Emzirme pozisyonları: Sizin ve bebeğiniz için en iyisi nedir?

TAKİP ET

Daha yeni bir bebeğiniz oldu. Yeni anılarla dolu heyecan verici bir zaman. Emzirirken çocuğunuzla aranızda geçen zaman, en samimi deneyimlerden biri olabilir. Bağlanmaya ek olarak, çocuğunuzun büyümesi ve gelişmesi için hayati besinler sağlıyorsunuz.

Reklam
Reklam

Ancak çocuğunuzu emzirmenin tek bedene uygun bir yolu yoktur. APRN, CNM'den sertifikalı hemşire ebe Jessica Costa, rutininizde birkaç farklı emzirme pozisyonuna sahip olmanın neden önemli olduğunu açıklıyor.

Emzirme pozisyonu neden önemlidir?

Size uygun bir emzirme pozisyonu buldunuz. Ancak çocuğunuzu beslerken birkaç farklı pozisyonu denemeyi de ihmal etmeyin.

Costa, "Farklı emzirme pozisyonları memeyi farklı şekillerde boşaltır" diyor. "Farklı besleme pozisyonları, bebeğin farklı bir pozisyonda memeyi kavramasına da yardımcı olur."

Bu nedenle, küçük olanınız mandallamada sorun yaşıyorsa, başka bir konuma geçmek daha iyi bir mandal elde etmeyi kolaylaştırabilir. Costa, “Memeyi daha rahat boşaltabilecekler” diyor.

Çocuğunuzdan gelen erken beslenme ipuçlarına dikkat etmek de önemlidir:

Yumruklar ağızlarına doğru hareket ediyor.

Memeyi aramak için baş dönüyor.

Daha uyanık ve aktif olmak.

Ellerini emmek veya dudaklarını şapırdatmak.

Ağızlarını açıp kapatıyorlar.

Costa, “Bebeğinizin yorulup ağlamaması için erken besleme ipuçlarını anlamaya çalışın, çünkü o zaman emzirme iyi gitmeyecek ve bebeğiniz hemen emzirmek istemeyecektir” diye açıklıyor Costa. "Ayrıca, daha geniş bir mandal elde etmek için çeneyi aşağı çekmek önemlidir. Bebeğinizin sadece meme ucunu kavramakla kalmayıp areolanızın mümkün olduğunca çoğunu almasına izin verin.

Peki ya göğüsleriniz küçükse veya daha büyükse?

Costa, “Tamamen kişisel tercih” diyor. “Bebeğin büyüklüğüne ve meme büyüklüğüne bağlı olacak. Ebeveynlere, kendileri için en iyi olanı görmek için tüm pozisyonları denemelerini öneriyorum.”

Costa, göğüsleri büyük olanların bebeklerini beslerken göğüslerini tutmaları gerektiğini söylüyor.

“Bırakmayın,” diye tavsiyede bulunuyor. "Memenin ağırlığı bebeğin ağzında tutması daha zor olacak."

Emzirme pozisyonları

İşte denemek için bazı yaygın emzirme pozisyonları.

Rahat emzirme

Emziren ebeveyn bebeği rahat emzirme pozisyonunda tutuyor

Bu aynı zamanda biyolojik beslenme olarak da bilinir. Yatağınıza veya koltuğunuza yaslanarak yarı yatar pozisyonda başlayın. Bebeğinizin karnını, başı göğsünüze yakın olacak şekilde vücudunuzun üzerine yerleştirin.

Costa, "Bu, insanların son birkaç yıldır kullandığı daha yeni bir konum" diyor. “Bebek için daha rahat olacak ve daha doğal hissedecek. Bebekler bu pozisyonda rahatlayabilirler.”

Sezaryen doğum (C-bölümü) yaptıysanız, rahat pozisyonu kullanmak idealdir, diye ekliyor.

Costa, "Tamamen dik durmak zorunda değilsiniz, bu da kesi bölgesinde daha fazla ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir" diyor. "Ve rahat pozisyonla karın kasınızı daha az kullanırsınız, bu nedenle ağrının giderilmesine yardımcı olur."

Beşik tutuşu

Beşik tutuşu, size en fazla kontrolü sağladığı için en yaygın konumdur.

Dik bir pozisyonda başlayın. Bebeğinizi göğsünüzün üzerine yerleştirin, böylece bebeğinizin başı, emzireceğiniz taraftaki dirseğinizin köşesine dayayacaktır. Bebeğinizin vücudunun geri kalanını desteklemek için diğer elinizi ve kolunuzu kullanın.

Costa, “Olan şu ki, bebeğiniz aslında ağırlığını size veriyor” diye açıklıyor. “Oturur pozisyonda sırt üstü yattığınız, beşik pozisyonundayken, dik oturduğunuz ve bebeği kucakladığınız rahat emzirmeye benzer. Bebek aslında göğsünüze yatmıyor.”

Beşik arası tutuş

Emziren ebeveyn bebeği emzirmek için çapraz beşik kullanarak

Dik bir pozisyonda, tercihen kolçaklı bir sandalyede başlayın. Emdiğiniz memenin karşısındaki kolunuzu kullanarak bebeğinizi göğsünüzün üzerine yerleştirin. (Sağ meme için sol kolunuzu, sol meme için sağ kolunuzu kullanın.) Bebeğinizin başını elinizle desteklediğinizden emin olun. Diğer eliniz göğsünüzü alttan desteklemek için kullanılabilir.

Costa, "Çapraz beşik temelde beşikle aynı şeydir, ancak bebeğinizi dirseğinizin köşesinde tutmak yerine, aslında karşı kolu getirip bebeğin kafasını tutuyorsunuz" diyor. “Beşik yerine bebeğin kafası üzerinde size biraz daha fazla kontrol sağlıyor. Çapraz beşik ile bebeğin kafasını pozisyona sokabilir ve biraz daha kolay hareket ettirebilirsiniz.”

Futbol tutuşu

Emziren ebeveyn bebeği emzirmek için futbol tutuşu kullanıyor

Bu pozisyon aynı zamanda koltuk altı veya debriyaj tutuşu olarak da bilinir. Bebeğinizi göğsünüze doğru çevirin ve dirseğinizi bükerek yanınıza koyun. Bebeğinizin vücudu önkolunuzun üzerinde duracaktır. Bebeğinizin başını desteklemek için elinizi kullandığınızdan emin olun. Gerekirse göğsünüzü desteklemek için serbest elinizi kullanabilirsiniz.

Costa, "Futbol tutuşu güzel çünkü memeyi farklı bir yöne boşaltıyor" diyor. "Bazı bebekler bu pozisyonda daha iyi kilitlenebilir. Bu pozisyonda daha rahat olabilirler.”

Bu pozisyonda bir yastığa veya bir tür desteğe ihtiyacınız olacak.

“Özellikle bebekler çok küçükken, diğer tüm pozisyonlar için de bir yastık öneriyorum” diye ekliyor. “Ebeveynlerin onları tutması ve her şeyi yapması çok çaba gerektiriyor. Bu nedenle, bebeğinizi desteklemeye yardımcı olacak bir yastığın olması her pozisyonda gerçekten iyidir.”

Yan yatış pozisyonu

Yanınıza yatın ve bebeğinizin size dönük olmasını sağlayın - karın karnına. Bebeğinizi desteklemek ve gerekirse göğsünüzü kapatmak için yatmadığınız kolu kullanın.

Costa, "Bu, biraz dinlenmek isteyen veya gecenin ortasında emzirmek zorunda kalan ebeveynler için faydalıdır" diyor. "Uyanık ve uyanık olabileceğinizden ve bebeğiniz bu pozisyondayken uykuya dalmadığınızdan emin olmak istiyorsunuz."

Dik emzirme

Dik bir pozisyonda başlayın. Bebeğinizi uyluğunuzun üzerine oturtun veya kalçanıza yerleştirin. Beslenirken omurgalarının ve başlarının dik olmasını istersiniz.

Costa, "Bu pozisyon daha büyük bir bebek için daha fazla olacak" diyor. “Çocuğunuz büyüdükçe ve başını dik tutabildiği için dışarıdayken kullanması kolay bir pozisyon.”

Sarkık besleme

Bebeğinizin kucağınızda ya da rahat, düz bir yüzeyde sırt üstü yatarak başlayın. Bebeğinizin üzerinden dört ayak üzerine geçebilir ve emzirmek için göğsünüzü onun önüne sarkıtabilirsiniz. Bu rahatsız ediciyse, diz çöküp öne doğru da eğilebilirsiniz.

Costa, “Bir ebeveyn hazırlanıyorsa veya bir şey yapıyorsa, bu diğer pozisyonlardan daha rahat olabilir” diyor. “Bu, uzun süreler için iyi bir pozisyon değil; daha kısa süreler için olurdu.”

Çift futbol tutuşu

Emziren ebeveyn aynı anda iki bebeği emzirmek için çift futbol tutuşu kullanıyor

Birden fazla bebeğiniz mi var? Onları bağımsız olarak emzirmeyi seçebilirsiniz. Ancak, her iki tarafında bir bebek bulunan futbol tutuşunu da kullanabilirsiniz. Her iki başını da desteklediğinizden emin olun ve destek için yastık kullanın.

Emzirme ipuçları

Pek çok yeni anne-baba emzirme ile mücadele ediyor.

En büyük ipucu? Nefes almayı unutma, diyor Costa. "Sakin olduğunuzdan ve bebeğinizi sakin tuttuğunuzdan emin olmak istiyorsunuz."

Ayrıca doğumdan önce emzirme dersi almanızı önerir.

“Emzirme çok ezici olabilir. Çok fazla bilgi var” diye devam ediyor. "Yani, küçük çocuğunuza sahip olmadan önce hazırlıklı olmak ve bazı temel anlayışlara sahip olmak çok yardımcı olabilir."

Costa, farklı pozisyonlar denediyseniz ve hala başarılı olamadıysanız, bir emzirme danışmanına başvurun, diyor Costa. "Bir emzirme danışmanı, sizinle veya bebeğinizle anatomik olarak çalışmayan herhangi bir şey olup olmadığına bakacaktır."

Ve unutmayın, emzirme yolculuğunuzda yalnız değilsiniz.

Costa, “Emzirmek, bebeklerini besleyemeyen insanlar için çok fazla depresyona neden olabilir” diyor. "Orada yardım var. Yalnız değilsin."