En uzun gündüz ne zaman? Gün dönümü ne zaman gerçekleşecek? Günler ne zaman uzayacak 2021?

TAKİP ET

Aralık ayının bitmesine sayılı günler kala gündüzleri kasılırken geceler de uzuyor. Bunun yanı sıra yaz kış saat uygulaması geçtiğimiz yıllarda kaldırıldığı için işe ve okula giderken insanlar sabah karanlıkta kalıyorlar. Peki gün dönümü ne zaman? Günler ne zaman uzayacak?

Reklam
Reklam

Aralık ayı içinde yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor. Günlerin uzamasında ve kısalmasında gün dönümünün etkisi vardır. Türkiye'nin en uzun gecesi ise Kuzey Yarımküre'de yer aldığı için 21 Aralık tarihinde yaşanmaktadır. Peki günler ne zaman uzayacak? İşte konuya ilişkin detaylar...
Günler ne zaman uzayacak?
Kuzey Yarım Küre de geceler uzarken gündüzleri ise kısaldı. Türkiye'de Kuzey yarım kürede yer aldığı için aynı durum ülkemiz için de geçerli oldu.
Birçok kişinin Merak ettiği Günler ne zaman uzayacak sorusunun bilimsel açıklamasını Yapacak olursak şunları söyleyebiliriz:
21 Aralık'ta güneş ışınları oğlak dönencesine dik gelmektedir. Bu olayın yaşandığı tarihten itibaren ise geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar. Bahsettiğimiz bu durum 21 Haziran tarihine kadar devam etmektedir. Tüm bunların yanı sıra 21 Aralık tarihinde başka olaylarda meydana gelir. Bu olaylar ise şunlardır:
- Güneş ışınları Güney Yarım Kürede en dik açısına ulaşırken Kuzey yarım kürede ise en iyi açısına ulaşır.
- Güney Yarım Kürede yaz mevsiminin başlangıcı olurken Kuzey yarım kürede ise kış mevsiminin başlangıcı olur.
- Oğlak Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımları ise dünyanın en sıcak yerleridir.
- Güney Yarım Küre kısmında en uzun gündüz yaşanırken Kuzey yarım kürede ise en uzun gece yaşanır.
- 21 Aralık tarihinden itibaren Kuzey yarım kürede gündüzler uzamaya başlarken Güney yarımkürede ise gündüzler kısalmaya başlar.
- Güneş ışınlarının atmosfer üzerinde yolun en kısa olduğu yer ise Oğlak Dönencesi'dir.
- Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer Güney Kutup kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken Kuzey Kutup kuşağı karanlık çember içinde kalır.
- Kuzey Kutup Dairesi'nde yalnızca bugün 24 saat gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise yine yalnızca bugün 24 saat gündüz yaşanmaktadır.
- En uzun gece Sinop'ta yaşanırken gündüz süresinin uzunluğu güneye gittikçe artmaktadır. Bu yüzden 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz ise Hatay'da yaşanmaktadır.

günler ne zaman uzayacak gün dönümü en uzun gündüz