Engelli raporu nereden, nasıl alınır? 2022 engelli raporu hazırlama

TAKİP ET

Türkiye'deki binlerce engelli vatandaş engelli raporu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki engelli raporu nereden, nasıl alınır? İşte 2022 engelli raporu hazırlama...

Reklam
Reklam

Türkiye’de yaşamını sürdüren binlerce engelli vatandaş engelli raporunun nasıl alındığını gündemlerin üst basamaklarına taşımış durumda. Engelli raporu hazırlama hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen insanlar internet üzerinden ‘’2022 engelli raporu hazırlama’’ terimini sıklıkla yazıyor. Peki engelli raporu nereden, nasıl alınır?
Engelli Raporu Nereden, Nasıl Alınır?
Çeşitli işlemlerde kullanılmak üzere alınan engelli raporlarının nereden ve nasıl alındığı engelli vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Engelli raporları tam donanımlı devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden alınabiliyor. Özel hastaneye veya tıp merkezlerinden engelli raporunun alınması mümkün olmuyor. Engelli raporu almak isteyen kişilerin ilk olarak hastaneden randevu almaları gerekiyor. Randevu alan engelliler günü geldiğinde hastaneye giderek muayene oluyor. Muayene sonrasında hastane heyeti kişinin engelli raporu alıp alamayacağına karar veriyor. 
Engelli raporu yüzde 40 ve üzerinde engele sahip olan kişilere veriliyor. Engelli raporunun alınması için kişide bulunması gereken hastalıklar ise şu şekilde:
- İşitme kaybı,
- Görme kaybı,
- Konuşma bozuklukları,
- Yüzdeki bazı rahatsızlıklar,
- Koku ve tat duyusu bozuklukları,
- Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal bozukluk ile ilgili rahatsızlıklar,
- Kanser hastalıkları,
- Kardiyolojik yani kalp rahatsızlıkları,
- Dahili hastalıklar yani tansiyon, şeker, kolestrol gibi rahatsızlıklar,
- Doğuştan gelen uzuv yani organ eksiklikleri,
- Deri hastalıkları,
- Hematolojik hastalıklar.
Engelli hastalıkları listesi için tıklayınız
2022 Engelli Raporu Hazırlama
Engelilere verilen engelli raporunun hazırlanmasında Balthazard hesaplama adı verilen bir hesaplama yöntemi kullanılır. Bu yöntemle kişinin hastalıklarının oranı vücut fonksiyonlarına göre hesaplanır. Örnek olarak kişinin görme engeli yüzde 50, işitme engeli yüzde 25 olursa bu iki oran çarpılır. Ardından çıkan sonuç 100’e bölünür. Sonrasında ise en yüksek engel oranı bu sayıya eklenir ve kişinin engellilik oranı ortaya çıkmış olur. En yüksek engel oranı genellikle bakıma muhtaç ve ağır kanser hastalarına verilmektedir. 

engelli raporu 2022 engelli raporu hazırlama