Ertesi gün hapı nedir? Regli düzenini nasıl etkiler?

TAKİP ET

İstenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için kullanılan ertesi gün hapı ile ilgili detaylar nelerdir? Sağlığa zararı var mıdır, regli düzenini nasıl etkiler? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Birçok kadın tarafından araştırılan ertesi gün hapı hakkında en çok sorulan soru "Ertesi gün hapı kullandım adetim gecikti" sorusudur. Bu tarz hapların adet dengesinde bozulmalara neden olduğu bilinen bir gerçek. Yine de bu konuda net bilgi edinmek için kadınların regli dönemlerindeki döngüyü net olarak bilmesi gerekmektedir. Adet döngüsünde farklılığa sebep olmasının sebebi ise hapların içerisinde yüksek seviyede progesteron bulunmasıdır. Bundan dolayı regli gecikmesine sebep olduğu bilinmektedir. Hapların regli düzeninde değişimlere sebep olmaması için ve aynı zamanda ekonomik açıdan da fazla olmasından dolayı hapların bilinçli olarak kullanılması önerilmektedir. 

Ertesi gün hapından sonra regli gecikmesi

Ertesi gün haplarının adeti geciktirdiği toplımsal bir kabul olsa da buna gerçek diyemeyiz. Fakat şunu söyleyebiliriz ki bu haplar regli düzeninde bozulmaya sebep olur. Yani regliniz gecikmez ancak döngüsü bozulur. 


Ertesi gün hapını kullandıktan kaç gün sonra adet olunur?

Bu soru ile ilgili kesin ve net bir bilgi mevcut değildir. Çünkü bu durum kişiden kişiye ve hormonlara göre değişiklik göstermektedir. 

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama olmazsa hap işe yaramaz mı?

Hapın kullanımından sonra regli kanaması birkça gün önce veya sonra gerçekleşebilir. Bu durum döngüyü etkilemesi ile ilgilidir. Eğer regliniz yeni bitmiş ve kısa sürede tekrarlamış ise bu durumda normaldir. Fakat bu durum ilk adet kanaması sonrasında normale döner. 

Hapı kullandıktan sonra regli erken olur mu?

Ertesi gün hapı regli döngünüzde bozulmaya sebep olur. Bundan dolayı da regliniz geç olabileceği gibi aynı şekilde erken de olabilmektedir. Bunun kimde nasıl etki edeceği ise belli değildir. 

Ertesi gün hapı kullanımında regli gecikmesi

Ertesi gün hapının içeriğinde bulunan progesterondan dolayı gecikmeye sebep olduğu bilinir. Fakat bu bilgi tam olarak doğru değildir. Sebep olarak fazla hormon yüklenmesini söylebiliriz. Hapın adeti geciktirmesi gibi bir görevi yoktur. Bu hapı döllenmiş olan yumurtanın rahimde tutunmasına engel olmak yani hamileliği önlemek için kullanabilirsiniz. 

Eğer reglinizi geciktirmek istiyorsanız bunun için süreli haplar mevcuttur. Bu hapları düzenli ve süreli olarak kullanmanız gerekmektedir. Ertesi gün hapının böyle bir görevi yoktur. Gecikme yaşanabildiği gibi aynı zamanda hap aldığınızda kısa süreli kanamalarda olabilir. Ancak bu ara ara olan kanamalar regli sayılmaz ve ay sonunuzda tekrar kanama döngüsüne girersiniz.

Bu tarz hormonlarda dengesizlik oluşturabilecek ilaçları kullanırken bilinçli olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü regli döngüsündeki dengesizlikler kadınlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı hapların içeriklerini ve uygunluğuna dayalı bir kullanım önerilmektedir. 
 

ertesi gün hapı regli geciktirir mi adet kanaması adet gecikmesi regli