Eşi vefat eden kişinin maaşı ne kadar, başvuru nasıl yapılır?

TAKİP ET

Eşi vefat eden kişilerin emekli maaşı ne kadar sorusu sıkça sorulmaya başladı. Evli olan bazı kişilerin eşi vefat ettiğinde alınacak olan emekli maaşının miktarı araştırılmaktadır. Ölen kişinin emekli maaşını kimler alır? Ölen eşin maaşı ne kadardır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Ölen kişinin vefatı sonrası eşinin başvurusu sonrası maaş bağlanır. Başvuru yapmak isteyenlerin nereye başvuru yapacağı da araştırılmaktadır. Yapılan başvuru sonrası SGK ya da Bağkur kapsamında çalışan birey ise aylığın %50'sini almaktadır. Bu durum çocuk sayısına göre de değişmektedir. Ölen kişinin emekli maaşı eşine nasıl bağlanır? 

Eşi ölen kişinin emekli maaşı az önce de bahsettiğimiz gibi ölen kişi sigorta kapsamında SGK veya Bağkurlu ise %50 oranında oluyor. Sigortalı olup da Bağkurlu değilse ve çocukları yoksa %75 oluyor. Çocuklar için ise her birine %25 oranında maaş bağlanmaktadır.

Ölen kişinin emekli maaşının eşine bağlanması için gereken evraklar

Veraset ilanı

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Talep dilekçesi

Vukuatlı nüfus kayıt belgesi

2 adet vesikalık fotoğraf

Ziraat Bankası hesap numarası

Var ise çocuklar için öğrenim belgesi

Bulunuyor ise malul çocuklar için sağlık kurulu raporu

Sigortasızlığa dair e-devlet üzerinden alınacak belge

Hak sahipleri için beyan ve taahhüt belgesi

Aile bireyleri içerisinde bulunuyor ise her bir çalışan için gelir belgesi

Vefat eden memurun emekli ikramiyesi kimlere ödenir? 

Vefat eden bir memura ödenecek olan ikramiye emekli maaşından pay alacak olan kişilere de ödeniyor. Ayrıca alınacak olan emekli ikramiyesinden kesilme yapılmıyor.

Ölen kişinin emekli maaşı için nereye başvurulur?

Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri binasına gidilmesi gerekiyor. Şunu belirtelim ki gitmeden önce az önce bahsetmiş olduğumuz evrakların da yer alması gerekiyor. Bunun yanı sıra ölen sigortalının dosyasının da götürülmesi gerekiyor. Gelir talep belgesi ile birlikte müracaat edildiği takdirde başvuru işlemleri başlıyor.

eşi ölen kişinin maaşı eşi ölen kişinin maaşı ne kadar