Elektrikli araçların şarj ücretleri belli oldu mu, şarj etmek için ne kadar ücret alınacak?

TAKİP ET

Elektrikli araçlar yakın zamanda ülkemizde kullanılmaya başlanacak. Elektrikli araçlara ilişkin detaylar soruşturulmaktadır. Elektrikli araçların sarj ücretleri belli oldu mu? Bu haberimizde elektrikli araçların sarjına ilişkin detayları sizler için derledik. İşte elektrikli araçların sarjına ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Elektrikli araçların tüm dünyada gündem haline gelmesiyle birlikte, enerji piyasası düzenleyicisi elektrikli araçlara verilecek ücretlendirme hizmeti için bir yönetmelik taslağı hazırlayarak konuyu genel hatlarıyla duyurdu.Elektrikli araçlar ne kadar bir ücrete sarj olacak?

Elektrikli araçlar ne kadar bir ücrete sarj olacak?

  Son yıllarda dünya gündeminin en önemli konularından biri iklim değişikliğidir. İklim olaylarında yaşanan farklılaşmalar uluslararası kuruluşları harekete geçirirken, ülkemizde bazı tartışmalara yol açsa da Paris iklim anlaşmasını da kabul eden bazı adımlar atıldı. Bu gelişmelere bağlı olarak elektrikli araçlar konusu önem kazanmıştır.Enerji piyasası düzenleyicisi, 21 Ocak 2022 tarihinde  bir yönetmelik taslağı açıklayarak elektrikli araç piyasasını yakından etkileyen bir adım attı.

EPDK tarafından hazırlanan mevzuatta elektrikli araç şarj hizmetinin altyapısına ilişkin bilgiler yer aldığından, Türkiye'de uygulanacak şarj istasyonu hizmetinden elektrikli araç satın alan ve kullanan kişilerin  nasıl yararlanabileceği konusunda ilk açıklamalar ortaya çıkmaya başladı. Yönetmelik kapsamında alınan bilgiler; Terminallerde şarj rezervasyonlu olurken, her türlü araca elektrik sağlayacak altyapı şarj alanlarında yer alacağı açıklandı.

En çok merak edilen konulardan biri olan sarj fiyatı , yatırım ve yönetim maliyetleri, amortismanlar, elektrik  alım maliyetleri ve vergi, envanter ve fonlar gibi yasal yükümlülüklere ek olarak "makul karlılık" dikkate alınarak belirlenecek.  Bu tür araçlara sahip olan vatandaşlar, fiyatlarına ve müsaitlik durumuna göre istasyon seçebilecek ve ayrıca rezervasyon yaptırabilecek. 

Şarj şebekesi işletmek isteyenlerden önemli bilgilere mevzuata dahil edilmiştir. EPDK tarafından verilen lisans kapsamında en az 10, en fazla 49 yıl faaliyet gösterebilecektir.   İşletmeci, lisans alırken minimum sayıda hızlı şarj istasyonu kurma zorunluluğuna ek olarak, lisansın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde en az 50 istasyon kurmak zorundadır.  Piyasada serbestçe belirlenecek tarife fiyatı, enerjinin kilovat saat cinsinden  birim maliyeti üzerinden hesaplanacaktır.  Öte yandan, EPDK bölgesel ve ulusal minimum ve maksimum fiyat limitleri belirleyebilir.

Elektrikli araç Elektrikli araç sarjı Elektrikli araçlar sarj ücreti