Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalıdır? Emekli maaşının tamamına haciz konulur mu? Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Dilekçe Örneği

TAKİP ET

Emekli olmuş kişilerin maaşlarının üzerine haciz konulamaz. Emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği ile doldurulabilen bir dilekçe ile emekli maaşına haciz gelen emekli kişi haczin kaldırılması işlemi yaptırmaktadır. Bu nedenle birçok kişi emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneğinin nasıl yazılacağını merak etmektedir. Peki, Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalıdır? Emekli maaşının tamamına haciz konulur mu? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Emekli olan kişinin maaşının hacizden dolayı kesintiye uğraması durumu kişinin itiraz etme hakkını doğurmaktadır. Hacze uğrayan kişi hazırlamış olduğu dilekçeyi kullanarak en yakın icra dairelerine ulaşabilmektedir. Bu şekilde haczin kaldırılması işin işlemleri başlatmaktadır. SSK ya da BAĞ-KUR emeklisi olan kişiler borçların dolayı, bu borç Sosyal Güvenlik Kurumu borcu ya da nafaka borcu olması dışında, rıza dışında hiçbir şekilde maaş kesintisi yaşamamaktadır. Yaşadıkları herhangi bir haciz durumunda ise emekli olan kişiler hazırlamış oldukları dilekçe ile haczin kaldırılması için başvuruda bulunmaktadırlar. Peki, Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalıdır? Emekli maaşının tamamına haciz konulur mu? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Maddesi

Bazı ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanlar borç altına girebilir. Borçlanan kişiler ödemelerini belirli ödeme planına göre ayarlamaktadır. Yapılan borçlanma ile maddi durumunu toparlayamayan kişi bazı zor durumlarda kalmaktadır. Bu kişinin emekli olması ve gelirinin yalnızca emekli maaşı olması durumunda borçlandığı kurum maaşına haciz isteyebilmektedir. Emekli maaşına haciz konulamaz maddesi, 5510 sayılı Yasa’nın 93. Maddesinde belirtilmektedir. Bu maddede, emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez açıklaması açık ve net bir şekilde yapılmaktadır. Bu madde ışığı altında herhangi bir banka emekli kişinin izni olmadan maaşından hiçbir şekilde kesinti yapamamaktadır. Olası bir haczi yasak olan gelir, aylık ve ödeneklerin haciz talebinde ise icra müdürünün bu talepleri reddetmesi gerekmektedir.

 

Emekli Maaşına Haciz Konulursa Ne Yapılmalıdır?

Emekli maaşına haciz konulması durumunda ne yapılması gerektiği merak edilmektedir.  Bu durumda kişiler itiraz etme hakkına sahiptir. Emekli kişi maaşında haciz bulunduğunu Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak engellemektedir. Bu işlemi yapacak olan emekli kişi bankadan, ‘Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır’ yazısını alarak en yakın icra dairesine bırakmaktadır. Başvuru sonrası hâkim başvuruyu değerlendirmekte ve genel olarak emekli olan kişiyi haklı bulmaktadır. Ardında da haciz işlemi mahkeme kararı ile kalkmaktadır.

Emekli olan kişinin rızası olmadan maaşından bir kesinti yapılması söz konusu olmamaktadır. Emekli olan kişilerin maddi durumlarından dolayı borçlanmak istemesi ya da banka avantajlarını kullanmak istemesi oldukça olağan bir durum olmaktadır.

Emekli bir kişi bankadan,

Kredi

Kredi kartı

gibi ürünleri kullanabilmektedir. Kullanılan bu ürünler için sözleşme yapılması sırasında da sözleşmeye maaşa haciz konulabileceği ile ilgili bir madde konulamamaktadır.

 

Emekli Maaşının Tamamına Haciz Konulur mu?

İster işçi emeklisi olsun ister BAĞ-KUR emeklisi olsun ister de memur emeklisi olsun her durumda da emekli olan kişinin maaşına haciz konulamamaktadır. Memur olan kişi olası bir maaş haczi durumunda, memur emekli maaşına haciz konulamaz bilgisi ile gerekli olan makamlara itirazını yapabilmektedir. Emekli olan bir kişinin maaşına haciz konulamayacağı ile ilgili olarak Yargıtay kararları bulunmaktadır ve bu kararlar emekli olan kişilerin gelirlerinin kesintiye uğramasını engellemektedir. Bu sayede de emekli olan kişi maddi olarak sıkıntı çekmemektedir.

Bazı bankalar emekli olan kişilerin borçlarından dolayı kişilere haber vermeden maaşlarından kesinti yapmaya başlamaktadır. Borcu olan emeklinin hesabını düzenli olarak kontrol etmesi, olası bir kesinti durumunu erken fark etmesini ve hızlı bir şekilde itiraz etmesini sağlamaktadır.

 

Emekli Maaş Haczi Muvafakat İptali Dilekçesi

Emekli maaş haczi muvafakat iptali dilekçesi emekli olan kişinin maaşında bulunan haczin ya da kesintinin tamamının kaldırılması için talep edilmektedir. İptal talebi için geçim şartları gösterilmektedir. Maaş haczi muvafakat iptali davasında;

Verilen muvafakat ile haczi gerçekleşen tutarın emekli maaşlarından tamamının

Verilen muvafakat ile haczi gerçekleşen tutarın çalışan kişiden dörtte bir oranından fazlasının iptal işlemi gerçekleşmektedir. Bu dava ile İcra Mahkemeleri ilgilenmektedir. Verilen iptal kararları ile kişilerin geçim yapmaları için gerekli olan maaşları kişilere ödenmektedir. 

 

Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Dilekçe Örneği

 

T.C.

…………………………………. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Dosya No : ………....... / ……………..

HACZİN İPTALİNİ İSTEYEN

ADI/SOYADI :

ADRESİ :

KARŞI TARAF

ALACAKLI :

VEKİLİ :

ADRESİ :

Yukarıda bahsi geçen alacaklı tarafından emekli maaşıma …./…./…….. tarihinden itibaren haciz konulmaktadır. SSK ve BAĞKUR’dan emekli olan kişilerin emekli maaşlarına 5510 sayılı SGK kanunu 93. Maddesi ve 5838 sayılı kanunun ilgili maddesi hükmünce haciz konulamaz. Bu durumdan dolayı maaşıma konan haczin kaldırılması için gereğini arz ederim.

HACZİN İPTALİNİ İSTEYEN

(BORÇLU)

(Adı, Soyadı ve İmza)

Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalıdır Emekli maaşına haciz konulur mu Emekli maaşının tamamına haciz konulur mu Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Dilekçe Örneği