Erken gebelik belirtileri ve acil kontrasepsiyon hakkında yaygın yanılgılar

TAKİP ET

Hamile olabileceğinizi düşünüyor ancak olmak istemiyorsanız, her şeyi şansa bırakmak zorunda değilsiniz.

Reklam
Reklam

Korunmasız cinsel ilişkiye giren veya kondom başarısızlığı yaşayan kişiler bazen hamile olup olmadıklarını belirlemek için çay yapraklarını okumaya çalışırlar. Ne yazık ki, kesinlikle hamile olduğunuzu gösteren herhangi bir semptom yoktur - ve bir sonraki adet döneminizi tamamlamanın yanı sıra, kesinlikle hamile olmadığınız anlamına gelen herhangi bir semptom yoktur.

Yine de, gebe kaldıktan hemen sonra ortaya çıkabilecek erken gebelik belirtileri ve bu belirtileri yaşarlarsa veya yaşamazlarsa birinin istenmeyen bir hamilelikten kendilerini nasıl koruyabileceği konusunda çok fazla kafa karışıklığı olabilir.

Bir jinekolog ve She-ology ve She-ology, the She-quel'in yazarı Sherry Ross, elbette, istenmeyen bir hamileliği önlemenin en iyi yolunun düzenli ve tutarlı bir şekilde güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmak olduğunu söylüyor.

Plan A ya da iyi bir doğum kontrolü, “'B Planı'na gitmeye ihtiyaç duymaktan çok daha az stresli” diyor.

Dr. Ross'un bahsettiği B Planı, yani ertesi gün hapı ve diğer acil kontrasepsiyon türleri, yine de bazı durumlarda son derece değerli olabilir - eğer ona erişebiliyorsanız.

Bazı eyaletlerde, Yüksek Mahkeme Roe v. Wade davasını bozduğu için, sadece kürtaj değil, acil kontrasepsiyon da ciddi şekilde kısıtlanabilir. (Kar amacı gütmeyen Guttmacher Enstitüsü'nün web sitesi,  eyaletlerin acil kontrasepsiyon konusundaki tutumlarını listeler .)

Acil kontrasepsiyonun en iyi bilinen şekli, vücudun adet döngüsünü düzenlemek için doğal olarak ürettiği progesterona benzer sentetik bir progestin olan levonorgestrel hormonunu içeren reçetesiz satılan tek bir haptan oluşur. Levonorgestrel ayrıca bazı hormonal doğum kontrol haplarında da bulunabilir.

Hormon yumurtlamayı engeller veya geciktirir, bu nedenle korunmasız cinsel ilişkiye girdikten hemen sonra alırsanız hamile kalma olasılığınız yoktur. Planned Parenthood'a göre, bu acil kontrasepsiyon şekli, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra üç ila beş gün içinde alırsanız, hamile kalma şansınızı yüzde 75 ila 89 oranında  azaltabilir.

Çoğu eczanede bulunan bu hap, Plan B One Step, Take Action, My Way, Option 2, Preventioneza, AfterPill, My Choice, Aftera ve EContra gibi markalar altında veya jenerik olarak satılmaktadır. Ayrıca, farklı bir bileşen kullanan ve özellikle 165 pounddan daha ağır olan ve levonorgestrelden fayda görmeyebilecek kadınlarda etkili olan bir sonraki sabah hapı olan ulipristal (Ella) da vardır.

Bazı insanlar, korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalıp kalmadıklarını değerlendirmek için semptomlarına baktıklarında, yanlışlıkla acil kontrasepsiyona ihtiyaç duymayabileceklerini düşünürler. Ancak, yaygın yanlış anlamalara verilen bu yanıtların ortaya koyduğu gibi, durumunuzu değerlendirmenin doğru bir yolu değildir.

EFSANE 1: PMS BELİRTİLERİ YAŞIYORUM, BU YÜZDEN HAMİLE OLMADIĞIMDAN EMİNİM

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Başkanı Hugh Taylor, kadınların adet döneminin sonraki bölümlerinde yaşadıkları bazı premenstrüel sendrom (PMS) semptomlarının - şişkinlik, su tutma, ruh hali değişiklikleri, iştahtaki değişiklikler - adetlerinin geldiğini gösterebilir, diyor. Ve Yale Tıp Okulu'nda üreme bilimleri ve tıp pratiği Yale Medicine.

Ancak bu semptomlar, kadınların hamileliğin erken döneminde yaşadıklarına çok benzer olabilir, diyor.

Bunun nedeni, tüm bu semptomların hormonal dalgalanmaların bir sonucudur. Östrojen ve progesteron artışlarını içeren normal bir adet döngüsü durumunda. Hamile kaldıysanız, sorumlu olan bu iki hormon ve ayrıca hamileliğin başlangıcında hızla çoğalan insan koryonik gonadotropindir (hCG).

Hormonal semptomlarınızın PMS olduğunu varsaymak, hamileliği dışlamak için doğru bir taktik değildir.

EFSANE #2: PREZERVATİF KIRILDIKTAN VE NEGATİF ÇIKTIKTAN BİRKAÇ GÜN SONRA HAMİLELİK TESTİ YAPTIM, BU YÜZDEN HAMİLE DEĞİLİM

Evde hamilelik testleri, doğru zamanda alındığında son derece doğru olabilir. Ancak ilişkiden çok kısa bir süre sonra alındığında, hamileliği ortaya çıkarmaları pek olası değildir.

Evde hamilelik testleri, idrarınızdaki hCG hormonunu ölçerek çalışır. Dr. Taylor, testin hamileliği, beklenen adetten iki gün önce tespit edebilmesi için genellikle bu hormonun yeterli olduğunu söylüyor. Bu, bir prezervatifin kırılmasından sonra (çünkü yumurtlama, adetinizin başlamasından yaklaşık 14 gün önce gerçekleştiğinden) bir hamilelik testinin pozitif olarak kaydedilmesinin iki hafta kadar sürebileceği anlamına gelir.

Kullandığınız tek doğum kontrol yöntemi prezervatifse, prezervatif kırıldıktan bir veya iki gün sonra acil kontrasepsiyona başvurmak hamilelik şansınızı büyük ölçüde azaltır.

EFSANE # 3: ACİL KONTRASEPSİYON BİR ZAHMET VE MASRAFTIR, BU YÜZDEN ALMAK İÇİN BİR DÖNEMİ KAÇIRANA KADAR BEKLEYEBİLİRİM

Acil doğum kontrol hapları, yumurtlamayı geciktirerek hamile kalmadan önce çalışır. Gebe kaldıktan sonra hamileliği ortadan kaldırmazlar. Aslında,  Planlı Ebeveynliğe göre, hap en iyi korunmasız cinsel ilişkiden sonraki üç gün içinde alındığında işe yarar. Ross ayrıca "en çok seks yaptıktan sonraki 24 saat içinde alındığında etkili olduğunu" belirtiyor.

Planlı Ebeveynlik, B Planı hapları cinsel ilişkiden beş gün sonra alınabilir, ancak etkinlikleri geciken her gün azalır.

Bu program, bir dönemi kaçırmadan önce acil kontrasepsiyonun alınması gerektiği anlamına gelir.

Neyse ki, acil kontrasepsiyona erişim birçok kadının düşündüğünden daha kolaydır. 2006'dan beri yetişkinler için reçetesiz satılmaktadır, yani onu almak için doktor reçetesine ihtiyacınız yoktur. (2013'ten beri 18 yaşın altındaki kişiler tarafından kullanılabilir.)

Ross, Plan B'nin sigorta kapsamında olmadığını ve genellikle bir tabletin maliyetinin yaklaşık 15 ila 65 dolar arasında olduğunu söylüyor. Planlı Ebeveynlik, tüm markaların ve jeneriklerin tamamen aynı aktif maddeyi içerdiğini vurgular, bu nedenle daha pahalı versiyonlar daha ucuz olanlardan daha iyi değildir.

Plan B'yi yerel eczanenizden satın alabilirsiniz (bazen tezgahın arkasındadır, bu yüzden sormanız gerekir) veya  bir gecede teslimat için Amazon'da bulabilirsiniz. Önceden bir tane almak isteyebilirsiniz, böylece gelecekte ihtiyacınız olursa elinizin altında olabilir.

Hapı ayrıca Planlı Ebeveynlik sağlık merkezinden veya yerel sağlık departmanınızdan ücretsiz veya düşük bir maliyetle alabilirsiniz.

Ve sağlık sigortanız veya Medicaid'iniz varsa, acil kontrasepsiyon ücretsiz olabilir, ancak bu durumda, Planned Parenthood, bir hemşire veya doktordan ulipristal için bir reçete almanız gerektiğini söylüyor.

EFSANE #4: HAFİF REGL OLDUĞUM İÇİN HAMİLE DEĞİLİM

Küçük bir miktar kanama gerçekten hafif bir dönem olabilir. Ama aynı zamanda erken gebelik belirtisi de olabilir.

Bunun nedeni, hamileliğin en erken evrelerinden birinde döllenmiş bir yumurta rahminize yerleştiğinde, az miktarda kanın salınmasına neden olabilir (bazen implantasyon kanaması olarak adlandırılan bir semptom). Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, hamilelikte lekelenme genellikle hamile kaldıktan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra başlar.

Acil kontrasepsiyon almayı düşünüyorsanız, herhangi bir kanamayı beklemek asla iyi bir fikir değildir, çünkü her zaman hapın etkinlik penceresinin dışında gerçekleşir.

Acil kontrasepsiyon aldıktan sonra, bir sonraki adetinizin her zamanki gibi olabileceğini, ancak biraz farklı olabileceğini, biraz daha erken veya geç gelebileceğini veya daha ağır veya daha hafif akabileceğini unutmayın.

EFSANE #5: ACİL KONTRASEPSİYONUN YAN ETKİLERİ OLABİLECEĞİNDEN ENDİŞELİYİM, BU YÜZDEN SADECE PARMAKLARIMI GEÇECEĞİM VE EN İYİSİNİ UMACAĞIM

Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji'ne göre acil kontrasepsiyon çok güvenlidir. Yıllar boyunca onu alan tüm insanlarda ciddi sorunlar olduğuna dair bir rapor bulunmamaktadır.

Bazı kadınlar hapı aldıktan sonra baş ağrısı veya mide bulantısı hissederken, az sayıda kadın da yorgun veya baş dönmesi yaşayabilir veya göğüslerde hassasiyet veya karın ağrısı yaşayabilir. Tüm bu yan etkiler kısa sürede kendiliğinden düzelmektedir. (Planlı Ebeveynlik, hapı aldıktan sonra iki saat içinde kusarsanız, bir tane daha almanız gerekir, diyor.)

Planned Parenthood, birkaç ilacın levonorgestrel acil kontrasepsiyonuna müdahale ettiğini ve daha az etkili hale getirdiğini belirtiyor. Bunlara antibiyotik rifampin (ancak diğer antibiyotikler değil), belirli HIV veya nöbet önleyici ilaçlar ve St. John's wort bitkisi dahildir. Bunlardan herhangi birini alıyorsanız ve acil kontrasepsiyona ihtiyacınız varsa, sağlık uzmanınızla konuşun.