Emeklilik için dikkat çeken 1261 gün detayı nedir? İşte tüm çalışanları ilgilendiren 1261 gün detayı

TAKİP ET

Milyonlarca çalışan emekliye ayrıldığında yüksek maaş almak istiyor. Bu istekte olan vatandaşları ilgilendiren 1261 gün kriteriyle ilgili detaylar da merak ediliyor. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren 1261 gün detayıyla ilgili merak edilenler...

Reklam
Reklam

Çalışma hayatının son günlerinde hizmet birleştirme oldukça önemli. Hizmet birleştirme sayesinde emekliye ayrıldığınızda alacağınız maaşınızı yükseltmiş oluyorsunuz. Maaşını tek kurumda birleştirmeyi isteyen vatandaşlar emekliye  ayrılmadan önce SGK hizmet birleştirme için başvuru yapmalılar. Bu sayede emeklilik günü üç binden fazla gün kadar aşağı çekilmiş oluyor. 

Tarihi dikkate alın!

Son üç buçuk sene, yani 1261 günle emeklilik statünüzü değiştirmek elinizde. Emeklilik tarihi öncesi son yedi senenin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleştiyse o statüden emekliye ayrılınıyor.

Bundan dolayı on sene Bağ-Kur'lu olarak çalıştıysanız dahi emekli olmanıza 1261 gün kala SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekliye ayrılabilirsiniz. Emeklilik tarihi öncesindeki son yedi senenin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleştiyse o sattüden emekliye ayrılınıyor. Dolayısı ile on sene Bağ-Kur'lu çalıştıysanız dahi emekli olmanıza 1261 gün kaldığında SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekliye ayrılıyorsunuz. Bu sayede Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alma imkanınız oluyor. 

Birleştirme ne zaman yapılmalı?

Emeklilik tarihiniz gelmeden bir süre önce SGK'ya başvuru yaparak işleminizi başlatabilirsiniz.

Memurlar avantajlı

Memurlar hizmet birleştirme işlemi yaptıklarında farklı avantajlardan da yararlanabiliyorlar. Memurlar hizmet birleştirmesi yaptıklarında 1 Ekim 2008 öncesindeki hizmetleri ile emekli aylığına esas teşkil eden derece ile kademeleri yükseliyor ve maaşlarında artış oluyor.

Hizmet birleştirme nasıl yapılır?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilmesi talepler e-devlet aracılığı ile yapılıyor. Hizmet süresi, nerede hizmet verdiklere vs.incelenip SGK ile yapılan yazışmalar sonrasında hizmet birleştirmesi yapılır. Kamuda çalışanlar da memuriyet öncesi çalıştıkları süreyi ekletmek için başvuru yapabilir.

Başvurular ne zaman yapılmalı?

Emekliye ayrılmadan 1 sene veya son altı ay içinde başvuru yapmak gerekiyor. Ancak emekliye ayrılmış ve emekli maaşı alanlar bu hizmet için başvuru yapamaz.

Hizmet birleştirmesi zorunlu mu?

Yargıtay, hizmet birleştirmenin zorunlu olmadığı, kişilerin menfaatlerine göre istek ve iradelerine bağlı olduğu görüşündedir. Yargıtaya göre, kimi SGK'larda geçen hizmet süreleri toplamının tek başına maaş bağlanması için yeterli olması halinde, diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesi konusunda "sigortalı veya hak sahibi kişinin iradesinin de bu yönde olması şartı ile" zorunluluk yoktur.

Hizmet birleştirmeyle erken emeklilik oluyor mu?

Bu uygulama ile erken emekli olmak mümkün değildir. Ancak, Bağ-Kur'lu kadın emekliye ayrılmak için yedi bin iki yüz, erkekler dokuz bin gün prim ödemesi yapmak zoruda. SSK'da ise kadınlar beş bin erkekler de beş bin dokuz yüz yetmiş beş gün ödeme yapmak zorundalar. 

Hizmet birleştirmenin hizmet puanına etkisi var mı?

Emekliye ayrılmadan önce çalışma sürelerini birleştirip prim gün sayılarını artırabilirler. Birden çok kurumda yapılan çalışmaları birleştirmek hizmet puanını artırsa dakademe, derece ve prim kesintilerine bir etki yapmaz.

Hizmet birleştirmeyi kimler yapabilir?

SGK'ya prim ödeyenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, SGK Kanunu 506. numaralı maddeye göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar yararlanabilir. Özellikle kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi için hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekir. Sağlık koşulları ya da teknik şartlar kişilerin başvuru yapmasına engel oluyorsa yasal varisler de başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Vefat durumunda hak sahipleri de birleştirme talep edebilir. 

Dikkat edilmesi gereken hususlar!

Yalnızca prim ödemesi yapılan günler sayılmaktadır. Hizmet birleştirme hesabında 1 Ekim 2008 önemli bir tarihtir. Bu tarih öncesinde sigorta kaydı yapılan kişilerin farklı kurumlara bağlı prim gün sayıları 1261'i bulan esas olarak kabul edilmekte. 2 kuruma bağlı prim gün sayısı aynı ise son çalışılmış yere göre hesaplama yapılıyor. Bu tarih sonrasında sigortalı olanlar için sigorta kurumları arasından en faz gün ödeme yapılan kurum seçilmektedir.

Özel emeklilik sigortaları da dahil edilebiliyor mu?

Özel sektöre ait özel hayat ve emeklilik sigortalarına bağlı hizmetlerin birleştirmesi yapılamıyor. İşçi statüsü ile çalışmakta olan için sosyal güvenlik destek prim süreleri sigortalılık süresinden sayılmadığı için hizmet birleştirme işlemi de yapılamıyor.

emeklilikte 1261 gün detayı emeklilikte 1261 gün detayı nedir