Emekli çalışan işsizlik parası alabilir mi? İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir?

TAKİP ET

Ülkemizde emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam eden birçok kişi var. Bu kişilerden işten ayrılma durumunda işsizlik maaşı alıp alamayacakları merak edilmektedir. İşsizlik maaşına kimlerin başvurabileceği, işsizlik maaşı almak için hangi şartların gerektiği gibi birçok soru araştırılmaktadır. Peki, İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir? Emekli çalışan işsizlik parası alabilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Birçok kişi emekli olduktan sonra da çalışma hayatına devam etmektedir. Bu kişilerin işten ayrılma durumunda işsizlik maşı alıp alamayacakları fazlasıyla merak ediliyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette araştırmalarını hızlandırdı. . İşsizlik maaşına kimlerin başvurabileceği, işsizlik maaşı almak için hangi şartların gerektiği gibi birçok soru araştırılmaktadır. Peki, İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir? Emekli çalışan işsizlik parası alabilir mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir?

İşsizlik maaşını kimlerin alabileceği birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşsizlik maaşından adına işsizlik sigortası primi kesilen kişiler yararlanabilmektedir. Buna ek bazı şartlarında bulunması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir: 

Kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılması,

İşten ayrılış tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir.

 

2. kez işsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

Bir kere işsizlik maaşı alan kişilerin tekrardan işsizlik maşı alıp alamadığı araştırılmaktadır. İşsizlik maaşı birden fazla alınabilmektedir. Bunda kanuni bir engel yoktur. İşten ayrıldığı tarihten önceki son 3 sene içerisinde adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenen ve diğer gerekli şartları sağlayanlar ikinci, üçüncü ve ya daha birçok kere işsizlik ödeneği alabilir.

İşsizlik maaşı alırken işe giren ancak işten çıkanlar işsizlik maaşının devam süresi içerisinde başvurması halinde kalan kısım kadar işsizlik ödeneği almaya devam edebilirler.

Askerlik ya da zaruri bir nedenle işten çıkanlar askerlik ya da zaruri nedenin devamı halinde kalan süre kadar işsizlik ödeneği almaya devam edebilirler.

 

Emekli çalışan işsizlik parası alabilir mi?

Emekli olan ve çalışma hayatına devam eden kişilerin işten ayrılma durumlarında işsizlik maaşı alıp alamayacakları merak edilmektedir. Emekli çalışanlar işsizlik sigortası primine tabi değildir. Dolayısıyla işten çıktıklarında son 3 yıl içerisinde aranan 600 günlük işsizlik sigortası primi ödenme şartlarını sağlamayacaklarından emekli çalışanlara işsizlik primi ödenmez.

 

Malulen emekli işsizlik maaşı alabilir mi?

Malulen emekli olanların işsizlik maaşı alıp almayacağı merak edilen bir diğer konudur. Malulen emekliler zaten sigortalı çalışamazlar. Sigortalı çalıştıklarında emekli maaşları kesilir. Ayrıca malulen emekli olmak için işten ayrılanlar işsizlik ödeneği için gerekli şartları sağlasalar bile malulen emekli aylığı bağlanma tarihinden itibaren işsizlik ödeneği hakkı elde edemezler.

 

İşsizlik maaşı alırken sigorta yatıyor mu?

İşsizlik maaşı alan kişilerin sigortalarının yatıp yatmadığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşsizlik ödeneği yatan kişilerin genel sağlık sigortası primleri İşkur tarafından ödenir. Bu süre boyunca kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler İşsizlik ödeneği kapsamında sağlık provizyonu alabilir ve sağlıktan yararlanabilirler. İşsizlik ödeneği süresince uzun vade primleri olan ölüm, yaşlılık ve malulluk primleri yatmaz.

 

İşsizlik sigortası emekliliğe sayılır mı?

İşsizlik sigortası emekliliğe sayılıp sayılmayacağı da merak edilen sorular arasında yerini almaktadır. Maaş süresince kişinin sadece genel sağlık sigortası primleri ödenir. İşsizlik ödeneği alınan süre boyunca kişi adına emeklilik primlerinden olan malulluk, yaşlılık ya da ölüm sigortası primleri yatmadığından kişiler adına işsizlik ödeneği süreleri emeklilikte sayılmamaktadır.

 

İşsizlik maaşı emekliliği etkiler mi?

İşsizlik maaşı alırken emekli olanların ya da emekliliğe başvuracakların sordukları soruların başında emeklilik dilekçesi veren işsizlik maaşı alabilir mi sorusu gelmektedir. İşsizlik ödeneği alırken emekli aylığı talebinde bulunanların işsizlik ödenekleri emekli maaşının bağlanması ile birlikte kesilir. Kısaca işsizlik maaşı alırken emekli olmak mümkündür. İşsizlik ödeneği alınıyor olması emekli maaşı bağlanmasına engel değildir. Ayrıca tekrar belirtmek gerekirse işsizlik maaşı süresince emeklilik primleri yatmadığından bu sürelerin emekli maaşı üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.

 

İşsizlik maaşı e-devletten nasıl sorgulanır?

İşsiz kalan kişiler işsizlik maaşlarını nasıl sorgulayacaklarını araştırmaktadır. İşsizlik ödeneği sorgulama ve başvuru işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. İşsizlik ödeneği sorgulama sayfasına T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz. 

İşsizlik maaşından kimler yararlanabilir Emekli çalışan işsizlik parası alabilir mi