Emekli olduktan sonra sigortalı çalışma! SDGP uygulaması

TAKİP ET

Emekli olduktan sonra tekrar sigortalı çalışmak isteyenler için uygulanan SGDP nedir sorusu sıklıkla sorulmaya başladı. 2008 sonrası sigortalı olup emekli olacak kişiler için SGDP uygulaması nasıl kullanılır? Emekli olduktan sonra sigortalı işe girilmesi emekli maaşında kesintiye neden olur mu? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Emeklilikten sonra tekrar çalışmak isteyen sigortalıların SGDP uygulamasına uymak zorunluluk haline gelmemiştir. Bu uygulamanın kullanımı kişinin ilk sigortalı çalışma tarihine göre değişmektedir. 2008 yılı Ekim ayındaki Sosyal Güvenlik Reformu ile bu tarihten önce sistemde olanlar ile daha sonra sisteme girenler arasında bir ayrım söz konusu olmuştur. SGDP hakkında merak edilenler...

2008 sonrası sigortalı olup emekli olacak kişilerde SGDP uygulaması nasıldır? 

4a ya da 4b statüsünde emeklilikten sonra tekrar çalışmaya başlamaları ile aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir. 2008 dönemi sonrası 4a sigortalısı olan kişilerin SGDP primi ödeyerek çalışma imkanları yoktur. Bu kişiler ya maaşlarının kesilmesine kabul edecekler ya da çalışmayacaklardır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bu kişiler de kayıt dışı işlere yönelebileceklerdir.

Emekli olduktan sonra tekrar sigrotalı çalışma halinde maaş kesilir mi? 

4b sigortalısı olan kişilerden kanunda SGDP öngörülmüş ve uygulanmaya başlanmış fakat 2016 yılında bu uygulamaya son verilmiştir. Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan kişinin memur olması durumunda yaşlılık aylıkları 2008 öncesinde olduğu gibi kesilmektedir. SGDP prim uygulaması memurlar için uygulanmamaktadır.

Emeklilikten sonra tekrar sigortalı çalışma kıden tazminatı

Kişi emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başladığı takdirde kıdem tazminatını alıp alamayacağı değişiklik göstermektedir. Emeklilikten sonra tekrar çalışmaya başlayan kişi aylığından kesinti yaptırmadan SGDP primi ödeyerek çalışmışsa işten ayrılmak istediğinde emekliliğinden kaynaklı kıdem tazminatı talep edememektedir. Ancak SGDP primi ödemek yerine aylığından kesinti yaptırırsa işten ayrılmak istediğinde kıdem tazminatı talep edebilmektedir. Bundan dolayı kıdem tazminatını almayı düşünenler bu duruma dikkat etmelidir.

sdgp nedir emekli olduktan sonra çalışma emekli olduktan sonra sigortalı çalışma