Erken emeklilik için hizmet tespiti nedir? Hizmet tespiti davası nasıl açılır?

TAKİP ET

Vatandaşlar, erken emeklilik için birçok yolu denemektedir. Erken emekli olabilmek için bazı şartları sağlamak gerekmektedir.Erken emeklilik için hizmet tespiti nedir? Vatandaşlar, hizmet tespiti davasının nasıl açıldığını araştırmaktadır. Hizmet tespiti davası nasıl açılır? Bu haberimizde hizmet tespitiyle ilgili detayları sizler için derledik. İşte erken emeklilik için hizmet tespiti detayı...

Reklam
Reklam

İlk işe giriş tarihi, özellikle emeklilik için en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Primler ve yaş şartları da kanundaki hükümlere göre değişiklik göstermektedir. Emeklilik hakkı için başvurulacak primlerin ilgili kurumlara geç bildirilmesini gerçekleştirmek ve prim ödeyen olarak tanımlanma hakkını elde edilebilir. 

Borçlanma ile eksik primler ödenebilecek

Hizmet tespiti kapsamında kadın ve erkek sigortalıların yanı sıra emeklilik amaçlı farklı türde başvurular da yapılmaktadır. Primlere askerlik hizmeti, doğum veya yurt dışında yaşamayı eklemek için teknoloji ödünç alınarak erken emeklilik hakkı elde edilebilir. Cari dönem belirlendikten sonra cari asgari ücretin hesaplanmasında borçlanma faizi de belirlenmektedir.Çoğu formül, vatandaşların emekli olması için gereken primlerin bildirilmemesi veya eksik olması durumunda uygulanabilir.

Bu formüllerde, hizmet tespiti davaları ile vatandaşlar yasal tazminat başvurusunda bulunabilmekte ve beyan edilmemiş prim dönemlerini talep edebilmektedir. Öte yandan, erken emeklilik hakkı doğum, askerlik vb. nedenlerle ödenmemiş primleri telafi etmek amacıyla sağlanmaktadır. SSK, Bağ Kur ve Emekli Sanmanı kapsamındaki SGK ile ilgili tüm sigorta branşlarının çalışanları bu haklardan yararlanabilir.

 

Hizmet tespiti davası

Çalışanın sigorta bildirimi yapılmaz veya SGK'ya eksik bildirilirse işveren hizmet tespit davası açabilir. Söz konusu dava kapsamında işverene önemli bir tazminat ödenebilmektedir. Çalışan mağduriyeti, hizmetin hukuki tekniği belirlenerek ilgili mahkemelerce ele alınabilir, yani işyerindeyken sigorta primi kendisine bildirilmeyen kişiler, durum fark edildiğinde başvuruda bulunabilirler.

Hem de vefat eden bireyin yakınları doğrultusundan da aylık bağlanmasına yönelik söz hususu davalar açılabilir. Hizmet belirlenmesinin çalışanın lehine sonuç vermesi halinde yaşanan mağduriyet giderilmektedir. Davayı kazanan sigortalı amacıyla söz hususu eksik ya da bildirilmeyen primler işveren doğrultusundan tamamlanarak SGK'ya ödenir. 

Hizmet tespiti davası Erken emeklilik hizmet tespiti