden çok Ev hizmetlerinde çalıştırmış olduğunuz hizmetçi, bekçi v.s. gibi işçiniz eğer ay içerisinde 75 saatten diğer ismi ile 10 günden fazla çalışıyorsa bu kişileri ev hizmetleri başka bir adı ile SGK Ek9  10 günden çok çalışanlar çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekiyor. Ek9 10 günden fazla başvuru işlemleri, sigorta prim teşviklerinden faydalanma koşulları, sgk 10 günden fazla ödeme ve ek9 10 günden fazla işten çıkarma hakkında tüm merak ettiğiniz sorularınızın cevabını bu yazımızda paylaştık.

Ek9 10 günden fazla başvurusu nasıl gerçekleştirlir ?

Evinizde ay içerisinde 75 saatten fazla yani 10 günden fazla çalışanınız varsa bu kişinin sigorta bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu’na basit bir şekilde gerçekleştirebirsiniz. Üstelik başvuru yaparkan öyle çok belge de gerekmiyor. Ek 9 formu ile başvuru yapılabiliyor. Başvuru için istenen belgeler şunlardır;

Ek9 10 günden fazla formu. Sgk ek9 10 günden fazla başvuru formunu buradan indirebilirsiniz 

İşveren kimlik fotokopisi,

Çalışanın kimlik fotokopisi.

Ek9 SGK Ev hizmetleri başvuru formunda yer alan C- YARARLANILACAK PRİM TEŞVİKLERİ bölümündeki sigorta teşviklerinden faydalanma koşullarına kısaca bahsedelim. Unutmayın ki ek9 10 günden fazla prim tutarı teşvikten faydalanma şekline göre farklılık gösterir. Ek9 10 günden fazla teşvik koşulları hakkında ayrıntılı bilgi yazımızın devamında.

Ek 9 10 günden fazla formu indir

Başvuruda kullanılacak ek-9 formu ve ek9 formu ile vermeniz gereken belgeler yukarıda verilmiştir. Ek 9 formu pdf formatında indirerek bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz.

Ek 9 10 günden fazla teşvik koşulları nelerdir?

Ev hizmetleri çerçvesinde 10 günden fazla çalıştırdığınız sigortalılar için faydalanabileceğiniz birçok sigorta prim teşviki bulunuyor. Bu teşviklerin hem çalışan hem de işveren bakımından gerekli koşulları bilmeniz ve teşvikte primin ne kadarının karşılandığına hakim olmanız sizin için yararlı olacaktır. Ek 9 10 günden fazla başvuru formunda bulunan ve bulunmayan ev hizmetleri sigorta teşvikleri aşağıdaki gibidir.

Teşvikli ve teşviksiz olarak ev hizmetleri kapsamında ödenen güncel sigorta prim tutarlarına hev hizmetleri sigorta primi ne kadar sayfamızdan göz atabilirsiniz.

5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (1) bendi

Bu teşvikten faydalanabilmek için ek 9 prim ödemelerinizi düzenli olarak gerçekleştirmeniz ve geçmiş dönem prim borçlarınızın olmaması gerekiyor. Haricinde bir koşul aranmaz. Prim oranında 5 puanlık indirimi bulunuyor. Normalde bir çalışan için brüt kazancın %37,5’i oranında sgk ödemeler-ek 9 10 günden fazla çalışan prim ödemesi gerçekleştirilirken bu teşvik yani 5510/5 puanlık indirim kapsamında brüt kazanç üzerinden %32,5 oranında 10 günden fazla sgk ödemesi yaparsınız. Sgk ek 9 formunda bu kutucuğu işaretlemeyi unutmayın sakın.

Ev hizmetleri 6111 teşviki

4447/10. madde teşvik uygulaması diğer isim ile 06111 sayılı kanun indiriminden faydalanabilmenizz için geçmiş dönem prim borcunuzun olmaması, prim ödemelerinizi de düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun haricinde aranan koşulları şu şekilde sıralayabiliriz;

Ev hizmetleri çerçevesinde işe alınan çalışanın işe alındığı tarihten önceki son 6 aylık dönemde sigortalı çalışmamış olmas,

Daha önce başka bir işyerinde bu teşvikten yararlanmamış olması,

Erkek ise 18-29 yaş arası olması gerekir.( Bayanlarda ve İşkur’a kayıtlı işsizlier arasından işe alınan erkeklerde yaş şartı aranmaz)

Yukarıdaki koşulları yerine getirmeniz durumunda 24 ay süre ile bu teşvikten yararlanırsınız. İşkur kaydı varsa ek 6 ay daha teşvikle beraber toplamda 30 ay teşvikten faydalanabilirsiniz.Bu teşvik çerçevesinde işçinin brüt kazancu üzerinden %17 oranında prim ödemesi yaparsınız. Normalde prim ödeme oranının %37,5 olduğunu düşündüğümüzde iyi bir oranda indirim aldığınızı belirtmek isterim.Eğer sigortalınız bu teşvik koşullarını sağlıyorsa teşvik kutucuğunu kesinlikle işaretleyin.

4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesi

Diğer adı ile 15921 teşviği olarak isimlendirilir. Teşvikten faydalanabilmeniz için ev hizmetleri çerçevesinde işe aldığınız çalışanın işe alınma tarihi itibariyle İŞKUR’dan işsizlik maaşı alıyor olması gerekiyor.Bunun haricinde de prim ödemelerinizi düzenli yapmanız ve geçmiş döneme ilişkin borçlarınızın da olmaması koşullar arasında yer alıyor. Bu koşulların sağlanması durumunda ek9 10 günden fazla prim hesaplaması toplam brüt kazancın %33,5’i oranında prim devlet tarafından karşılanır.

27103 sayılı teşvik

Ev hizmetleri 10 günden fazla formunda bu teşvik seçeneği bulunmuyor. Fakat en avantajlı teşvik olarak tanımlayabiliriz. Bu teşvikte gerekli koşulları sağlayan kişilerin en az 15 ay süresince sigorta priminin tamamını devlet tarafından karşılanıyor.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi nasıl yapılır?

Başvuruyu işleminin ardından ilk ek9 10 günden fazla prim ödemesini takip eden ayın sonuna kadar ödemeniz gerekiyor.Zaten borç tahakkuku da takip eden ayın başı itibariyle oluşmaya başlıyor.  Mesela 15 Eylül 2019 tarihi itibariyle işe aldığınız çalışan için prim borç tahakkuku 01 Ekim 2019 tarihinden itibaren sistemde yer alır. Siz de 2019/Ekim ayına ilişkin 16 günlük ek9 10 günden fazla prim borcunu 31 Ekim 2019 tarihine kadar ödemeniz gerekir.

Ödeme işlemleri işveren T.C. numarası ile beraber bütün bankalardan, anlaşmalı bankaların ATM’lerinden, mobil ve ya intenet bankacılığı şubelerinden, kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden yapılır. Ödeme menüsü bankalarda SGK Ödemeleri- Ek 9 10 günden fazla ödeme veya ek 9 10 günden az ödeme menüsünden yapılır.

Ek9 10 günden fazla prim ödemesi e devletten yapılır mı ?

Sgk ek9 10 günden fazla ödemesini e devlet sistemi üzerinde bulunan SGK Kredi kartı ile prim ödeme uygulaması üzerinden işveren T.C. Kimlik numarası ile giriş yaparak ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Kredi kartı ile prim ödeme sistemine buradan giriş yapabilirsiniz >> SGK kart ile prim ödeme sistemi.

Sisteme T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra;

Sorgu Türü: Diğer Tahsilatlar seçeneğine girdikten sonra,

Sorgu Tipi kısmında 10 günden az çalışan primini ödemek için 60 Ek-9 10 Günden Az Tahsilatı,

On günden çok çalışan primini ödemek için 61 Ek-9 10 Günden Fazla tahsilatı seçeneğini,

Eğer ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan iseniz ve hizmetlerinizi kendiniz tamamlayacaksanız 62 Ek-9 Hizmet Tamamlama Tahsilatı kısmında giriş yapmanız gerekiyor.

Ek 9 10 günden fazla borç sorgulaması nasıl yapılır ?

Borç sorgulama işlemini de SGK kart ile prim ödeme sisteminde yukarıda ek 9 10 günden fazla prim ödemesi yapacağınız menü işlemi ile yapabilirsiniz. Aynı zamanda intenet bankacılık kanallarında da T.C. numaranız ile SGK-sgk ek 9 10 günden fazla ödeme menüsünden toplam prim borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

10 günden fazla prim ödeme sorgulaması nasıl yapılır ?

E devlet şifreniz bulunuyorsa yukarıda verilen menülerden sorgulama yaptığınızda bütün borcunuzu görüntüleyebilirsiniz. Daha önce sgk 10 günden fazla prim ödemelerinize ilişkin dökümünüze ulaşmak istiyorsanız bunları da bağlı olduğunuz SGK’dan elde edebilirsiniz. Geçmiş Ek9 10 günden fazla prim ödemesi sorgulama işlemi e-devletten veya başka online bir uygulama üzerinden şu an için yapılamamaktadır.

Ek9 10 günden fazla işten çıkış formu

Ev hizmetlerinde çalışan sigortalıyı işten çıkarmak için de yukarıda anlatmış olduğum ek9 10 günden fazla dilekçesi ile başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Sgk ek 9- 10 günden fazla çalışanlar formunda çıkış bölümünde bulunan bilgileri doldurmanız, işveren ve çalışan kimlik fotokopilerini eklemeniz yeterli olacaktır. Ev hizmetlerinde çalışanların işten çıkış bildirgesi ile çıkış işlemi başvurusunu en geç sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden onuncu güne kadar gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aksi durumda geç bildirimden kaynaklı olarak idari para cezası uygulanabilir.

Ek9 10 günden fazla kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir mi ?

Bildiğiniz üzere kısa çalışma ödeneği uygulaması özellikle korona virüs ile beraber iyice gündemde olan konulardan birisi haline gelmiştir. Kısa çalışma ödeneğinden ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıranlar faydalanamamaktadır. Çünkü bu ödenekten yararlanacak işyerinin mücbir neden çerçevesinde kapatılmış olması veya faaliyetini azaltmış olması gerekmektedir. Fakat bu çerçevede prim ödemesi yapanlar ücretsiz izin maaş desteğinden faydalanabilmektedir.

Ek 9 10 günden fazla çalışanların hakları nelerdir ?

Ek-9 kapsamında 10 günden fazla çalışanların hakları sigorta çerçevesinde çalışanların hakları ile birebir aynı şekildedir. Yani;

Bu sigorta emeklilik sigorta kolunda sayılır ve uzun vade sigorta primleri yatar.

Hastalık sigortası haklarından faydalanabilirsiniz.

SGK tarafından ödenen doğum, emzirme yardımı ödemelerinden yararlanabilirsiniz.

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi haklardan faydalanabilirsiniz.

Ek9 10 günden fazla başvuru