Erdoğan ve Esad görüşmesine ilişkin bomba iddia: Putin Özbekistan'da bir araya getirecek

TAKİP ET

Türkiye ve Suriye ilişkilerinde yeni dönem sinyalleri Geçtiğimiz günlerde verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye devlet başkanı Esad ile bir araya geleceği iddiası ise yeni bir dedikodu olarak kuruşlarda dolaşmaya başladı. İran'ın resmi haber ajansından yayılan bilgiye göre Putin aracılığı ile Erdoğan ve Esad Eylül ayında Özbekistan'da bir araya gelecek.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde hükümetten Suriye ile normalleşme sinyalleri gelmesinin ardından bomba bir iddia da İran'dan geldi. İran'ın resmi Haber Ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye devlet başkanı Esad görüşmesi için Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in aracı olacağını yazdı. İran Haber Ajansı'nın iddiasına göre Özbekistan'da 15-16 Eylül tarihlerinde yapılacak olan toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zaten katılacaktı. İkilinin bir araya gelmesi için Putin’in Suriye devlet başkanı Esad’ı toplantıya davet ettiği öne sürüldü.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME İDDİASI

İran haber ajansının gündeme getirdiği iddiaya göre Erdoğan, Putin ve Esad arasında Eylül ayında bir görüşme gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşme ile ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada “Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız” demişti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK SİNYAL GELMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen 13 büyükelçiler konferansı kapsamında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, muhalefet ve Suriye rejimini bir şekilde anlaştırmak gerektiğine dikkat çekerek Aksi halde kalıcı bir barışı sağlamanın mümkün olmayacağını söylemişti. Bu açıklamanın ardından Türkiye Suriye ilişkilerinde normalleşme süreci iddiaları gündeme gelmişti. Geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dönüşte yaptığı açıklamada Suriye yönetimi ile diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin konuşmuş ve “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın. Bizim Esad'ı yenme gibi bir derdimiz yok” demişti.