Erken emeklilik sistemi nedir? Erken emeklilik için gereken şartlar nelerdir?

TAKİP ET

Vatandaşlar, erken emeklilik sistemiyle nasıl erken emekli olunduğu merak etmektedir. Erken emeklilik sistemi nedir? Erken emekli olabilmek için gereken şartlar araştırılmaktadır. Erken emeklilik için gereken şartlar nelerdir? Bu haberimizde erken emeklilik için gereken şartları sizler için derledik. İşte erken emeklilik detayları...

Reklam
Reklam

Vatandaşlar sigortalı olarak çalışmadıklarını beyan ederek ve haberimizde detaylarını verdiğimiz prim ödeyerek emeklilik talebinde bulunduklarını SGK'ya göre belirlemişlerdir. Opsiyonel prim adı verilen bu sistemde kişilerin belirli bir süre içerisinde bu primi ödemesi gerekmektedir. Vatandaşlar, tüm şartların yerine getirilmesi durumunda emekli olabilir. 

Erken emeklilik

Erken emeklilik için bazı formüller üzerine araştırmalar son günlerde devam etti. Plan, primi olmayanlara öncelik veriyor ve borçlanarak emekli olmalarını sağlıyor. En az 1800 prim  günü olması gerekir.Yıl ve yaş şartını tamamlamış ancak prim gününü kaçıranlar borçlanarak emekli olabilecekler. Ancak bu amaçla, son zamanlarda yasanın çıkarılmasına yönelik beklentilerde bir artış olmuştur.

Ev hanımları için fırsat

Doğum ve askerlik borçlarını tek seferde ödeyerek çalışmadan emekli olmak mümkündür. Kadınlar doğum için borç para almak için aynı anda 3 çocuğa kadar ödeme yapabilir. Ancak bunun için kadınların doğumdan önce sigortalı olmaları gerekmektedir. 3 çocuğu olan kadınlar, her çocuk için 2 yıl avantaj ile 6 yıla kadar çalışmadan emekli olma hakkına sahiptir.

Toplu ödeme

Sigortalının borç alabileceği süre 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41'inci maddesinde belirtilmiştir.

1) Ücretsiz analık izni veya kanunda öngörülen analık izni süresince, sigortalı kadın ve sigortalısı sayılmaması kaydıyla, sigortalı kadın gerekli süreyi tek seferde ödeyebilir. Bir çocuk, doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde başvurulması gerekir.

2) Erveya erbaş olarak geçirilen süre, özel olarak toplu olarak ödenebilir.

3) Sandık çalışanları personel yönetmeliğine göre ücretsiz izin kullanabilirler.

4) Yurtiçinde ve yurtdışında doktora veya tıp çalışmaları için sigortasız genel doktora veya uzmanlık eğitimi

Bu süreler emeklilik hesaplarında borçlandırılarak kullanılır.

5) Sigortasız yasal stajlar için normal staj süresi de geri ödenebilir. Düzenli stajlar ve çıraklıklar ödünç alınamaz.

6) Herhangi bir suçtan sigortalı iken tutuklanan veya tutuklananlardan, o suçtan beraat edenin nezaretinde veya nezaretinde geçirdiği süre de emeklilik hesabına borç kaydedilir.

7) Grev ve lokavt süreleri de ödünç alınabilir.

8) Borçlanma saatleri Fahri Doktor Asistanı olarak görev yaptı.

9) Seçim kanununa göre istifa edenler, istifa ettikleri tarihi ve seçim tarihini takip eden ay başından önce kamuya açık sürelerini ödünç alma imkânına sahiptirler.

10) 4857 sayılı Kanuna göre, kısmi süreli iş akdi olan sigortalılar, kısmi süreli çalışmanın eksik olduğu aylarda borç para alabilirler.Yani yarı zamanlı çalışanlar, 30 günden az çalışan ücretli öğretmenler, bu saatleri 30 güne kadar yapmak için ödünç alabilirler.

11) 4 Ağustos 1929 tarihli "Yurt Dışı Müracaat Kanunu" ve 11 sayılı "Yurt Dışı Müracaat Başvurusu Kanunu" hükümlerine göre yurt dışına çıkan personelden zorunlu hizmet süresini tamamlayanlar, sigorta kapsamındadır.

12) Yurtdışında çalışanlar bu saatleri kullanabilir, yurtdışındaki kadınlar ise 18 yaşını doldurduktan sonra emeklilik hesaplarında geçirdikleri süreyi borçlanarak kullanabilirler.

Ev hanımları nasıl emekli olur?

Kişilerin prim ödeme ve sigorta günü işlem şartlarında çalışma hayatına dahil olmaları gerekmektedir. Ancak vatandaşlar isteğe bağlı sigorta ile de bu şartları yerine getirebilmektedir. Ev hanımları isteğe bağlı prim ödeyerek SGK Prim Şartı ve SGK Sigorta Günü Şartını karşılamaktadır. Bu şartlar sağlandıktan sonra yaş şartı aranacaktır.

İsteğe bağlı sigorta satın alabilmek için en az 18 yaşında olmanız ve kadın ile erkek arasında fark olmaması gerekmektedir. Koşullu isteğe bağlı sigorta onayı için çalışmamalıdır. Kapsam gerektiren işlerde çalışan kişiler isteğe bağlı sigorta satın alamazlar. Ayrıca 30 günden az çalışmış ve tam sigorta primi ödemeden kayıt yaptıran vatandaşlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler. SGK'dan malullük veya emekli maaşı alanlar isteğe bağlı sigorta primi ödeyemezler.

Emzirme ödeneği

​Doğum yapan sigortalıya veya sigortasız eşin doğum yapması halinde sigortalıya emzirme ödeneği verilir. 2021'de 232 TL olan emzirme ödeneği 2022..'de 316 TL'ye çıkarıldı. doğum.   4B'li çalışanlar için doğumdan önceki yıla ait en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması  ve  prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.

erken emeklilik şartları erken emeklilik