Erzincan İliç'te çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesinin faaliyeti durduruldu!

TAKİP ET

Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan altın madeni işletmesinin faaliyetleri çevre kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle durduruldu. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve altın madeninin patlayan borularından çevreye sızan siyanür sebebiyle maden işletmesinin faaliyetleri durduruldu. Bakanlığa bağlı ekiplerin bölgedeki analiz çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Erzincan’ın İliç ilçesinde yer alan altın madeni işletmesinin faaliyetleri çevre kirliliğine sebep olduğu gerekçesiyle durduruldu. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve altın madeninin patlayan borularından çevreye sızan siyanür sebebiyle maden işletmesinin faaliyetleri durduruldu. Bakanlığa bağlı ekiplerin bölgedeki analiz çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Bakanlık ekiplerince bölgedeki analiz çalışmaları devam ederken ekiplerin çalışması bitene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyeceği öğrenildi. Söz konusu altın madeni işletmesine 21 Haziran 2022 tarihinde solüsyon boru hatlarında yaşanan arıza sebebiyle meydana gelen Çevre Kanunu’na istinaden en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanmıştı.

Altın Madeni İşletmesinin Faaliyetleri Durduruldu

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde borunun patlaması sebebiyle Fırat Nehri ve İliç Barajı’na siyanür sızdı. Siyanür havuzundaki sızıntı sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altın madeni işletmesinin faaliyetlerini durdurdu. 

İdari Para Cezası Uygulanmıştı

Söz konusu işletmenin solüsyon boru hatlarında 21 Haziran 2022 tarihinde yaşanan arıza neticesinde Çevre Kanunu’na istinaden Bakanlığa bağlı Çevre Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilmiş ve en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanmıştı. Aynı zamanda gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Analiz Çalışmaları Sürüyor

Bakanlık gözetiminde gerçekleştirilen acil müdahalenin ardından temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi için Çevre Laboratuvarı tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri devam ediyor. Diğer yandan buna benzer olayların yaşanmaması için bakanlık denetim ekiplerince ilave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.