Elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi EPDK'ya veriliyor!

TAKİP ET

Enerji yönetimi, olağanüstü dönemlerde olağanüstü müdahalelerin yapılması adında EPDK'ya elektrik alım fiyatlarında ani artışları önlemesi için tavan fiyat belirleme yetkisi veriyor. Yeni düzenlemenin ise kısa sürede Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Hükümet tarafından başlatılan çalışmalar sonrasında dünya genelinde yükseliş gösteren enerji krizinin Türkiye'ye karşı etkilerini kontrol altına alabilmek ve özellikle elektrik fiyatları üzerinde yaşanması öngörülen dalgalanmaların önüne geçebilmek için olağanüstü bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. 



Şuan taslak halinde olan düzenlemenin kısa bir süre sonra TBMM'nin gündemine gelmesi beklenirken, yeni düzenlemenin içerisinde Enerji Piyasaları İşletme AŞ.'nin (EPİAŞ) işlettiği borsadaki enerji fiyatlarındaki maliyet bazlı bedellerin fiyatlandırılma işlemleri için EPDK'ya tam yetki verilecek. Bu yetkinin verilmesinden hemen sonra ise EPDK, EPİAŞ'ın işlettiği 'Piyasa Takas Fiyatı (PTF)' durumuna elektrik alımlarında fiyat müdahalesi yapabilecek. Üretici işletmelere tavan fiyat uygulama yetkisine sahip olacak olan EPDK, ürün bazında da bir belirleme yapabilecek.



EPDK, VERİLEN YETKİYİ 6 AY ELİNDE TUTABİLECEK!

EPDK, aldığı yetki sonrasında elektrik üreticilerinin maliyetlerine bakacak ve ürün fiyatlarını dengelemek için üreticilerin borsada satabileceği bedeli belirleyecek. 6 ay boyunca elindeki tavan fiyat belirleme yetkisine sahip olacak olan EPDK, bu süreç içerisinde söz konusu sistemle muhtemel şartlarda oluşabilecek elektrik talebinde artışların karşısında fiyatları kontrol altında tutması hedefleniyor.

 

elektrikte tavan fiyat dönemi ani fiyat artışı EPDK tam yetki tavan fiyat belirleme yetkisi