Elektrik abonelik ücreti ne kadar oldu? 2022 Elektrik aboneliği için gerekli evraklar

TAKİP ET

Güvence bedellerinde göre değişiklik gösteren elektrik aboneliği için 2021 tarihinde geçerli fiyatlar belli oldu. Peki elektrik abonelik ücreti ne kadar oldu? 2022 elektrik aboneliği için gereken evraklar nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 2021 senesinde geçerli olacak elektrik abonelik, dağıtım ve hizmet bedellerini açıkladı. Bütün mesken sahiplerini ve onun yanı sıra kiracıları da ilgilendiren elektrik abonelik ücretleri merak konusu oldu. Peki EPDK'nın belirlediği ücretler nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

Elektrik abonelik ücreti ne kadar oldu 2021?

Elektrik Mesken aboneliklerinin ücreti güvence bedeli ne göre değişmektedir. Güvence bedelinin hesaplanması ise sayaç bağlantı gücüne göre yapılmaktadır. Kişi elektrik aboneliğini üzerine almak istiyorsa herhangi bir elektrik tedarikçisi ile perakende satış sözleşmesi yapmalıdır. Abonelik devir ücretinin güvence, kesme açma, dosya bedelleri ve sözleşmeden doğmuş olan damga vergisi olmak üzere 4 bileşeni vardır. EPDK'nın belirlediği son elektrik satış sözleşme ücretleri şu şekildedir:

Güvence Bedeli Mesken için sözleşme gücü kW başına: 33 TL/kW

Kesme-Bağlama Bedeli: İşlem başına 37,3 TL

Damga Vergisi: Toplam güvence bedelinin binde 9,48'i

Dosya Bedeli: Güvence bedeline göre belirlenir.

Güvence bedeli, mesken aboneleri için, en az 5 kW sözleşme gücü üstünden hesaplanır; böylece de ödenmesi gerekmekte olan güvence bedeli en az 165 TL olmaktadır. Meskenler için ortalama güç ise 6kW (198 TL) civarında olur.

Güvence bedeli, elektrik satış sözleşmesi imzalanmış tüketicinin fatura borcunu ödememesi ihtimaline karşı yapılacak olan tedarikçi tarafından alınan bir depozitodur. Bu miktar bir defaya mahsus sözleşme başvurusu için yapılır. Sözleşme iptal edilirse bu miktar iade edilmektedir. Güvence bedeli, sözleşme gücü üzerinden hesaplanmaktadır. 2021 senesi için güvence bedeli, Mesken, şehit aileleri ve Muharip Gaziler için ulusal olarak uygulanmak üzere EPDK tarafından 33 TL/kW olarak belirtilmektedir.

Bu rakam sanayi ve ticarethaneler için 93,7 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve ötekileri için ise 44,5 TL/kW olarak resmi gazetede kurul kararı ile duyurulmaktadır.

Elektrik tüketici hizmetleri yönetmeliği gereğince, mesken abonelerinin bağlantı gücü 5kw altında olsa bile güvence bedeli hesabı, minimum 5 kw üzerinden hesaplanmaktadır. Güvence bedeli belirlenirken esas alınan bağlantı gücü, kullanım yerinin tesisat özellikleri ve bunun yanı sıra tüketicinin gereksinimleridir.

Damga vergisinin nedeni elektrik satış sözleşmesidir. Güvence bedelinin binde 9,48 i oranında damga vergisi alınmaktadır. Dolayısıyla damga vergisinin tutarı güvence bedeli ne bağlı olarak değişmektedir.

Kesme açma işlemi

Kesme açma işleminde tüketiciden yalnızca birinde bedel tahsil edilir. 2021 senesi için TDK'nın yaptığı açıklamalara göre kesme-bağlama mesken abonesi ücreti 37,3 TL olmuştur.

Dosya bedeli

Dosya bedeli, satış sözleşmesi hazırlama hizmetinin karşılığında tahsil edilirken elektrik perakende satış şirketleri tarafından belirlenir.

Elektrik abonelik ücreti hangi durumlarda ödenir?

Elektrik abonelik ücreti ödeyen kişiler bu miktarı perakende elektrik satış sözleşmesi esnasında ödemektedir. Perakende elektrik satış sözleşmesi kurulması gereken durumlar şunlardır:

Yeni bir kullanım yerlerinde elektrik bağlantısı yapılmasının arkasından elektrik tedariğinin ilk kez başlatılması,

Mevcut kullanım yerinde değişiklik olduğu takdirde kişinin veya kurumun üzerine kayıtlı elektrik devir alınması durumunda.

Elektrik abonelik ücreti nasıl ödenir?

Elektrik abonelik ücretlendirmelerinde en yükseği güvence bedelidir. Bu güvence bedeli ise Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 27. Maddesi kapsamında nasıl tahsilat edileceği belirlenmiştir. Bu doğrultuda elektrik abonelik ücretinin ev kullanıcıları için nakit olarak tahsil edilmesine karar verilmiştir.

elektrik abonelik ücretleri epdk elektrik