Emekli maaşı alan kişileri sevindirecek haber duyuruldu! Emekli maaşına icra oranı sınırlandırıldı

TAKİP ET

Emekli maaşı alan kişileri sevindirecek haber sonunda duyuruldu. Yapılan yeni düzenlemeye göre emekli maaşına icra oranı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Ayrıntılar haberimizde...

Reklam
Reklam

SSK, Bağ-Kur ve diğer tüm emeklilerin günlük hayatlarındaki en büyük baş ağrılarından birisi olan icra davaları konusunda emekli maaşı alan kişileri sevindirecek bir gelişme yaşandı. Buna göre çeşitli borçlardan dolayı emekli maaşlarına icra konulan vatandaşların emekli maaşlarından en fazla yüzde 25 oranında kesinti yapılabilecek. Bu haber emekli vatandaşları sevindirse de İcra Uzmanı Caner Çakı konu hakkında önemli bazı açıklamalarda bulundu ve emekli vatandaşların konuyu iyice anlamaları gerektiğini ifade etti. 
İcra Uzman Caner Çakı’dan Önemli Uyarı
Koronavirüs pandemisi devam ederken icra müdürlükleri yeniden faaliyete başladı. İcra Uzman Caner Çakı yaptığı açıklamada emekli maaşlarına haciz işlemi yapılan vatandaşların bu duruma itiraz etmek için icra müdürlüklerine müracaat etmelerini ve emekli maaşlarına konulan haciz işlemini kaldırmaları gerektiğini söyledi. 
Emekli vatandaşların kafalarında en çok bulunan soru işaretlerinden birisinin maaşlarına haciz konulup konulmadığı sorusunun bulunduğunu söyleyen Çakı ‘’“Emekli maaşıma haciz gelir mi” olduğunu söyleyen Çakı, icra müdürlüklerinin alacaklının talebi üzerine emekli maaşlarından kesinti yaptığını hatırlatarak, “Emekli maaşından yapılan bu kesintisi alınan maaşın en fazla yüzde 25’i kadar yapılabiliyor. Zaten icra iflas kanununda bu, 2004 sayılı 83 üncü maddesine göre maaşlar, tahsisatlar, yaşlılık aylıkları, sigortalar ve yaşlılık sandıkları tarafından tahsis edilen gelirler haczi, ancak kısmen caiz olan şeyler arasındadır ibaresi yer almış. Bu konuda icra memuru, emekli maaşı üzerinden haciz kesintisi taleplerinde, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli olan miktarı saklı tutar ve geriye kalan kısım üzerinde haciz işlemi yapabilir. Öte yandan, kanun haciz işlemlerinde haciz yapılabilecek miktarın dörtte birinden az olamayacağını da belirtir. İcra müdürlükleri ise dörtte birlikte kısma haciz uygulamayı tercih etmektedir” sözlerini sarf etti.
Emeklilere Kısmı Haciz Uygulanabilir
İcra ve iflas kanununda emekli maaşlarına kısmi haciz konulabileceği ile ilgili bir madde bulunduğunu söyleyen Caner Çakı ‘’5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre çok farklıdır. Sosyal güvenlik hukuku, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinin haczedilmesini yasaklamıştır. Kanun sadece bununla kalmayarak sigortalıların ve onların geride kalan eş, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri koruma altına alınmıştır. Haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, icra müdürü tarafından reddedilmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnası ise borçlunun ‘ben bu borcu ödemek istiyorum maaşımdan kesilebilir’ demesidir” ifadelerini de sözlerine ekledi. 
Bu duyuru ile beraber emekli maaşı alan insanların icra müdürlüklerine akın etmesi bekleniyor. 

emekli maaşı haciz icra kanun Caner Çakı