Engelli vatandaşlara müjde verildi! SGK engelli maaşı yatıracağını duyurdu

TAKİP ET

Yeni yıla girilmesiyle SGK harekete geçti. Engelli vatandaşların maaşlarına zam yapıldı. Engelli vatandaşlara 1300 TL değerinde ödemeler yapılmasının ardından meraklar arttı. Fiziksel ya da psikolojik olarak çalışmaya elverişli olmayan kişilere engelli maaşı bağlanmaktadır. Engelliye verilen ödeme şartları ve detayları araştırılırken haberimizde yer verdik. Kimler engelli maaşı alabilir? Engelli maaşı alma şartları nelerdir?

Reklam
Reklam

Engelli vatandaşların çalışamaması sonucunda ekonomik sıkıntı çekmesi üzerine SGK her ay karşılıksız olarak maaş bağlaması yaptı. Bunu duyan engelli vatandaşlar araştırmaya başlamasıyla engelli maaşı kimlere verilir, başvuru nasıl yapılır soruları sıklık kazandı. Engelliler istihdam açısından maalesef dezavantajlı gruplar arasında yer almakta olduklarından kendilerine uygun bir iş bulmakta zorlanmaktadır. Bu nedenle SGK'sı olmayan vatandaşlara devletin belirlediği şartlar sonucunda maaş bağlanması yapılacaktır. Engelli maaş detayları haberimizde yer almaktadır 

Engellilik oranı esas alınmakta

18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan, %40-%69 arası oranda engelli olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, 2828 Sayılı Kanun kapsamında harçlık almayan, SGK’dan bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, talebine rağmen işe yerleştirilemeyen ve hane içinde kişi başına düşen otalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (2022 yılı için 1.417,60 TL) az olan Türk vatandaşlarına engelli aylığı bağlanmaktadır.01.01.2022-30.06.2022 dönemi için; %40-%69 arası engelli olanlara her ay 865,00 TL tutarında maaş bağlanmaktadır. 

Engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır? 

Devlet engelli vatandaşları unutmadı. Tamamen karşılıksız olarak verilecek maaşlar için başvuru resmî ikametgâhınızın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren nüfus cüzdanı ile başvurmanız gerekmektedir. Engelli maaşı için başvuruda Sağlık Kurulu raporu şartı aranmaktadır. Sağlık Kurulu raporu 20.02.2020 tarihi sonrası Sağlık Kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir. 

2022 Engelli maaşı hesaplama 

Memur maaş katsayısı X Gösterge Rakamı X 3 = Net Engelli Yardım Aylığı

Engelli oranı %40-69 arasında olan vatandaşlara

Mevcut: 661,13 lira

Yeni: 842.81 lira

%70 ve üstü:

Mevcut: 991,69 lira

Yeni: 1.298,00 lira ödenecek

Engelli maaşı hesaplama engelli maaşı ne kadar engelli maaşı başvurusu engelli maaşı