Emeklilere müjde! Hükümetten açıklama geldi. O tarihte...

TAKİP ET

Hükümetten emekliler için açıklama geldi! Gelen kararla birlikte milyonlarca SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin o tarihte hesaplarına para yatırılacak. Detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni bir dönem başladı. Şartlarda değişikliğe gidilirken devlet katkısında da artış görüldü. İhtiyaç duyulması halinde BES'ten para çekmenin yolu açıldı. 10 yıl 56 yaş şartlarıyla elde edilen ikinci emeklilik fırsatı BES’te yasayla çok sayıda yeni avantaj getirilirken isteyen parasının bir kısmını çekebilecek.

Türkiye'de milyonlarca çalışan emekli olduğunda rahat bir hayat yaşamak istiyor. Fakat genellikle çalışırken alınan maaşlar emekli olunca alınan ücretlerden daha fazla oluyor. Bu yüzden alternatif emeklilik sistemlerine ilgi artıyor. Bunlardan birisi de Bireysel Emeklilik Sistemi (BES).  

SGK şartlarından daha kolay emeklilik imkanı sağlayan BES'te 10 yıl 56 yaş yetiyor. 2000 sonrası çalışmaya başlayan bir sigortalı 7 bin gün ve erkekse 60 kadınsa 58 yaşında emekli olurken BES ile 56 yaşında ve 10 yıl prim ödeyerek emeklilik imkanına kavuşabiliyor. Böylece çalışırken önce BES, sonra SGK'dan emekli oluyor. 

Çok önemli değişiklikler yapıldı 
TBMM'de görüşülerek yasalaşan düzenlemelere göre birçok yeni avantaj da getirilmiş oldu. Yeni avantajlar arasında en dikkat çekici yenilik ise devletin yaptığı katkı oldu. Birikimlere devlet tarafından sağlanan katkı %25'ten %30'a yükseltildi. Yani BES için 100 TL yatıran bir katılımcı için devlet de 30 TL ilave edecek. Ayrıca yıllık devlet katkısı limitini aşan katkı payları için müteakip yıllarda devlet katkısının alınabilmesinin yolu açıldı, böylece sisteme toplu ödeme yapmanın cazibesi artırıldı. 

45 yaşından büyüklerin talep etmesi halinde otomatik katılım sistemine (OKS) girebilmesine imkan tanınırken; nakit ihtiyacı doğan katılımcıların bunu sistemden çıkmadan karşılayabilmesine yönelik de 2 düzenleme yapıldı ve kısmi çekiş hakkı ile temlik imkanı getirildi. 

Yüzde 50’sine kadar çekilebilecek 
Uygulama detayları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek olan yeni düzenlemeler ile birlikte katılımcılar eğitim, evlilik, konut alımı gibi hallerde nakit paraya ihtiyaç duyarsa, BES'teki birikimlerinden kısmen ödeme (devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç hesabındaki birikim tutarının yüzde 50'sine kadar olan tutarda bir ödeme) alabilme fırsatına sahip olacak. Üstelik kısmi çekiş hakkını kullanan katılımcılara yine belli şartları sağlaması halinde (kısmen yapılan ödeme tutarının yüzde 25'ini aşmama şartıyla) devlet katkısı da verilebilecek. 

%30 katkı devam edecek 
Yeniliklerin en önemlilerinden birisi de 18 yaş altı çocukların da sisteme girebilmeleri oldu. Böylece aileler çocukları için bireysel emeklilik hesabı açarak bir kumbara gibi para biriktirebilecek. Üstelik hem bu paralar değişik fonlarda değerlenirken hem de devlet %30 katkı yapmaya devam edecek. 

BES nedir? 
Çalışanların, çalışma yaşamları boyunca yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde standartlarını da koruyarak bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur. 

BES’ten nasıl iptal edilir? 
Bireysel emeklilik iptal etme işlemleri bankalar ya da sigorta şirketleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Eğer bir banka aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katıldıysanız o bankanın emeklilik departmanıyla görüşüp iptal işlemlerini başlatabilirsiniz. Aynı yöntem sigorta şirketleri içinde geçerlidir. 

bes bes nedir Bireysel Emeklilik Sistemi Bireysel Emeklilik nasıl iptal edilir Bireysel Emeklilik bes devlet katkısı