EPGİS indirim sonrası yeni benzin fiyatları: 1 LT benzin ve mazot fiyatı kaç TL oldu? 28 Şubat yeni güncel akaryakıt fiyatları!

TAKİP ET

Son zamanlarda gelen zamların yanı sıra uygulanan indirimler kapsamında benzin fiyatlarının ne kadar olduğu merak ediliyor. EPGİS indirimlerinden sonra benzin fiyatlarında değişiklikler meydana geldi. Peki benzin ve mazot fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel akaryakıt fiyatları...

Reklam
Reklam

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucunda yaşanan krizden tüm dünya etkilendi. Saldırının ilk gününden beri petrol fiyatlarında değişiklik yaşandı. Bunun yanı sıra saldırının beşinci gününde petrol fiyatlarında artış devam ediyor. Zamların karşısında oldukça güç duruma düşen vatandaşı sevindiren haber geldi. Mazot, motorin, benzin fiyatlarında Pazartesi gece yarısından itibaren indirim uygulanacağı açıklandı. Bu doğrultuda vatandaşlar indirimlerden sonra petrol fiyatlarının nasıl olacağını merak etti. İşte konuya ilişkin detaylar…

EPGİS indiriminden sonra benzin ve mazotun litresi ne kadar oldu?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından dolar kurunda ve Brent petrolündeki yükselişler akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı. Bu zamların üzerine şimdi de indirim açıklaması yapıldı. Sektör kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısında geçerli olacak şekilde motorine 96 kuruş, benzine ise 81 kuruş indirim yapılacak. 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü benzin ve motorine oldukça yüksek miktarda zam gelmişti. Bunun üzerine EPGİS’in yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: “Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 26/02/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzin 1,61 Motorinde 1,51 TL/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.” 

Benzin, mazot ve motorin fiyatları nasıl etkilenecek?

Petrol Piyasası Kanunu kapsamında 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle Serbest Fiyatlandırma Sistemi’ne geçildi. Geçilen bu sistemle akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikaları kapsamında depo satış fiyatlarını belirleme konusunda serbest bırakıldı. Bunun yanı sıra bayilerde dağıtım şirketleri doğrultusunda kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta ya da yer aldıkları bölgenin rekabet koşulları göz önünde bulundurularak kendi pompa satış fiyatlarını belirlemekte serbest bırakıldılar. 

Tüm bunların yanı sıra ülkemizde perakende satış fiyatları rekabet ortamı göz ardı edilmeden oluşturuluyor. 

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

Akdeniz – İtalyan pazarında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları anlamına gelmektedir. 

Türkiye’de bu Pazar takip edilmektedir. Son fiyat değişikliklerinden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kurunun durumu takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşmaktadır. 

Brent petrol bugün ne kadar oldu? 28 Şubat 2022 petrol fiyatları ne kadar oldu?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında sonra batı ülkelerinin yaptırım kararları petrol konusunda da belirsizlik ortamına neden oluyor. Bu doğrultuda benzin fiyatlarında sürekli artış meydana geliyor. Eksperler ise bu durumun yaptırımların etkisi netleşene kadar süreceğini düşünüyor. 

Brent petrolün varili ise uluslararası piyasalarda 101,55 dolardan prosedür görmektedir. 

Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 101,99 dolara kadar artış gösterdi.  O günü ise 94,12 dolar seviyesinde bitirdi. Bunun yanı sıra Brent petrolün varili bugün saat 09.09 itibari ile kapanış oranlarına göre %5.03 artış gösterirken 98,86 dolar seviyesinden prosedür gördü. Ayrıca aynı saatlerde Batı Teksas (WTI) ham petrolün varili ise 96,45 dolardan alıcısını buldu. 

Tüm bunların yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından petrol fiyatlarında görülen artışda arzın daralmasına yönelik endişelerin yükselmesi etki ediyor. 

benzin motorin zam