Engelli kimlik kartı nasıl alınır? Engelli kimlik kartı nereden alınır? 2022 engelli kartı alma işlemi

TAKİP ET

Engelli vatandaşlarımıza sosyal haklar tanıyan engelli kartı alma işlemi merak edilmektedir. Engelli vatandaşlarımız engelli kimlik kartı nasıl alınır, engelli kimlik kartı nereden alınır, 2022 engelli kartı alma işlemi nasıl yapılır sorularının yanıtlarını internet üzerinden araştırıyor.

Reklam
Reklam

Engelli vatandaşlarımızın en büyük güvencesi engelli kartıdır. Bu kart sayesinde toplum içerisinde daha kolay yaşayabilirler. Engelli vatandaşlarımıza sosyal haklar tanıyan engelli kartı alma işlemi merak edilmektedir. Engelli vatandaşlarımız engelli kimlik kartı nasıl alınır, engelli kimlik kartı nereden alınır, 2022 engelli kartı alma işlemi nasıl yapılır sorularının yanıtlarını intenet üzerinden araştırıyor.

Engelli Kartı

Engelli kartı, engelli vatandaşlarımızda bulunan, en az %40 engellilerin alabileceği önemli bir karttır. Kimlik kartı boyutundadır. Resimlidir.

Engelli Kartı Nasıl Alınır?

Engelli kartı alabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Buna göre;

En az %40 ya da üzeri bedensel veya zihinsel engelli olunduğunu gösteren bir sağlık kurulu raporunun bulunması gerekmektedir. Eğer %40 ve üzeri bir engel durumunuz varsa bu raporu kesinlikle çıkartmanız gerekiyor.

Sağlık kurulu raporunu üniversite hastanelerinden ya da tam teşekküllü devlet hastanelerinden alabilirsiniz.

%40’ın altında engeli bulunan kişiler engeli olarak kabul edilmemektedir. Bu yüzden bu kişiler engelli kartı alamaz.

2022 Engelli Kartı İçin Gereken Belgeler

Engelli kişinin kimlik fotokopisi

Başvuruyu yapan engelli kişinin vasisinin kimlik fotokopisi ve vasiliğini gösteren belge.

Yeni tarihli iki tane vesikalık fotoğraf

Kişinin en az %40 ve üzeri engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporu

Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır?

Engelli kimlik kartı başvurusunun kişinin kendisi yapabileceği gibi resmi vasisi de yapabilir. Gerekli başvurular yapıldığında evraklarınız kurum tarafından incelenecektir. Eğer tüm evraklar teslim edilmişse engelli kimlik kartı bir hafta içerisinde çıkarılır. Kartı elden ve posta yoluyla alabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı E-Devlet Başvurusu

TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle E-Devlet sistemine giriş yapınız. Sonrasında arama kısmına engelli kimlik kartı ön başvuru yazınız. Karşınıza çıkan sekmeden başvurunuzu tamamlayınız.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınıyor?

Engelli kimlik kartınızı sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alabilirsiniz. Zaten başvurular da sadece buralara yapılmaktadır. Gerekli şartları sağlamanız ve gerekli evrakları tamamlamanız halinde bu kurumların onayı doğrultusunda engelli kimlik kartınızı alabilirsiniz. Ağır engeli bulunan kişiler başvuruyu kendisi yapamazsa yasal vasisi üzerinden başvurusunu yapabilir.

Engelli Kimlik Kartı Kullanılan Yerler

Engelli kartına sahip olan kişiler birçok sosyal imkandan yararlanabildiği gibi birçok alanda indirimli tarifelerden yararlanmaktadır. Engeli kartının avantajları şu şekildedir;

Engelli kimlik kartı sayesinde devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanma hakkına sahip olursunuz. Sinemalarda da engelli kimlik kartını gösterdiğinizde indirimlerden yararlanabilirsiniz.

Engelli kimlik kartı sayesinde toplu taşımalardan ücretsiz yararlanabilirsiniz. Tramvay, metro, otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabildiğiniz gibi hızlı trende de indirim alma hakkına sahip olursunuz.

Engelli kimlik kartı sayesinde TOKİ başvurusunda engelliler için ayrılan özel kontenjandan yararlanabilirsiniz. Engelli kişilerin bu sayede TOKİ kuralarında şansı daha fazla olur.

Engelli kimlik kartı sayesinde sigortalı olarak çalışan devlet memurları vergi indiriminden yararlanır. Bu sayede daha fazla maaş alabilirler.

Engelli kimlik kartı sayesinde çalışan kişiler sigortalılık süresi şartları ve prim günü şartlarını sağladıkları takdirde erken emekli olabilirler.

En az %90 engeli bulunan kişiler araç alırken ÖTV ödemeden daha ucuz fiyata araç alabilme hakkına sahip olurlar.

Engelli kimlik kartı sayesinde engelli maaşından yararlanma imkanı vardır.

Engelli kimlik kartı sayesinde çeşitli kamu kurumlarında ve alışveriş merkezlerinde indirimlerden yararlanabilirsiniz.

Engelli Otobüs Kartı Başvurusu

Üniversite ya da tam teşekküllü devlet hastanelerinden gerekli şartları sağlamanız durumunda sağlık kurulu raporunuz varsa ve engelli kimlik kartını almış iseniz tramvay, otobüs ve diğer toplu taşımalardan ücretsiz yararlanmak için otobüs kartı almaya hak kazanırsınız.

Engelli Kimlik Kartı Değiştirme İşlemi

Zaman zaman engelli kimlik kartını kaybetme ya da eskitme durumları olabilir. Bundan dolayı yeni engelli kimlik kartı almak gerekecektir. Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmanız gerekmektedir.

engelli kimlik kartı 2022 engelli kimlik kartı nasıl alınır