Elektrikte kayıp kaçak bedeli nedir? Bu bedelin geri alınması nasıl sağlanır?

TAKİP ET

Elektrikte kayıp kaçak bedelini geri almak için yapılması gerekenler, geri alım için gerekli dilekçe ve bu durumu yaşayanlar için detaylı bilgiler haberimizde...

Reklam
Reklam

Elektrik fatuları üzerinde kayıp kaçak bedeli her aboneye eklenmiştir. Bunun sebebi ise kaçak elektrik kullanımları sırasında oluşan boşluğun doldurulmasıdır. Boşluğa sebep olan kaçak kullanım oranı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu rapora göre %15 olarak belirtilmiştir. Dünya genelindeki miktar ise sadece %8 olarak belirtilmektedir. Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için ilgili bakanlık tarafından belirli uygulamalar yapılmakta ve önlemler alınmaktakdır. 

Kayıp kaçak elektrik bedeli nedir?

Elektrikte kayıp dendiğinde bu iki farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır; Teknik kayıp ve teknik olmayan kayıp. Teknik kayıplar şeklinde ortalama kayıp miktarı dünya genelindeki denktir. Bu kayıp ise elektriğin üretildiği yerden dağıtım alanlarına giderken yüksek gerilim hattında yaşanan kaybı ifade eder.

Teknik olmayan kayıp ise kaçak elektriği ifade eder. Yani o alanda kullanılan elektriğin faturaya yansıtılamayan halidir. Dağıtım şirketleri bu durumun önüne geçebilmek için cezai yaptırımları uygulamaya devam ediyor olsa da bu durum sıfırlanmış değildir. Cezaların yanı sıra burada oluşan boşluk elektrik faturası gelen abonelerin fatuları üzerine kayıp kaçak elektrik bedeli olarak eklenmektedir. 



Bu tutarı ödemek istemeyen aboneler tarafından fazlaca şikayet edilen ve davalara söz konusu olan durum önceden fatura üzerinde ayrı kalemden belirtilirken günümüzde ayrı olarak belirtilmemekte ve faturaya direk olarak yansıtılmaktadır. Yani elektrik faturanız 100TL gelmiş ise bunun içerisinde ortalama 14TL kaçak kayıp elektrik bedeli mevcuttur.

Kayıp kaçak elektrik bedeli nasıl geri alınır?

Bu konu ile ilgili davalar Yargıtay aracılığı ile görülür. Fakat ne yazıkki Yargıtay'dan çıkan son karar itirazları sonlandırmıştır. Hala bunun geri alınabileceğini söyleyenler olsa da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından alınan karar ile abonelerin kayıp kaçak bedellerini geri alamayacaklarını belirtmektedir.

Yargıtay sürecindeki ayrıntılar nelerdir?
2014 yılı dahilinde Yargıtay'ın almış olduğu karar ile aboneler bu bedeli almak için mahkemelere başvurmuştu. Fakat 2016 yılında çıkarılan yasayla birlikte elektrik dağıtım şirketlerinin almış olduğu bu kayıp kaçak elektrik bedeli hukuki bir zemine bağlanmış oldu. Bundan dolayı yasal zemine dayanan bedele dair açılan davalar reddedildi. 

2020 yılı içerisinde Yargıtay elektrik dağıtım şirketlerinin almış olduğu kayıp kaçak bedelinin yasal olduğunu duyurdu ve Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile önceden alınmış olan bedellerinde yasal olduğu belirtildi. 

Kayıp kaçak bedelinde son dava nasıl sonuçlandı?

Süreçte en güncel yürütülen davada, mahkeme tarafından değişen ve Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile tahsilatın kullanıcıya geri ödenmeyeceği belirttirerek, davanın bozulması kararı alınarak sonlandı. Bu karar ile birlikte 2014 yılında başlayan itirazlara son nokta elektrik dağıtımcıları adına olumlu sonuçlanırken abonelerin aleyhine bir sonuç geldi. 

Elektrik kayıp kaçak bedelinde Yargıtay kararı değişir mi?

Son karar ile birlikte aboneler bedeli geri alamayacak gibi görünüyor olsa da yapılacak bir değişiklik ile bu hakka yeniden kavuşabilirler. Çünkü birçok hukukçunun belirttiğine göre bu durum n hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile çeliştiğini, şeffaf ödeme anlayışından uzaklaştığı yönündedir. Bu itirazlar bir sonuç verir ve bu konu ile ilgili yeni bir yasa çıkar ise bedel geri alınabilecek. Ancak yine de belirtmek gerekir ki özel durumu olduğunu kanıtlayan aboneler tüketici heyetlerine başvuruda bulunabilirler.

Kayıp kaçak elektrik bedelinde dilekçe nasıl yazılır?

Yargıtay abonelerin aleyhinde karar almış olsa da yine şansını denemek isteyen abonelerimiz olabilir. Bu yüzden itiraz dilekçesini sizler için burada belirttik.

Dilekçe örneği;

KAYIP KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM BEDELİ İADESİ İÇİN
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ
T.C.
……………………………… Valiliği(Kaymakamlığı)
(Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’na)
Şikâyet Eden :
Adresi :
E- Posta & Telefon :
Şikâyet Edilen :
Adresi :
Ş. Parasal Değeri :
Konusu : Kayıp, Kaçak bedeli olarak alınan bedelin tarafıma iadesi istemidir.
Açıklamalar :
1-)Her ay abonesi olduğum ……………… ait olmak üzere ikametimin bulunduğu adresimde kullandığım elektrik tüketim miktarına göre fatura tahakkuk etmektedir. Bu faturalarımda hizmet bedeli karşılığı olmayan “K/K bedeli” adı altında kayıp, kaçak bedeli alındığını tespit ettim.
2-)Bu faturalarda bir hizmet bedeli karşılığı olmadığı açıkça belli olan, kötü niyetli diğer kullanıcıların kaçak kullanımı ve tedarikçi elektrik dağıtım firmasının ağır ihmal ve kusurları ile alt yapısının eksikliklerinden kaynaklanan kayıp ve kaçak tüketimlerinin bedeli karşılığı olarak bunun biz dürüst aboneye yansıtılması kabul edilemez. Üstelik kayıp ve kaçak oranları bölgeler arasında oransal olarakta farklılık oluşturmaktadır. Bu nedenle elektrik faturalarına yansıtılan oranlarda bile bir tutarsızlık görülebileceği gibi bir başkasının işlemiş olduğu suç diğer taraftan dürüst tüketiciye yansıtılmakta, işlemediğim bir suç ile kişisel onurum zedelenmekte ve şahsıma atfen kusur izafe edilmektedir. “K/K Bedeli” adı altında yaklaşık % 15 oranında veya daha üzeri oranlarda kayıp/ kaçak bedeli adı altında bir ücret yansıtılmaktadır. Elektrik tedarikçisi firma bu bedelin “EPDK” nın kararı ile faturalara yansıtıldığını şöyle belirtmektedir.
Bahse konu elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedeli şirketimizin kendi inisiyatifi ile düzenlenmiş bir bedel olmadığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dâhilinde tüm yurtta ulusal tarife olarak uygulandığı, söz konusu tariflerin ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği,01.04.2011 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmakta olan tarifeler ise 28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı E.P.D.K. Kararı ile belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlandığı, Bu tarifeler kapsamında uygulanmakta olan; enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kalemlerine ilave olarak kayıp/kaçak bedeli ve perakende satış hizmeti (sayaç okuma) bedelleri belirlendiği, söz konusu bedellerin 2011/Nisan ayından itibaren elektrik faturalarında yer aldığını, bahse konu bedel, E.P.D.K. tarafından belirlendiği ve uygulamaya konulmuş olup, şirketin alınan bedelle ilgili bir kararı söz konusu olmadığını belirtmiştir.
3-)Aslında 4628 Sayılı Kanunun 11. Maddesi ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin “Madde 33- (1): Bu yönetmelik hükümleri uyarınca elektrik enerjisi hizmeti alan müşterilerin hakları ve zararlarının tazmini konusunda Kanunun 11.Maddesi ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri ile buna ilişkin diğer mevzuat hükümleri uygulanır.” demektedir.
4-)İlgili yasal hükümler gereğince, EPDK’ nın kayıp/ kaçak bedellerinin abone faturalarına yansıtılması hususunda aldığı karar mevcut yasal hükümlere aykırılık teşkil etmektedir. Kaldı ki alınan karar hiçbir surette yürürlükte bulunan yönetmelik ve kanunların önüne geçerek uygulanamaz. Bu bağlamda 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Özel bir kanun olup mevcut genel hükümlerinde önüne geçmektedir.
5-)Mevcut Kanuni hükümleri mucibince; elektrik faturalarıma yansıtılarak tahakkuk edilmiş bulunan kayıp/ kaçak bedellerinin 4077 Sayılı TKH Kanunun doktrinine uygun olarak burada tüketicin zayıf taraf olduğu kabul edilerek korunması gerektiği şeklinde tedbirin alınması ilgili hüküm mucibince belirtilmektedir. İşbu ikame olunan mağduriyetim nedeniyle haksız ve hukuksuz olarak alınmış bedel veya bedellerin toplamı olan …………………-TL’nin tarafıma iadesi kararının alınması için hakem heyetinize başvurmak zorunda kaldım.
Hukuki Nedenler :4077 Sayılı TKH Kanun ve diğer ilgili tüm mevzuat.
Hukuki Deliller :Elektrik faturaları, Ödeme Belgeleri, Sözleşme, Hakem heyeti emsal kararı, bilirkişi incelemesi ve ispata yarar her türlü delil.
İstem Sonucu :İzah olunan nedenlerden dolayı; kayıp/ kaçak bedeli adı altında haksız, hukuksuz olarak ve ödemiş olduğum
 
Şikâyet Eden
(Adı, Soyadı ve İmza)

 

Bu dilekçeyi kendi bilgileriniz ile doldurduktan sonra gerekli yerlere itirazınızı iletebilirsiniz. Ancak yine de belirtmemiz gerekirse son alınan karar ile birlikte itirazınızın olumlu sonuçlanması olası görünmemektedir. Siz yine de itirazı yaparken umudunuzu yüksek tutmalısınız. 
 


 

elektrik kayıp kaçak bedeli elektrik kaçak elektrik fatura