Emlakçı sözleşmesi nasıl yapılmaktadır? Örnek emlakçı sözleşmesi

TAKİP ET

Emlakçı sözleşmesi yapacak olan vatandaşlar bu sözleşmenin nasıl yapıldığını, neleri içermesi gerektiğini araştırıyorlar. Biz de bu haberimizde sizlere emlakçı sözleşmesine ilişkin bilgiler aktardık. Peki emlakçı sözleşmesi nasıl yapılmaktadır? Örnek emlakçı sözleşmesi...

Reklam
Reklam

Emlakçı sözleşmesi, gayrimenkul alım satımlarında alıcı ile satıcı arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşme sayesinde mülkün satışı temin edilmektedir. İlerleyen zamanlarda olası bir problem çıkması sonucunda Yapılan bu sözleşme garanti sağlamaktadır. Emlakçı sözleşmesi noter huzurunda imzalanır. Yapılan sözleşmenin geçerliliği olması için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Emlakçı sözleşmesi hazırlanırken kullanılması gereken maddeler şunlardır:

Taraflar

Sözleşmenin konusu

Satış bilgisi 

Ödeme planı

Tabu devri

Sözleşmenin devri

Sözleşmenin feshi

Harç ve masraflar

Tapuya şerh

Tebligat adresleri

İhtilafların çözümü

Emlakçı sözleşmesi cezai şart

Emlakçı sözleşmesine öncelikle eklenmesi gereken unsur sözleşme taraflarıdır. Satıcı tarafın ve alıcı tarafın kimlikte yer alan isim ve soy isimleri, iki tarafında adresi sözleşmede bulunmalıdır. Emlakçı sözleşmesi cezai şart söz konusu olduğu takdirde ilgili tarafların kimler olduğu açıkça ortaya konulması gereken bir noktadır.

Sözleşme içeriğinde ikinci maddeye geçildiği zaman sözleşmenin konusuna yer verilmektedir. Burada satışı yapılan alanın metrekaresi, il, ilçe bilgileri net bir şekilde belirtilmelidir. Daha sonra ise yapılacak işlemin satış olduğu belirtilmelidir. Bu maddede satışı yapılan gayrimenkulün şuan kimin üzerine kayıtlı olduğu da belirtilmesi gereken bir bilgidir.

Emlakçı ile yapılan sözleşmenin geçerliliği var mıdır?

Emlakçı sözleşmesi iki tarafın da imzaları attığı takdirde geçerli olmaktadır. Emlakçı Sözleşmesi'nin geçerliliği noter huzurunda imzaların atıldığı anda tasdiklenmiş olur. Bedeli nasıl ödeneceği de önemli bir konudur.

Peşin mi, taksitle mi, önden peşin sonrası taksitle mi gibi konular karar verilmeli ve sözleşmede yer almalıdır. Taksitle ödeme olacaksa eğer gecikme durumu yaşanırsa ne kadar gecikme faizi uygulanacağı sözleşmede yer almalıdır.

Sözleşmede belirtilen ödeme miktarı ve ödeme planına uyulmazsa eğer ne kadar faiz işleyeceği de sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmede ayrıca gayrimenkulün resmi bulunur ve teyit edilir. Satın alınacak olan gayrimenkulde ipotek veya haciz olmadığına dair de kanıt sözleşmede bulunarak satın alacak kişiye güvence verilir.

Emlakçı sözleşmesi ne kadar geçerlidir?

Bahsi geçen bu sözleşme süresi satıcıya da alıcı taraf için ortak karar ile belirlenmektedir. Eğer belirlenen bir süre varsa bu süre sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Sözleşmede yer alması gereken bir diğer unsur ise satış yapıldıktan sonra gayrimenkulün üçüncü bir kişiye devredilemeyeceği noktasıdır.

Eğer ki yapılan sözleşmeye alıcı taraf uyumazsa veya sözleşmedeki ödeme miktarını ve süresini göz ardı ederse satıcının sözleşmeyi feshetme hakkı vardır. Bu durumda sözleşmeye madde olarak eklenmelidir. Sözleşme boyunca tapu masrafı, vergi ve harç gibi harcamaların kim tarafından ödeneceği de sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmede hangi isim varsa ekstra masrafları o kişi öder ve bu oldukça önemli bir noktadır. Çünkü sözleşmedeki tüm maddelere taraflar uymak zorundadır.

Emlakçı sözleşmesi geçerli mi?

Emlakçı sözleşmesi noter huzurunda hukuki kurallara uygun bir şekilde imzalanır bu doğrultuda hukuka uygundur. Emlakçı sözleşmesinin geçerli olması için kurallara uygun bir şekilde sözleşme hazırlanmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi sözleşmenin ilk maddesinde her iki tarafında adresleri ve kimlik bilgileri yer almalıdır. Adresin yer almasının sebebi ise hem tarafları kesin bir şekilde belirlemek hem de tebligat olasılığına karşı önlem almaktır. Adreslerin aynı zamanda tebligat adresi olarak belirtilmesi de önemli bir husustur.

Sözleşme yapıldıktan sonra herhangi bir taraf sözleşmeye aykırı bir hareket yaptığında durumun mahkeme tarafından çözüleceği de sözleşmede bulunması gereken bir maddedir. Hangi icra dairelerinin geçerli süreci başlatacağını ilişkin bilgiler de sözleşmede yer almalıdır. Sözleşmenin son bölümünü ise tarih ve imzalar eklenmelidir. Sözleşme noter huzurunda imzalandıktan sonra hem satış yapan hem de alan kişi için bağlayıcılık söz konusu olur.

Sözleşmede geçen bedeli, sözleşmede geçen sürelerde ve miktarlarda ödemek durumundadır alıcı. Kurallara uyulmadığında ya da ödemeler yapılmadığında satıcının sözleşmeyi feshetme hakkı vardır. İcra durumunda alıcıya önceden bildirim gider ve 7 gün içerisinde de itiraz etmek hakkına sahip olarak başvurabilir.

Emlakçı sözleşmesi örneği

Emlakçı Sözleşmesi Örneği

emlakçı sözleşmesi emlakçı sözleşmesi örneği sözleşme