Enerji kimlik belgesi doğrulama nedir? Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi ve enerji kimlik belgesi nasıl alınır? E-Devlet enerji kimlik belgesi sorgulama nasıl yapılır?

TAKİP ET

Enerji kimlik belgesi doğrulama, yapı ve inşaat sektöründe iş yapan kişilerin sıklıkla karşısına çıkan belgelerden bir tanesidir. Enerji kimlik belgesi doğrulama hakkında bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Enerji kimlik belgesi doğrulama nedir? Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi ve enerji kimlik belgesi nasıl alınır? E-Devlet enerji kimlik belgesi sorgulama nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Sınıflandırılan binaların özellik ve yapılarına göre verilen bir belge olan enerji kimlik belgesi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu belgenin nasıl alınacağı, kimlerin alabileceği, belgenin ne işe yaradığı gibi pek çok konu araştırılmaktadır. 2017 yılının mayıs ayında alınan karar ile birlikte yapılacak her bina için var olması gereken belgeler arasında yer alan enerji kimlik belgesi hakkında bilgi almak isteyen kişiler araştırma yapmaktadır. Peki, Enerji kimlik belgesi doğrulama nedir? Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi ve enerji kimlik belgesi nasıl alınır? E-Devlet enerji kimlik belgesi sorgulama nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Enerji Kimlik Belgesi Doğrulama Nedir?

Enerji kimlik belgesi doğrulama, yapı ve inşaat sektöründe iş yapan kişilerin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Yeni yapılan yapıların enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullandırılmasına imkân tanıyan enerji kimlik belgesi, sektörde yer alan kişilerin yakından takip ettiği ve hakim olduğu bir konudur. Hemen herkesin hakkında bir fikir sahibi olduğu bu belgeyi bilmeyen ve ilk defa duymuş olan kesimde bulunmaktadır. Yapıların ısıtma soğutma sisteminden yalıtımına tüm konuların yer aldığı bu belge, binaların enerji sınıflarına göre de düzenlenebilmektedir. Bina enerji kimlik belgesi nasıl alınır.

Binaların gerekli araştırmalara tabi tutulması ve bu araştırmalar neticesinde belirli sonuçlara ulaşılması halinde enerji kimlik belgesi verilmektedir. Enerji kimlik belgesi nedir sorusunun en güzel yanıtı; A harfinden G harfine kadar sınıflandırılan binaların özellik ve yapılarına göre verilen bir belge olarak tanımlanabilmektedir. 2017 yılının mayıs ayında alınan karar ile birlikte yapılacak her bina için var olması gereken belgeler arasında enerji kimlik belgesi de yer almaktadır. 

İçinde bulunduğunuz yapının enerjiyi ne kadar akıllı bir biçimde kullandığının kanıtı niteliğinde olan bu belge, toplumun enerji verimliliği konusunda bilinçlenmesine ön ayak olmaktadır. Kanun ile birlikte 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren internet ortamında enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Geleceğin korunması, nesilden nesile devamlılığın sağlanması için verimli bir uygulama olmakla birlikte, bireylerin ekonomik açıdan da refaha kavuşmalarına yardımcı olmaktadır. 

 

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Şu an yaşadığınız binanın enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama sonucunda yaşadığınız yapının enerji tasarrufu ile ilgili kısmi de olsa bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür. Ev satın almayı düşünenler ya da yeni bir ev kiralamayı planlayanlar yaşayacakları binanın enerji verimliliğini görmek isteyebilirler. bep.gov.tr üzerinden yaşamak istediğiniz yapının enerji belgesini sorgulayabilir, gerekli bilgiler ışığında karar verebilirsiniz. Bakanlık tarafından verilen belge numarası ile kolay bir şekilde belgenin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. 

2020 yılı itibariyle bina enerji kimlik belgesi sahibi olmayan binalar için idari para cezaları uygulanmaktadır. Hem verilen bu cezadan muaf tutulmak hem de enerjiyi verimli bir şekilde kullanan bir binada yaşamak istiyorsanız belgenin doğrulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu belge elektrik ve doğalgaz faturalarının daha düşük gelmesini sağlayarak sizlere katkı sağlamakta ve tasarruf yapmanıza yardımcı olmaktadır. 

 

E-Devlet Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Devlet ile ilgili birçok işlemin kolay bir şekilde sanal ortam üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan e-devlet platformu, enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini de gerçekleştirmektedir. T.C. kimlik kartı, e-devlet şifresi, banka hesabı ya da elektronik imza yardımı sayesinde kullanıcı panelinden giriş yapılan platforma, belge sorgulaması yapmak için gerekli internet sayfasına ulaşım sağlamanız gerekmektedir. Edinilmek istenilen bilgiler bir tık ile kolay bir şekilde ulaşılabilir hale gelmekte ve bu işlem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilmektedir. 

Enerji kimlik belgesi doğrulama işlemi için zamandan tasarruf sağlamanızı sağlayan bu yöntemler, hem kolay bilgiye ulaşmanıza yardımcı olmakta hem de yaşadığınız konutun enerji verimlilik düzeylerini öğrenmenizde fayda sağlamaktadır. 

 

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Binanın sahipleri veya bina yöneticileri, enerji kimlik belgesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık firmasına başvuruda bulunarak alabilmektedirler.

Enerji kimlik belgesi doğrulama nedir Enerji kimlik belgesi Enerji kimlik belgesi doğrulama Enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi ve enerji kimlik belgesi nasıl alınır