Engelli araç MTV muafiyeti nedir? Engelli araç MTV muafiyeti başvuru şartları nelerdir? Engelli araç MTV muafiyeti dilekçesi

TAKİP ET

Engelli araç MTV muafiyeti vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Engellilik derecesi yüzde 90 üzerinde olan kişilerden motorlu taşıt vergisi alınmayacak. Yapılan düzenleme ile vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Düzenlemeden nasıl yararlanılacağı merak ediliyor. Peki, Engelli araç MTV muafiyeti nedir? Engelli araç MTV muafiyeti başvuru şartları nelerdir? Engelli araç MTV muafiyeti kimleri kapsıyor? Engelli araç MTV muafiyeti için gerekli belgeler nelerdir? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

Engelli vatandaşlar için yapılan düzenleme birçok kişiyi mutlu etti. Engellilik derecesi yüzde 90 üzerinde olan kişilerden motoru taşıt vergisi alınmayacak. Bu haber üzerine birçok kişi konuya ilişkin detaylı bilgi edinmek için araştırma yapmaya başladı. Motorlu taşıt vergisinden kimlerin yararlanıp kimlerin yararlanamayacağı da merak ediliyor. Peki, Engelli araç MTV muafiyeti nedir? Engelli araç MTV muafiyeti başvuru şartları nelerdir? Engelli araç MTV muafiyeti kimleri kapsıyor? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

ENGELLİ ARAÇ MTV MUAFİYETİ NEDİR? 

Engelli araç MTV muafiyeti düzenlemesi sonrasında vatandaşlar düzenlemeye ilişkin bilgi almak için araştırma yapıyor. Yapılan düzenleme ile engellilik derecesi %90 ve daha fazla olan kişiler üzerine kayıtlı olan özel tertibatlı taşıtlarından daha önce ödeme zorunluluğunda oldukları motorlu taşıtlar vergisini artık ödemeyecekler. Gelen düzenlemeyle birlikte %90 ve daha fazla engellilik derecesi olanlardan motorlu taşıtlar vergisi alınmayacak vergiden muaf olabilecekler.

Engellilik derecesi %90’dan az olan kişiler ise bu durumdan yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu almalı ve üzerlerine kayıtlı olan taşıtların özel tertibatlı taşıtlar olduğunu belirten evrak ve belgeleri vergi dairesine bildirmeli. Bildirim sonrasında sizde özel tertibatlı taşıtlar için geçerli olan motorlu taşıtlar vergisinden muaf olabilirsiniz.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen engelli ve malul vatandaşlarımız “Malul ve Engeliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisna Talebi” formunu istenilen şekilde doldurmalı ve gerekli olan tüm belgelerle birlikte vergi dairesine göndermelidir.

ENGELLİ ARAÇ MTV MUAFİYETİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Engelli bir birey olarak motorlu taşıtlar vergisi muafından yararlanmak için sizden sağlık raporu istenmektedir. İstenilen sağlık raporunda sol alt ayak veya bacakta engellilik durumunun olduğu belirtilen kişilerin araçlarının özel tertibat başvurusuna gerek duyulmamaktadır. Bu durumda olan vatandaşlar motorlu taşıtlar vergisinden istisna olur.

ENGELLİ ARAÇ MTV MUAFİYETİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Yapılan düzenleme sonrasından yüzde 90 üzerinde engeli bulunan kişiler motorlu araç vergilerinden muaf tutuldu. Bu haber üzerine birçok kişi internette araştırma yapmaya başladı. Yeni düzenleme için neler gerekli olduğu merak ediliyor. Engelli araç MTV muafiyeti için başvuru yapmak isteyen kişiler neler yapması gerektiğini, hangi belgelerin gerektiğini merak ediyor. Engelli araç motorlu taşıtlar vergisi muafiyet için gerekli olan belgeler şu şekildedir:

Kurul Raporu: Engelli olduğunuzu kanıtlayan kurul tarafından hazırlanmış raporunuzun aslını ya da aslı gibidir ibaresinin onaylı hali.

Engelli Araç MTV Muafiyeti Dilekçesi: Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf olmak için hazırladığınız dilekçede hangi nedenden, hangi maddeden dolayı bir talebiniz olduğunu belirtmeli ve vergi dairesine göndermelisiniz.

Trafik Tescil Belgesi: Motorlu taşıtlar vergisinden muaf ettirmek istediğiniz üzerinize kayıtlı olan aracın trafik tescil belgesinin fotokopisi.

Engelli araç MTV muafiyeti dilekçesini doldurmanız gerekmektedir. Word olarak indirdiğiniz dilekçe örneğini kendi bilgileriniz ile doldurup yukarıdaki diğer belgeler ile beraber yaşadığınız bölgedeki vergi dairesine teslim etmeniz gerekmektedir.

Engelli Araç MTV Muafiyeti Dilekçesi Örneği

Engelli Araç MTV Muafiyeti için başvuruda bulunmak isteyen kişiler dilekçeyi araştırmaktadır. İnternet üzerinden Word dosyası olarak indirdiğiniz belgeyi eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Word olarak indirdiğiniz dilekçe örneğini kendi bilgileriniz ile doldurup yukarıdaki diğer belgeler ile beraber yaşadığınız bölgedeki vergi dairesine teslim etmeniz gerekmektedir.
 

Dilekçe şu şekildedir:

 

VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Konu : Malül ve Engelliler adına kayıtlı araçlarda MTV istisnası.

“197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “İstisnalar” başlıklı 4’üncümaddesinin (c) bendinde, “Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,” motorlu taşıtlar vergisinden istisnadır” hükmüne istinaden aracımın bu istisnadan yararlanması için gerekli belgeleri ekte bilgilerinize sunar;

Gereğinin yapılması hususunda bilgilerinize arz ederim.

Ekler :

1) Sağlık Kurulu Raporu (Aslı Gibidir Onaylı)

2) Engelli Aracı Trafik Tescil Belgesi (Fotokopi)

3) Malûl ve Engelliler adına kayıt ve tescilli taşıtlarda

motorlu taşıtlar vergisi istisnası bildirim formu ( EK-1)

Engelli araç MTV muafiyeti Engelli araç MTV muafiyeti nedir Engelli araç MTV muafiyeti başvuru şartları nelerdir Engelli araç MTV muafiyeti kimleri kapsıyor